Oficialii CNADNR susțin că lucrările pentru centura de ocolire a Timișoarei sunt programate în actualul ciclu de finanțare, cu începere în 2017-2018, dar răspunsul oficial mai spune și că finanțarea ar fi, de fapt, sigură pe ciclul financiar următor, așa cum tion.ro a anunțat deja.
Primarul Nicolae Robu nu este deloc mulțumit de cum i-au răspuns mai marii de la București și îi așteaptă în continuare pe timișoreni în stradă. Aceasta după ce a anunțat că protestul de sâmbătă ar putea fi transformat într-un concert.
„Nu sunt mulțumit de răspuns. Cel puțin apreciez că mi-au răspuns cum stau lucrurile. Evident că, dacă abia în al doilea semestru al lui 2017 se face licitație, nu are cum să se realizeze în 2017-2018. În 2018 o să înceapă lucrările, la un moment dat. Nici finanțarea nu este asigurată, eu vreau finanțare de la Guvernul României, nu fonduri europene. Mitingul se ține, nu avem motive să nu se țină. Trebuie să se includă pe finanțare de la Guvernul României”, a declarat Robu pentru tion.ro.
UPDATE. Robu vrea și concerte, și miting în Piața Victoriei. Cere 120 de milioane de euro din bugetul României pentru centura de sud a Timișoarei!
Timișorenii nemulțumiți de răspunsul primit de primarul Timișoarei de la CNADNR sunt invitați la distracție, înainte să înceapă să protesteze. Primarul anunță și concerte în Piața Victoriei, de la ora 10, cu o oră înainte de mitingul programat.
Vor urca pe scenă… trupe timișorene. Potrivit reprezentanților primăriei, vor concerta sâmbătă dimineață Splash, Vest Phoenix Cover, Geo Da Silva x Sean Norvis și… lista rămâne deschisă pentru orice artiști doresc să susțină cauza. Robu îi cheamă pe timișoreni să își arate împreună spiritul civic și solidaritatea.
Edilul-șef răspunde și el scrisorii trimisă de CNADNR și spune că există deja elaborate, recepționate și plătite, pe baza unui contract finalizat în 2011 studiul de fezabilitate, proiectul tehnic cu detalii de execuție și documentația de atribuire pentru centura de sud a orașului.
„Întrucât din 2011 până în prezent – interval în care nu s-a mai întâmplat nimic (!!!) –, s-au schimbat o serie de normative, prețuri etc., acum se impune revizuirea, aducerea la zi a tuturor acestor documentații. CNADNR apreciază – rezultă indirect – că asta ar necesita circa un an. Valoarea estimată a întregului proiect – valoarea reală se va cunoaște după finalizarea licitațiilor, respectiv, cu precizie și mai bună, la finalul lucrărilor – este de circa 120 milioane euro, și nu de 59.52 milioane euro cum apare în Masterplanul pe transporturi proaspăt aprobat de Guvern. Niciun euro nu există alocat pentru acest obiectiv la ora actuală, despre bani putându-se vorbi doar la nivel de proiecție și, mai grav, chiar la acest nivel, doar până la cuantumul de 50% din totalul de 120 milioane, asta după cum urmează: 14.43 milioane euro din fonduri europene, 32.91 milioane euro din împrumuturi și 10.39 milioane euro de la bugetul de stat al României. Se știe că fondurile europene se obțin în urma aplicării pentru ele, iar aplicația «Centura Sud a Timișoarei» nici măcar nu a fost încă scrisă (!!!) și mai trebuie să treacă destul timp până să poată fi scrisă (!!!), împrumuturile nu sunt contractate (!!!) și bani în bugetul de stat al României nu există prevăzuți (!!!). Așadar: la cum se prezintă lucrurile acum, nicio șansă de începere a lucrărilor înainte de jumătatea anului 2018. Și încă asta este abordarea super-optimistă”, a scris Robu, vineri seara, pe rețeaua de socializare.
Edilul susține că timișorenii vor „aducerea la zi a studiului de fezabilitate și a întregii documentații, cu termen de finalizare 31 decembrie 2016; alocarea în cel mai scurt timp, prin rectificare de buget, de fonduri de la bugetul de stat pentru exproprieri și demararea procedurilor de expropriere; prevederea de fonduri integrale de la bugetul de stat pe bugetul anilor 2017 și 2018 pentru acoperirea tuturor costurilor presupuse de acest obiectiv, lăsând, astfel, loc pentru finanțarea din fonduri europene pentru alte proiecte din țară, mai puțin stringente (oricum, suma anvizajată pe fonduri europene reprezintă doar o mică parte din total); scoaterea la licitație cel târziu în luna ianuarie 2017 a execuției și activităților conexe, cu termen de finalizare 31.12.2018 (termen superoptimist!) și demararea efectivă a lucrărilor în semestrul 2 al anului 2017, cu termen de finalizare 31.12.2018 (termen superoptimist!)”.
Mai mult, Robu susține că orașul Timișoara merită, cu atât mai mult acum, după ce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, o sumă de 120 de milioane de euro de la bugetul de stat pentru centura de sud, care ar fi trebuit să fie făcută de cel puțin zece ani. El susține că, din iulie 2012 și până în prezent, acest obiectiv a primit din bugetul României doar 1,1 milioane de euro.
În consecință, primarul Timișoarei îi cheamă pe timișoreni să strige alături de el „într-un glas”: „Vrem centură! Vrem demararea lucrurilor pe care ea le presupune acum! Vrem alocare de fonduri pentru ea de la bugetul de stat al României!”.
Articole pe aceeași temă:
Compania de Drumuri confirma: Centura Sud e programata sa fie realizata in 2017 – 2018
Citiți principiile noastre de moderare aici!