Data de 2 aprilie este Ziua Internaţională de Constientizare a Autismului dar organizaţiile româneşti din domeniu au hotarât să o sărbătorescă duminică, 1 aprilie. Pentru a marca acest eveniment mai multe clădiri din 10 oraşe din România au fost iluminate în albastru. La Timişoara a fost aleasă clădirea Operei Române.
„Prin iluminarea în albastru nu se schimbă nimic în viaţa persoanelor cu autism şi a familiilor lor, dar prin atitudinea noastră a tuturor putem face diferenţa. Este foarte dificil pentru o familie să aibă un copil cu autism. Este o provocare care nu durează o zi, o lună sau un an ci o viaţă. Autismul se despistează în copilărie, dar nu înseamnă că dispare la 18 ani, ci el rămâne de-a lungul întregii vieţi şi persoanele cu autism pot fi genii în matematică, dar în acelaşi timp incapabile să aibă grijă de ele în viaţa de zi cu zi, de aceea au nevoie de sprijin specializat şi din păcate în România nu există în primul rând specialiştii necesari. De abia acum încep să se formeze specialişti în acest domeniu”, a spus Laila Onu, director al Fundaţiei „Pentru Voi”.
Persoanele care suferă de această boală se confruntă mereu cu o reticenţă din partea oamenilor. „Oamenii ar trebui să înţeleagă că persoanele cu autism nu sunt periculoase, că dacă uneori au manifestări de agresivitate sau auto-agresivitate este din cauză că nu înţeleg ce se întâmplă în jurul lor. Metafora care explică cel mai bine situaţia este aceea în care ne-am imagina că fiecare dintre noi suntem în Japonia, nu înţelegem limba şi toţi se agită în jurul nostru, toţi vorbesc, dar noi nu suntem în stare să înţelegem despre ce este vorba şi atunci sigur că apare o anxietate, un sentiment de frică, care după aceea la persoanele cu autism poate duce la manifestări de violenţă sau îndosebi autoagrsivitate pentru că ei nu înţeleg mesajele pe care ceilalţi încearcă să le transmită”, a mai spus Laila Onu.
În România nu există date statistice legate de numărul de persoane care suferă de această boală, ba mai mult autismul nu este recunoscut ca şi diagnostic la persoanele adulte. În Timişoara, pentru copiii cu autism există mai multe centre, Casa Faenza, Centrul Speranţa, iar pentru adulţi doar Fundaţia „Pentru Voi”. Pe plan european, luni, mai multe clădiri importante din marile metropole vor fi iluminate în albastru printre acestea numărîndu-se inclusiv Palatul Versailles.
Citiți principiile noastre de moderare aici!