Pe cea mai populară reţea de socializare a fost înfiinţat Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (franci elveţieni). Peste 5.000 de români s-au alăturat proiectului existent la adresa www.facebook.com/groups/331453517057096/, unde pot discuta toţi cei care au semnat contracte de creditare în moneda elveţiană.
Aceştia au fost puternic afectaţi de creşterea cursului, francul elveţian fiind tot mai scump în lei. O ultimă lovitură a fost dată atunci când Banca Centrală Elveţiană a decis să renunţe la cursul fix dintre euro şi franc (1,2 franci elveţieni pentru un euro), ceea ce a dus la o devalorizare drastică a leului în faţa francului elveţian. Este vorba de aproape un leu în plus la fiecare franc achiziţionat, schimbare bruscă apărută într-o singură zi, săptămâna trecută.
Înfiinţat în 15 ianuarie, grupul a atras deja peste 5.000 de participanţi. Cu buzunarele golite tot mai mult de schimbul de curs, clienţii cer ajutor autorităţilor, propunând o iniţiativă legislativă care să solicite băncilor conversia creditelor din franci elveţieni în altă monedă, la un curs accesibil. De asemenea, se discută şi despre înfiinţarea unor grupuri sau asociaţii de consumatori, care să se adreseze justiţiei pentru obţinerea unei soluţii benefice clienţilor.
Modelul a fost folosit cu succes şi împotriva unor bănci, la final consumatorii obţinând reduceri de dobândă, combaterea unor contracte care conţineau diferite clauze defavorabile clienţilor, chiar şi restituirea unor sume de bani despre care s-a considerat că au fost restituite petenţilor.
Soluţia creditelor în franci elveţieni sau yeni japonezi a fost adoptată în urmă cu câţiva ani, atunci când cursurile acestor monede exotice erau extrem de stabile, iar dobânzile la credite mult mai mici decât cele în lei, euro sau dolari.
O primă iniţiativă a membrilor grupului solicită impunerea băncilor a conversiei creditelor din franci elveţieni în altă monedă, la un curs cu maxim 20 de procente peste cursul existent în momentul semnării contractului, indiferent de monedă. Aceasta ar însemna conversia la un curs de aproape jumătate din cel din prezent, undeva la 2 – 2,7 lei pentru un franc. De asemenea, dobânda nu ar putea creşte cu mai mult de 20% decât cea din contractul iniţial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!