Structura anului școlar
Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, împărțite în 5 module despărțite de 5 vacanțe. Programele „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” se vor desfășura în intervalul 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025 și urmează să fie decise de către fiecare unitate de învățământ în parte. Cursurile se vor încheia în 20 iunie 2025.
În județul Timiș, intervalul decis de către inspectorat pentru vacanța de schi este 17 – 21 februarie 2025. Aceasta va avea loc la finalul celui de-al treilea modul.
Anii terminali și datele examenelor
Clasele terminale de liceu, seral și cu frecvență redusă vor termine cursurile mai repede, în 6 iunie 2025.
Probele scrise la Bacalaureat vor avea loc între 10 și 16 iunie 2025, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate în 30 iunie 2025.
Anul școlar pentru clasele a VIII-a va dura 35 de săptămâni și se va încheia pe 13 iunie.
În urma calendarului aprobat, Evaluarea Națională se va desfășura în perioada 23 – 27 iunie 2025, urmând ca rezultatele finale, după contestații, să fie afișate în 10 iulie 2025.
Legat de admiterea la liceu de anul viitor, opțiunile vor fi completate în perioada 14-21 iulie 2025, iar în 23 iulie va avea loc repartizarea computerizată.
Ce noutăți aduce anul școlar
Noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) intră în vigoare din 9 septembrie și conține mai multe schimbări pentru elevi, preșcolari și cadre didactice.
Odată cu începerea anului, urmează să fie introdusă în școli o sală de detenție. Elevii care deranjează desfășurarea orelor de curs pot fi trimiși, la cererea cadrului didactic, într-o altă sală. În acel spațiu elevii trebuie să fie supravegheați. Anunțarea părinților este obligatorie.
Printre prevederi se numără și primirea unei note de purtare pentru fiecare modul. La finalul anului se va face media dintre toate notele la purtare primite. Din media pe an va fi scăzut câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate.
O altă modificare este că începând cu elevii de clasă pregătitoare și copiii din grupa mijlocie portofoliul educațional devine obligatoriu. Acesta va conține recomandări de la consilierul școlar, rezultatele la evaluările naționale, diplome și certificate de la diverse evaluări, concursuri și olimpiade școlare sau competiții sportive. Portofoliul educațional nu poate fi folosit „în scopul ierarhizării și al comparării elevilor în sens discriminatoriu”, conform Ministerului Educației.
Împreună cu diriginții, consilierii școlari trebuie să ofere absolvenților de gimnaziu și liceu recomandări de orientare în carieră și spre învățământul superior.
Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor și pot fi folosite doar în scop educativ și cu aprobarea cadrului didactic. Nerespectarea acestei reguli poate duce la confiscarea telefonului elevului, urmând să îl primească la finalul orelor din ziua respectivă.
De acum încolo, liceele au posibilitatea de a organiza un concurs de admitere în clasa a IX-a pentru anumite specializări sau pentru toate. Maxim 50% din locurile disponibile în unitatea de învățământ vor putea fi ocupate prin intermediul concursului de admitere.
Un concurs de admitere poate fi organizat și pentru elevii care vor începe gimnaziul. Chiar dacă acum doi ani Ministerul Educației nu recomanda un examen de selecție pentru elevii sub 12 ani, conform noului regulament ROFUIP 2024 elevii vor putea susține un examen pentru a se înscrie în clasa a V-a. Ministerul lasă la latitudinea unităților de învățământ care organizează un astfel de examen să realizeze subiectele de admitere și să le corecteze.
Pe lista noilor sancțiuni aprobate se numără și retragerea temporară sau pentru întregul an școlar a bursei. Elevii pot fi sancționați pentru fapte comise în perimetrul școlii, în cadrul activităților extrașcolare sau desfășurate online.
Acces redus la dispozitive pentru preșcolari
Pentru preșcolari, programul zilnic al copiilor la grădiniță nu poate depăși 10 ore. Cei care sunt înscriși la grădinițe cu program normal vor avea cinci ore de activitate, iar pentru cei de la grădinițele cu program prelungit programul activităților nu poate depăși 10 ore pe zi.
Regulamentul a introdus și o prevedere în care preșcolarii vor avea acces limitat la tehnologie. Organizația Mondială a Sănătății menționează că activitățile bazate pe tehnologie nu sunt recomandate copiilor de un an, iar pentru copiii de doi ani limita trebuie să fie de o oră pe zi.
Facilități pentru părinți
Secretariatele școlilor vor avea în mod obligatoriu un program pentru părinți. Pentru a menține o legătură constantă între părinți și unitatea de învățământ, de două ori pe săptămână, în intervalele orare 8-9, respectiv 16-18, părinții au oportunitatea de a merge la școală pentru a discuta despre situația școlară a copiilor lor.
Tot pentru părinți vor fi organizate și cursuri de educație parentală în școli. Acestea îi vor ajuta să își formeze și dezvolte abilitățile parentale pentru a crește și educa copiii corespunzător.
Trimite articolul
XPoate ne explicati cum de noi, cei care platim prin taxele pe care le dam la stat toate checltuielile legate de educatie, trebuie sub amenintarea amenzilor sa semnam contractul educational.
Pai, eu sunt practic angajator si tu, ministerul Educatiei esti angajat si tu imi vii mie cu un contract la care eu nu consimt ca sa ce? Prestati servicii educationale de calitate si in rest, nu uitati ca eu nu imi predau autoritatea tutelara scolii.
Va rog sa cititi cu atentie contractul educational si sa il semnati doar daca consimtiti.
-
ai votat “Romania Educata”? ups!🤪