Duminică, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din Timișoara a anunțat închiderea instituției medicale pe care o conduce, din lipsă de fonduri.
„Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timișoara și-a întrerupt activitatea chirurgicală din data de 26 martie 2013, ca urmare a lipsei cronice de materiale sanitare și medicamente. Am primit adrese de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș și de la Prefectura Județului Timiș, prin care se atenționează direcțiunea spitalului și sefii de sectie că pacienții nu pot să-și cumpere materiale și medicamente pe perioada spitalizării potrivit legislatiei în vigoare. In caz contrar, spitalul trebuie să ramburseze pacientului toate cheltuielile proprii pe perioada spitalizării, iar șefii de secție să răspundă personal de încălcarea legii”, a transmis șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă, Marian Gaspar, prin intermediul unui comunicat de presă.
Informația însă este dezmințită de către directorul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, care spune că activitatea Clinicii de Chirurgie Cardiacă nu a fost suspendată și nici nu va fi în perioada următoare.
„Chiar astăzi, pe secția domnului profesor Gaspar a avut loc o intervenție chirurgicală, o subocluzie de arteră carotidă făcută de domnul doctor Horia Feier. Pacienta e ok, pacienții care au fost operați în zilele trecute sunt și ei bine, sunt pe secție. Eu sunt mâhnit de ceea ce s-a întâmplat și sunt într-un total dezacord. Deci pe Programul Național de Infarct Miocardic Acut, al cărui șef la noi în spital este profesorul Petrescu, în data de astăzi el mai poate să facă 13 cazuri complete de infarct. Deci nu s-a pus și nu se pune problema de a se închide spitalul”, a declarat directorul Institutului de Boli Cardiovasculare, Ranko Suhanek.
Cât despre problemele financiare ale Secției de Chirurgie Cardiacă, acesta spune că nu împiedică funcționarea unității medicale și că în cazul în care nu pot fi tratate urgențele pe secție, vor fi mutate la alte compartimente ale spitalului.
„Domnul Gaspar a avut 132 de pacienți de tratat conform fondurilor pe care le avem pentru lunile ianuarie februarie și martie. Dânsul a externat 270. Deci vă dați seama că a lucrat cu foc continuu. Dacă dânsul a lucrat așa de mult și nu și-a mai păstrat fonduri, dar din cunoștiințele mele orice urgență o facem, nu moare nimeni, nu refuzăm pe nimeni, atât chirurgical, cât și cardiologic”, a mai spus Ranko Suhanek.
„Secția funcționează, deci a fost o neînțelegere. Nu este nimic blocat. A funcționat și până acum clinica. Cel puțin urgențele nici nu au intrat în discuție. Au venit norme noi, așteptăm acum să vedem și fondurile, toată finanțarea se va face prin casă, se va face mai ușor monitorizarea. Va crește și tariful pe caz ponderat la Cardiologie și atunci veniturile vor fi mai mari. Zilele acestea urmează să semnăm contractul pentru 2013”, a declarat Mariana Rădulescu, director Relații Contractuale, din cadrul CJAS Timiș.
Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara anunță că șeful Secției de Chirurgie Cardiacă va fi sancționat pentru gestul făcut.
„Mie îmi pare rău că domnul Gaspar a opinat singur în felul acesta pentru că nu avea dreptul să facă asta și nefiind reprezentant legal al spitalului nu trebuia să facă asta. Nici nu ne-am adunat noi toți șefii de secție să vedem dacă cumva într-un caz de forță majoră se ajunge la o astfel de decizie, ea trebuia să o iau eu și să o comunic eu, în niciun caz dânsul. Am să văd în zilele care urmează conform legii ce sancțiune i se poate aplica domnului profesor Gaspar pentru haosul și panica pe care a stârnit-o”, a mai spus Ranko Suhanek, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!