Coco Galescu spune că ideea i-a venit după ce a cucerit Polul Nord, însă a încercat să aleagă un moment cât mai potrivit şi a decis să fie la exact 100 de ani de la prima cucerire a Polului Sud. Expediţia a fost pregătită timp de un an zile. În tot acest timp şi-a îmbunătăţit condiţia fizică pentru a putea să meargă pe schiuri sute de kilometri, să reziste frigului extrem şi să tragă după el o sanie de 70 de kilograme. Totodată, alături de ceilalţi membrii ai echipajului, la începutul anului a participat la un stagiu de pregătire pentru a se acomoda cu clima rece.
Coco Galescu spune că această expediţie reprezintă un act de mândrie naţională pentru că drapelul României va fi arborat la Polul Sud. „Când eşti cu marile naţiuni la Polul Sud să fluture drapelul naţional, în acel punct, este un act de demnitate naţională” a spus Coco Galescu. În 30 noiembrie toţi membrii expediţiei se vor întâlni la Puntas Arenas, de unde vor porni spre Antarctica. La Puntas Arenas vor avea o temperatură de 15 grade, în vreme ce în momentul în care vor ajunge la Polul Sud vor avea de înfruntat o temperatură de -35, -45 de grade Celsius.
Principalele provocări vor fi escaladarea unui lanţ muntos de 3000 de metri, frigul extrem, crevasele şi orietarea în traseu. Timp de 20 de zile aceştia vor străbate aproximativ 500 de km pe schiuri pentru a-şi atinge scopul. „Problema, la modul general, este vântul şi frigul. Problema este cum îşi protejezi faţa. Acolo sunt cele mai mari radiaţii de pe Terra” spune Galescu. Coco mai spune că acolo orice secundă contează şi trebuie să fi într-o continuă mişcare. „Cele mai stresante momente sunt când trebuie să montezi cortul, să demontezi cortul, să faci bagajele. Orice moment de stat afară fără mişcare este periculos. E posibil să ai dureri musculare. Mintea ta trebuie să fie acolo cu totul. Succesul expediţie constă în felul în care se găsesc resurse interioare” a mai menţionat acesta.
Din punct de vedere psihologic, Galescu a mai adăugat că este foarte important să se gândească doar la următoarea etapa a expediţiei, şi nu la întregul drum pe care trebuie să îl parcurgă. Alături de Coco Galescu în această expediţie va fi Romeo Dunca, acelaşi cu care a cucerit Polul Nord. „Sunt împătimit al încercărilor deosebite. Eu sunt, înainte de toate, un om care muncesc. A ajunge acolo reprezintă un target pe care foarte puţină lume şi-l poate închipui” a spus Romeo Dunca. Pe durata expediţiei, aceştia se vor hrăni cu supe la plic, fructe uscate şi cereale. În acest caz acoolul nu e bun decât băut în cantităţi mici, astfel că cei doi spun că atomosfera va fi încălzită cu doi litri de ţuică pentru ei şi pentru participanţii din Norvegia, Italia şi Germania.
Premiera romaneasca: banateanul Coco Galescu va incerca sa atinga Polul Sud
Citiți principiile noastre de moderare aici!