În Banat s-au emis avertizări hidrologice de tip cod galben și cod portocaliu. Fenomenele vizate sunt scurgerile importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
Codul galben a intrat în vigoare de luni, 19 iulie, de la ora 12, și este valabil până pe 21 iulie, ora 24 și vizează Bega Veche, Bega (judeţul Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele: Timiş şi Caraş-Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin), afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Caraş-Severin şi Mehedinţi).
Râurile din bazinele hidrografice vizate pentru codul portocaliu sunt: Bega (judeţul Timiş), Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Lugoj, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele: Timiş şi Caraş-Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin), afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Caraş-Severin şi Mehedinţi).
Specialiștii ABA Banat monitorizează debitele și nivelurile cursurilor de apă din Spațiul Hidrografic Banat vizate de avertizarea hidrologică în vigoare. Aceștia recomandă populației să nu circule prin zonele aflate sub atenționare și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XSper ca e clar pentru toata lumea ca sistemele de control care exista in Timis pe langa ca sunt batrane, sunt complet neadaptate la debitele si extremele pe care schimbarile climatice deja resimtite de cativa ani la vor aduce. Daca nu se va lucra activ la stabilirea unui plan pentru gestionarea debitelor enorme de apa intr-un timp relativ scurt, cel mai probabil vom asista la dezastre similare sau mai grave decat in vestul Europei. Cred ca absolut nimeni nu se gandeste la asa ceva desi este probabil o prioritate dpdv al gradului de risc…
ABA: “Aceștia recomandă populației să nu circule prin zonele aflate sub atenționare și să nu desfășoare activități în ape sau în preajma apelor.”
Timisoara: “Guess I’ll die” …