În anii ’80, grădinița aflată lângă Colegiul Bănățean era una dintre cele mai râvnite din oraș, iar mulți timișoreni au făcut primii pași în viață acolo. Acum a ajuns doar o ruină, după ani în care autoritățile au neglijat-o. În 2018, Primăria Timișoara a comandat o expertiză tehnică, care a arătat că imobilul nu mai poate fi renovat și că trebuie demolat. Zis și făcut! S-a trecut la următorul pas: alocarea a 90.000 de lei în buget pentru proiectarea unui bazin de înot și a unei săli de sport acoperite pentru Colegiul Național Bănățean.
Proiectul a bătut însă pasul pe loc, pentru că primăria mai avea nevoie de un aviz.
„Așteptăm avizul Ministerului Educației, care a cerut unele clarificări. Am trimis la București și expertiza tehnică în urma căreia s-a stabilit că imobilul nu mai poate fi reabilitat. După ce avem avizul pentru demolare, putem da drumul licitației pentru proiectare”, ne spunea viceprimarul Dan Diaconu la sfârșitul lunii iulie.
Ministrul Educației a reușit să emită și avizul mult așteptat, iar în 17 septembrie acesta a ajuns la Timișoara. Urmează ca primăria să mai genereze o hotărâre de consiliu local pentru schimbarea destinației clădirii și demolarea ei, imobilul ajungând un adevărat pericol public.
Aleșii vor adopta un proiect de hotărâre „privind schimbarea de destinație (…) și aprobarea de demolare a clădirii în care și-a desfășurat activitatea Grădinița cu PP 14”, care spune că se aprobă trecerea din domeniul public al Timișoarei în cel privat al orașului și, totodată, demolarea clădirii, cu respectarea legislației specifice în vigoare.
„În prezent, activitatea Grădiniței PP 14 se desfășoară în imobilul de pe str. Al Odobescu 56A. Clădirea din Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 28 este într-o stare avansată de degradare și este un pericol iminent, peretele fațadă fiind deja înclinat, inclusiv pentru siguranța pietonilor de pe strada adiacentă. Totodată, menționăm faptul că pentru această clădire a fost elaborată de către SC Expert SRL o expertiză tehnică în care se arată că structura clădirii prezintă fisuri în pereții structurali și fundații, degradări ale elementelor structurale ale șarpantei, ale planșeului de peste parter, ale pereților interiori și exteriori, ale învelitorii, în concluzie sunt probleme de structură la întreaga clădire. Datele tehnice prezentate mai sus au determinat luarea hotărârii de a demola clădirea”, este precizat în proiectul de HCL.
Reprezentanții primăriei au puse deoparte 90.000 de lei pentru DALI + PT pentru „Extindere, etajare, modificări interioare și exterioare la clădirea D+P existentă a fostei grădinițe PP14 în clădire P+1E, bazin de înot și sală de sport”, însă până să ajungem să vedem acolo un bazin de înot și sala de sport mai e cale lungă.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2085495″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!