Reprezentanții Primăriei anunțau încă din 29 aprilie că „a fost adjudecat contractul de execuție pentru proiectul «Extinderea, reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Timișoara din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, prin demolare parțială și extindere orizontală și verticală»”. Licitația fusese pornită încă din noiembrie 2020, iar câștigătoare a fost declarată firma Alex-Dia Construct, după soluționarea unei contestații, „în 26 aprilie fiind comunicat câștigătorul contractului de execuție a lucrărilor”. Sunt cuvintele celor din primărie, care spun acum că s-a semnat în sfârșit ordinul de începere a lucrărilor, astfel că șantierul poate porni.
„În 10 septembrie 2019 s-a semnat contractul de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. În noiembrie 2020 a fost lansată licitația pentru desemnarea constructorului, care a fost câștigată în luna mai 2021, după analizarea contestației depuse de unul dintre participanți, de Alex-Dia Construct SRL, cu o valoare de 12.880.071 lei fără TVA, durata de execuție a lucrărilor fiind de 21 de luni”, transmit acum reprezentanții PMT.
O săptămână mai târziu de la finalizarea licitației, în 10 mai, a fost semnat și contractul cu constructorul. Alex-Dia Construct s-a angajat că modernizează Clinica de Balneologie cu 15,3 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 3,1 milioane de euro.
Bazinul cu apă termală, închis de 13 ani
Clădirile de pe C.D. Loga nr. 42-44 în care funcționează clinica Municipalului au fost câștigate în instanță de primărie încă din anul 2014. În cele două imobile nu s-au mai făcut investiții de foarte mulți ani. Fondurile europene sunt doar pentru reabilitarea pentru Corpului B, cu subsol (parțial) și parter.
Așadar, proiectul de reabilitare vizează, de fapt, doar Corpul B, construit în 1960, destinat ambulatoriului. Este vorba despre o suprafață construită de 1.560 mp. Clinica funcționează la o capacitate redusă, iar bazinul cu apă termală nu a mai folosit din 2008, adică de 13 ani.
„Acest proiect este așteptat de peste 12 ani de mii de pacienți din vestul țării și este esențial ca Timișoara să profite de potențialul pe care îl are în acest domeniu. Azi începem lucrările pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din Timișoara, însă investițiile pe care le facem în sănătate sunt constante și vor continua în același ritm accelerat și în anii care urmează. Timișoara este un centru medical de referință în vestul țării, iar cele 125 de milioane de lei pe care le investim în acest an în domeniul sănătății sunt vitale pentru ca orașul să rămână unul de top în acest domeniu”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Lucrările presupun, de fapt, desfacerea/demolarea parțială a zonelor cu cabinetele de electroterapie și secția de hidroterapie pentru a face loc unei noi structuri care să respecte normele necesare instituțiilor spitalicești; reabilitarea zonelor care cuprind bazinul mare, vestiarele, grupurile sanitare și legătura cu corpul A; extinderea pe verticală, prin supraetajarea cu un nivel, a zonelor cu noi cabinete de consultație, legătura cu corpul A, lift exterior; o extindere nouă, cu două etaje pe locul ambulatoriului, care se face pentru cabinetele medicilor, cabinete de consultație, săli de tratament, vestiare, grupuri sanitare, având la parter sectorul de hidroterapie recreat și la celelalte niveluri noi funcțiuni spitalicești.
Bazinul închis în urmă cu 13 ani va fi reabilitat, dar deocamdată nu există o sursă de apă. Reprezentanții Spitalului Municipal spun că „a fost demarată, în anul 2016, o procedură pentru efectuarea unui studiu geologic pentru a clarifica viabilitatea surselor actuale de apă termominerală și oportunitatea efectuării unor noi foraje, pentru o nouă aducțiune necesară actualului bazin mare”.
Corpul de clădire își va păstra rolul actual de ambulatoriu și se va realiza o intrare principală din exterior, care va permite accesul direct în ambulatoriu al persoanelor cu dizabilități și accesul cu targa. Se vor realiza finisaje moderne, se schimbă instalațiile interioare și rețelele de utilități și vor fi achiziționate dotări medicale și mobilier, mai spun reprezentanții primăriei.
Singurul Ambulatoriu de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie din vestul țării
Potrivit directorului Spitalului Municipal Timișoara, Daniel Malița, instituția sanitară este „singurul spital din zona de vest a țării care are în structura sa un serviciu Ambulatoriu de Specialitate Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie cu o vastă bază de tratament, de cercetare și educație în acest domeniu”. Modernizarea ar însemna și mărirea capacității ambulatoriului la 500-600 de pacienți/lună.
Potrivit reprezentanților primăriei, în această perioadă se pregătesc documentațiile necesare și pentru reabilitarea corpului A de clădire.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
FOTO. Clinica de Balneologie din Timișoara, reabilitată cu 3 milioane de euro. De Alex-Dia Construct
Citiți principiile noastre de moderare aici!