ADR Vest a lansat apelul de proiecte „Patrimoniu cultural” pentru cele patru județe ale regiunii: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Acestea au alocată suma de 20,5 milioane de euro.
Conform regulamentului, pot solicita acești bani primăriile de municipiu și oraș, consiliile județene singure sau în parteneriat cu instituții publice, unități de cult, organizații non-guvernamentale.
„Sunt obiective de patrimoniu cultural de categoria A, listate în lege. Trebuie să fie încadrate ca obiective de patrimoniu, pe componenta de patrimoniu cultural. Aici finanțăm și restaurarea lor, dar și introducerea în circuitul cultural turistic”, a declarat Georgiana Radac, director la Direcția Generală Autoritate de Management Programul Regional Vest 2021-2027.
Obiectivele de patrimoniu clasa A sunt cele prevăzute în Lista Monumentelor Istorice din fiecare județ în parte. Lista a fost întocmită în 2004, fiind actualizată în 2010 şi 2015. Monumentele sunt grupate în patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectură, monumente de for public și monumente memoriale şi funerare.
În clasa A, în Timișoara sunt incluse în această categorie, printre altele, Abatorul, Palatul Dicasterial, Casa Prințului Eugeniu de Savoya, ansamblul Liceului Piarist, Centrala hidroelectrică, spitalul și biserica Mizericordienilor, Fabrica de Bere, claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Palatul Baroc, Domul romano-catolic, Teatrul Național și Castelul Huniade.
Din păcate, Castelul Huniade, aflat în proprietatea Consiliului Județean Timiș, nu poate beneficia de acest apel de proiecte.
„Nu poate primi bani, între altele, pentru că autoritățile au pierdut deja o finanțare. Dar oricum au primit finanțare pe PNRR”, a precizat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
O explicație în acest sens vine și de la colega sa, Georgiana Radac: „Avem două condiții: nu finanțăm proiectele reziliate pe Programul Operațional Regional 2014-2020 și nu finanțăm proiectele care au primit finanțare deja prin noi. Vrem să încurajăm și alte proiecte să își dea drumul și să se dezvolte”.
Proiectele vor trece anul viitor printr-o evaluare, nu se aplică regula „primul venit, primul servit”.
Are șanse mari să beneficieze de bani clădirea Operei Naționale Române și a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, aflată în proprietatea Primăriei Timișoara. Chiar dacă fațada a fost refăcută relativ recent, laturile de pe străzile Alba Iulia și Mărășești nu au mai fost reparate de multă vreme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!