Aproximativ 3.000 de litri de apă au fost pregătiţi numai la Catedrala Mitropolitană, dar fețele bisericești au dat asigurări că va fi suficientă apă sfinţită pentru toată lumea. Din butoaie, enoriaşii pot lua apă în propriile recipiente. Cei care nu au reușit să ajungă până acum în biserică pot lua apa sfinţită de Bobotează şi mai târziu, pe parcursul zilei de marți, sau chiar miercuri.
La catedrală s-au format mai multe cozi unde oamenii aşteaptă să ia apă sfinţită, paşnici, fără incidente şi coate date la rând pentru a ajunge mai în faţă. Totul este supravegheat atent de forţele de ordine.
Slujba a început de la ora 9.30, iar la miezul zilei a început deja distribuirea apei către enoriaşi. Credincioşii şi preoţii spun că apa de Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
Cu aghiasmă mare se poate stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului, spun preoții. Aghiasma mare se poate lua şi în cazuri de boli grele. Fiind încărcată cu darurile dumnezeieşti ale Duhului Sfânt, aghiasma mare a săvârşit adesea minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele şi izbăvind din primejdii pe cei credincioşi, mai transmit fețele bisericești.
Sfântul Ioan Înaintemergătorul este cel mai mare sfânt din Vechiul Testament.
“O minune a fost naşterea lui Ioan, dar o minune a fost şi întreaga lui viaţă de după aceea. Ioan, când a venit vremea, a plecat din casă şi s-a dus departe, în pustia care era dincolo de Iordan, şi acolo a rămas ani mulţi unde a trăit o viaţă foarte aspră. Locuinţa lui,erau peşterile. Băutura lui, apa Iordanului. Hrana lui, lacustele. Haina lui aspră era făcută din păr de cămilă. Însoţitorii lui erau fiarele sălbatice. Cartea pe care o studia era natura, toate cele pe care le-a făcut Dumnezeu. Bucuria lui era rugăciunea. Nădejdea lui, care îi umplea inima, cuvântul că vine Hristos şi că el va trebui să pregătească poporul, ca să-l primească pe Izbăvitorul lumii”, spune Pr. Ic. Ioan Gavrilă. Sfântul Ioan se numeste Botezător pentru că L-a botezat pe Hristos.
Minunat a fost Ioan Înaintemergătorul prin naşterea lui. Minunat a fost prin asceza lui. Minunat prin învăţătura lui. Minunat încă, pentru că s-a învrednicit să boteze în apele Iordanului pe Hristos. Minunat sfârşit prin moartea lui mucenicească. Când a aflat că împăratul şi-a lăsat soţia legiuită şi trăia cu o altă femeie, cu femeia fratelui său, Ioan s-a înfăţişat fără teamă la palat şi l-a mustrat în faţă pe împărat. Şi a plătit cu viaţa acea mustrare. Pentru că a fost arestat şi întemniţat, iar în cele din urmă decapitat”, spune preotul Ioan Gavrilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!