Declarația comună semnată de reprezentanții unităților de învățământ din Timiș și de cei ai industriei ospitalității și turismului prevede organizarea unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participarea unor specialiști din domeniu și sprijinirea înființării claselor cu profil turistic sau HoReCa în localități precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș și Buziaș.
Inițiatorii declarației comune vor să realizeze și o aplicație cu o bază de date cu toți elevii, practicanții, absolvenții, agenții economici și tutorii de practică interesați. Cei înscriși vor putea colabora la evenimente și vor comunica rapid. Semnatarii declarației vor să înființeze și un campus pentru educația duală.
Toate aceste acțiuni se fac în contextul TM2023 și pentru a ajuta relansarea sectorului HoReCa și turismul după pandemie.
„Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
Semnatarii declarației sunt:
- Alexandru Proteasa, vicepreședinte Consiliul Județean Timiș
- Delioara Barbu, director Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș
- Marin Popescu, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Timiș
- Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara
- Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara
- Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara
- Corina Macri – Asociația patronală HORETIM
- Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România
- Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”
- Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara
- Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”
- Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XDe curiozitate, oare au adus la zi ce predau acolo? Gen modulul “cum sa rezisti pana iti da sefa voie la toaleta, dupa enshpe ore” sau “pauza de masa, cum sa mananci senin in debara intre gongi si pe un blat uleios”, “cum ne obisnuim cu a fi de la chelner, la preparator sandvich la spalator toalete – in aceeasi zi, intercalat”, “cum facem deosebirea intre ce se zice ca respectam ca reguli si activitatea reala, cum de desfasoara”, “exercitii de stat in picioare ore in sir, daca asa vrea conducerea, desi nu e nevoie”, “sa invatam sa facem diferenta intre cum e tratata rubedenia care face figuratie la locul de munca si angajatul oarecare”, “sa facem pe maimuta n-aude, n-a-vede cand sefu se ocupa de facturi”, poezia “foaie verde si-o capusa/ daca iti arde de comentat ca ai drepturi/asteapta altul la usa”, laitmotivul “acum ca am consumat timp aici si am muncit, oare cat de nerusinat sa fiu sa sper si la salariu?”, exercitii de deductie “cine e amanta sefului cutare, sa nu o enervez cu ceva, ca e bai”… etcetera. Abia cand vor integra in cursuri realitatile, se pot bate cu caramida in piept ca pregatesc pe bune pe cineva pt ce locuri de munca exista, de se vaicare patronii cu lacrimi de crocodil ca “nu gasim personal bun”, smiorc. Sa va fie rusine ce ati facut cu tara asta si oamenii ei, sau cu orice alt loc ajuns asa, in numele profitului si a nesimteniei!
-
ai perfecta dreptate
Salariul, cat e salariul? Aaa, in HoReCa e cel mai mic salariu. No bun asa, o sa se inghesuie tinerii acu ca niste stapani de sclavi s au adunat sa “contureze echipe de lucru”.