Primarul Nicolae Robu a anunţat, luni, că lucrările de reabilitare a faţadei Clădirii de Oftalmologie, imobil ridicat în anii 1700, au fost finalizate.
„Lucrările au început în urmă cu aproximativ jumătate de an. Arăta jalnic, de la acoperiș, continuând cu zidăria exterioară, cu tâmplăria pe care o avea. Am demarat acest proiect de reabilitare, susținut din venituri proprii ale municipalității și astăzi suntem bucuroși că aspectul acestei clădiri, foarte importantă pentru că ea servește unei clinici de oftalmologie, dar în plus și pentru că este amplasată chiar în centrul orașului. Remarcăm un acoperiș nou, remarcăm culori pastelate, așa cum ne dorim să facem să fie pe clădirile orașului nostru, și remarcăm o tâmplărie nouă la geamuri. Suprafața construită a acestei clădiri este de aproximativ 1.500 de metri pătrați, iar suprafața desfășurată, de circa 3.000 metri pătrați. Valoarea lucrărilor a fost de aproximativ un milion de lei, iar firma care a executat proiectul se numește Prodaco Ind srl, iar firma care a executat lucrările, Stareto srl”, a anunţat Nicolae Robu.
Dacă din exterior clădirea arată ca nouă, nu acelaşi lucru se poate spune despre saloane, unde nu s-a intervenit. Oficialităţile locale cunosc această problemă şi susţin că în viitor vor interveni şi în interior, însă aceste lucrări nu erau de aşa mare urgenţă.
„Nu au fost lucrări în interior, ci doar la acoperiș, zidărie și tâmplărie. Nu tot interiorul arată jalnic, o parte a interiorului, acolo unde sunt saloane, este în stare bună. Există însă și o parte care necesită lucrări și fără îndoială vom intervene și acolo. Ne preocupă toate clădirile publice ale orașului, în mod special cele care găzduiesc unități spitalicești, școli, instituții culturale”, a mai spus Robu.
Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Clinica de Oftalmologie este o clădire de secol XVIII. În 1726 se înfiinţează „Asociaţia Fraţilor de Cruce ai Sfântului Ioan de Nepomuk”. (…)
Pe lângă ridicarea acelei prime statui a Sf. Nepomuk (reparată şi pusă în valoare în 2013 de către Primăria Timişoara), care iniţial era poziţionată în mijlocul Pieţei Libertăţii, asociaţia reuşeşte să construiască şi un spital şi o farmacie, între 1735 şi 1737. Era primul spital din Timişoara şi de pe teritoriul actual al României. La terminare, spitalul şi farmacia sunt predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timişoara în 1737 special pentru aceasta. Un an mai târziu, Timişoara este lovită de epidemia de ciumă, iar spitalul construit primeşte o importanţă colosală.
„Importanţa clădirii aflate pe Scuarul Martir Radian Belici (fosta Sfantul Ioan nr. 5) nr. 1 în care funcţionează Clinica de Oftalmologie este astfel nu doar una de ordin funcţional, medical, dar şi o importantă pagină în istoria Timişoarei. Acestea au fost motivele pentru care am făcut în cel mai scurt timp posibil gestul de normalitate de a porni reparaţiile la faţada şi acoperişul acestei clădiri”, a explicat şi viceprimarul Dan Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!