Sâmbătă, începând cu ora 13 și până duminică la ora 10, este în vigoare un Cod Galben de instabilitate atmosferică în Timiș. Acesta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.
De la ora 18, până duminică dimineață la ora 10, va intra în vigoare un Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase pentru tot județul. Meteorologii spun că vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului în rafale de 70-80 km/h și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…50 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.
Mai mult, au fost emise și două avertizări hidrologice de tip Cod Galben și Cod Portocaliu pe râurile: Bega Veche, Bega – amonte S.H. Balinț, Timiș – amonte S.H. Lugoj; Bega – amonte S.H. Făget; Bârzava – amonte S.H. Gătaia, Moravița.
Astfel, cei de la ISU Timiș au dispus prealarmarea Grupei Operative de la nivelul Centrului Operațional Județean și înștiințarea localităților vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute în astfel de situații de urgență, iar la nivelul subunităților de intervenție: verificarea utilajelor și accesoriilor de intervenţie în situații de urgență generate de inundaţii și fenomene meorologice periculoase (drujbe, motopompe, electropompe, motogeneratoare, unelte de mână, echipamente de protecție).
UPDATE. Copaci căzuți pe șosea și mașini și acoperișuri distruse în Timișoara și alte localități
Între orele 17 și 18, pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara și Secției Sânnicolau Mare au fost solicitați să intervină pentru degajarea a 8 copaci și a unui cabșu căzuți pe carosabil și unul de pe un autoturism parcat în Timișoara și Dumbrăvița, fiind îndepărtat și un cablu căzut pe o mașină.
Salvatorii au înlăturat și un acoperiș căzut pe DN 6, în Biled, unde au venit în ajutor și pompierii voluntari ai comunei. Drumul este blocat. Mai mult, au intervenit și pentru degajarea unor elemente de acoperiș în Iohanisfeld.
foto: Facebook/Meteoplus
Cei de la ISU Timiș le reamintesc cetățenilor că este important să respecte următoarele măsuri pentru a nu își pune în pericol viața:
- Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
- Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
- Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
- În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
- Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
- În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență găsiți pe platforma naționale de pregătire în situații de urgență și pe aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Trimite articolul
Xiar bate vantul si da de gol lucrarile de mantuiala? iar cad toti copacii netoaletati? iar si iar si iar si iar, la cel mai mic vant.
Slabă rău a fost ”furtuna” de aseară. După 3 zile cu 35 de grade, mă așteptam la ceva mai spectaculos.