Primăria Timişoara a început încasarea impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport din 11 ianuarie. La fel ca în anii trecuţi, o mulţime de timişoreni au venit să-şi plătească dările aferente anului 2010 încă din prima zi. Şi asta, deşi beneficiază de reducerea de 10% dacă plătesc impozitele anticipat, pe tot anul, până în 31 martie. Mulţi dintre cei care s-au aşezat la rând, încă de la primele ore ale dimineţii, la ghişeele primăriei, spun că ştiu acest lucru, dar vor să scape de datorii şi de griji din prima zi, chiar daca asta înseamnă să stea cu orele la coadă. „Ştiu că avem reducere până în martie, dar noi ăştia mai învârstă ne trezim mai devreme”, ne-a spus un pensionar. „Am venit ca să scăpăm de o datorie. Ar trebui să plătim şi mai puţin decât se plăteşte în realitate, pentru că plătim primii. Fiecare chitanţă o am din 8, 9, 12 ianuarie, în fiecare an plătesc în prima zi”, ne-a spus un alt bărbat care aştepta să ajungă la ghişeu.
Încasări mai mari ca în alţi ani
Unii s-au trezit cu noaptea în cap şi s-au aşezat la coadă cu câteva ore înainte ca municipalitatea să înceapă programul cu publicul şi încasarea dărilor, pentru a fi primii la rând. Au existat şi timişoreni care s-au plâns că sunt amenajate prea puţine ghişee, care au acuzat autorităţile că nu s-au „organizat” corespunzător, dar mulţi au spus şi că merge destul de repede, deşi coada se întindea, pe scări în sus, până la mansardă. Alţii însă au făcut cale întoarsă când au văzut cât au de aşteptat, preferând să vină în altă zi.
„Noi, în evidenţele fiscale avem aproximativ 400.000 de contribuabili. De regulă, până în 31 martie 150.000 dintre aceştia trec pe la casierii şi îşi plătesc impozitele. Sunt cozi, dar merge repede, avem şapte ghişee. Am depăşit 200.000 de lei ca încasări până la ora 10, este o sumă record, de regulă se încasa atât până la sfârşitul zilei. Au fost mai bine de o mie de oameni”, a afirmat şeful Direcţiei Fiscale a primăriei, Adrian Bodo.
Impozitele pot fi achitate şi la oficiile poştale din oraş, precum şi on-line, dar cei care stau la cozi sunt în mare parte pensionari. Chiar dacă unele persoane ne-au sesizat că n-au putut să-şi achite taxele la anumite oficii poştale, şeful Direcţiei Regionale de Poştă Timişoara, Nelu Balaş, susţine că la unităţi se fac încasări. „Se poate plăti la oficiile poştale, sută la sută se poate plăti, numai dacă a picat reţeaua. Vreau să ştiu la ce oficii nu s-a putut plăti, mă voi interesa dacă sunt probleme”, ne-a declarat Balaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!