Pacienții cu arsuri grave vor fi tratați în noua clinică doar până în anul 2023, pentru că, a spus ministrul Sănătății, până în acel an ar trebui să fie finalizată noua clădire a centrului de mari arși din curtea Spitalului Județean, la „Ortopedie”, pe vechiul heliport, lângă Casa Austria.
„Marii arși nu vor fi tratați aici, în Casa Austria, decât până în 2023. Casa Austria va deveni un centru de politraumă, iar marii arși vor fi tratați în centrul de arși, un proiect al Guvernului României, cu sprijinul Băncii Mondiale. Suntem în faza de proiectare tehnică, proiectarea tehnică va fi realizată spre finalul anului, luna ianuarie, anul viitor. În trimestrul trei 2020 va începe construcția acestui centru cu termen de realizare de 36 de luni”, a spus ministrul Sănătății Sorina Pintea, miercuri, la Timișoara.
Noua clădire care urmează să apară în zona Spitalului Județean din Timișoara va fi amplasată între actuala clădire principală a unității sanitare, Casa Austria și Ortopedie. În noua clădire este prevăzută o structură care la bază să aibă Unitatea de Primiri Urgențe, de unde se pot îndrepta direct cazurile spre toate secțiile, Ortopedie, Casa Austria, Spitalul Județean. Noua clădire va adăposti și un centru de mari arși și secția de Terapie Intensivă, pe lângă Urgențe. Realizarea clădirii este finanțată de Banca Mondială și s-a stabilit suma pe care această instituție, prin Ministerul Sănătății, o va aloca acestui proiect – 9,5 milioane de euro.
Clinica de Mari Arși din interiorul Casei Austria, deschisă miercuri la Timișoara, este prima de o asemenea anvergură din România. Săptămâna viitoare se va deschide o asemenea clinică și la Iași.
Ieri, la Timișoara, s-au deschis trei saloane din cinci, cât va avea în total această secție. Celelalte două boxe, care sunt destinate marilor arși, vor fi deschise până la finalul acestei luni, conform managerului Spitalului Județean Timișoara, doctorul Marius Craina.
Deschiderea acestei clinici a întârziat din cauza faptului că reprezentanții Ministerului Sănătății nu au livrat toată aparatura necesară pentru funcționarea acestei clinici. Acum, Consiliul Județean Timiș, cel care a realizat amenajarea noii clinici, mai are de realizat unele mici lucrări la ultimele două saloane pentru a se putea face recepția. De altfel, primele trei saloane au fost gata pentru a primi pacienții cu arsuri grave încă din luna decembrie a anului 2016, dar nu a existat aparatura.
În România, pentru pacienții cu arsuri grave, sunt cinci paturi de mari arși la Timișoara (ministrul Sănătății a spus că dacă este nevoie se vor folosi și celelalte două saloane nerecepționate), cinci la Iași (clinică care se va deschide săptămâna viitoare), încă 13 paturi la București pentru adulți și 10 paturi pentru copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Anul acesta au au fost trimiși în străinătate, din România, 11 pacienți cu arsuri grave care necesitau tratament de specialitate.
Articole pe aceeași temă:
Ministrul Sănătății, la Timișoara, la deschiderea Clinicii de Mari Arși
Trimite articolul
XAham. Si maternitatea unde mai incape? In parcarea de la Billa-Carrefour?
care vechiul heliport desteptilor. Acolo a fost noul heliport cand s-a construit Ortopedia. Apoi s-a renuntat la el si s-a revenit la vechiul amplasament de la Urgenta existent din 1974 cand a fost terminat judeteanul!
Daca acum heliportul de la Ortopedie este ocupat doar de masinile medicilor, pacientii vin pe jos din parcare de la Billa sa vedem nebunia cand mai apare o cladire in acest amplasament, atunci medicii isi vor parca masinile la Billa iar pacientii vor veni doar cu taxi sau pe jos. Asta e logica de rahat al arhitectilor, constructorilor care lucreaza la ordinul politicienilor
Doar 4 ani, hai ca nu-i mult, sau miscat repede…
De ce doar pânã în 2023?Doar 33 de paturi în toata tara?!?!Doar 5 în Timisoara!?!?Si nu va este rusine?
Patrati un pat pentru ministra si unul pentru Coana Veorica, ca s-au ars azi la Parlament!
Au nevoie urgenta de lifting.
bine ziceti de facut sa facut dar cum si cu ce firme??pt ca dupa cum stiu multi se lucra cu firme la a 4 mina si majoritatea sint adusi de prin moldova,se fac renovari in tot spitalul de tot cacatu,nu se schimba decit faianta si ce este inafara peretilor,instalatiile ramin aceleasi vechi,si cind apar problemele atunci apare la iveala ce sa facut defapt,si cind e de cautat firma hopa ca nu mai e,si totul se intinpla inainte de a iesi din garantie,intr,un cuvint se fura din plin.