Clinica de Chirurgie Cardiacă a achiziționat materiale sanitare în valoare de 190.000 de lei, cu tva inclus. Este vorba despre materiale sanitare nespecifice, care permit realizarea de operații simple. Banii nu provin de la Ministerul Sănătății, ci din fonduri ale unității medicale.
„Ministerul Sănătății nu a virat niciun ban pe programele naționale de sănătate, de altfel nici nu poate pentru că de la 1 aprilie Casa Națională va prelua finanțarea acestor programe. Vineri, înainte de a apariția acestui scandal mediatic noi am trimis comandă pentru achiziționarea materialelor nespecifice de care se bucură toate secțiile Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara. De la seringi, fașe, comprese, mănuși, consumabile care sunt nespecifice, materiale care nu se cumpără prin programele naționale de sănătate. Nu e vorba de virarea niciunei sume. Sigur că aceste materiale menite să îndestuleze toate secțiile din cadrul institutului nostru pentru o perioadă între patru și șase săptămâni în funcție de cazuistica pe care o să o avem și numărul de pacienți care ni se vor adresa. Sunt consumabilele primare, nicidecum cele specifice fiecărei operațiuni, de exemplu stemurile pentru intervențiile coronariene, valvele oxigenatoare necesare pentru chirurgie, etc”, a explicat managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Ranko Suhanek.
Cei 10 pacienți aflați pe lista de așteptare a Clinicii de Chirurgie Cardiacă ar putea fi operați abia săptămâna viitoare, după ce unitatea medicală va semna contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.
„Am avut promisiuni că vom semna contractul cu CJAS până la sfârșitul acestei săptămâni, acum ni s-a trimis o invitație pentru săptămâna viitoare, între timp noi trebuie să pregătim toate elementele, adică numărul de paturi, numărul de medici, toate elementele necesare semnării contractului. Până acum am funcționat cu act adițional, deci nu a fost semnat un contract pentru primul trimestru al anului 2013”, a mai spus managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Ranko Suhanek.
Până când va fi stabilit bugetul pentru anul 2013 al unității sanitare, pacienților nu le rămâne decât să aștepte.
„Eu am fost urgență. Am făcut un infarct. Arterele coroniene îmi sunt înfundate între 90 și 99%. aștept operația de 5 zile. Este periculos pentru viața mea, dar dacă stau liniștită, făsă stres, este în regulă. Eu aș fi dispusă să plătesc costul materialelor necesare, dar nu am voie. Asta e, așteptăm”, a declarat una dintre paciente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!