UPDATE 2. Salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Timișoara și Stației Sânnicolau Mare au intervenit în Sânnicolau Mare pentru evacuarea apei din: șase curți, cinci case, un demisol și cinci beciuri inundate, precum și de pe strada Oituz și din două obiective socio-economice.
video: ISU Timiș
Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență au acționat 32 de subofițeri cu șase autospeciale de intervenție echipate cu patru electropompe, două motopompe transportabile, o motopompă remorcabilă și trei generatoare electrice. În plus, reprezentații Aquatim au acționat cu 2 vidanje.
În sprijinul lor au venit și pompierii voluntari din Cenad și Sânpetru cu două autospeciale de capacitate medie, echipate cu două motopompe și o electropompă, dar și voluntari din cadrul Primăriei Sânnicolau Mare și 3 jandarmi.
*
UPDATE. Cod Roșu pentru șase localități din județ
Meteorologii au emis un Cod Roșu de descărcări electrice frecvente și grindină, valabil până la ora 19:15 pentru localitățile: Sânnicolau Mare, Dudeștii Vechi, Cenad, Saravale, Beba Veche și Valcani. Vor fi averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice și grindină.
Astfel, cei de la ISU Timiș au transmis mesaj RO ALERT de avertizare a populației din zonele vizate. S-a activat creșterea capacității operaționale nivel IV la Stația de Pompieri Sânnicolau Mare, iar autoritățile din cadrul unităților administrativ teritoriale au fost înștiințate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență.
Mai mult, a fost alertată, la nivelul fiecărei subunități de intervenție, a unei ture de serviciu și prealarmată Grupa operativă de la nivelul Centrului Operațional Județean.
Până în acest moment, pompierii timișeni au intervenit pentru degajarea unui copac de pe strada Stelelor din Timișoara.
Misiunea este în dinamică.
*
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabil duminică, 11 iunie, de la ora 10:30 până la ora 23, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei și local în Muntenia. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.
Mai mult, meteorologii au emis un alt Cod Portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină valabil până la ora 21, în județele Timș, Cluj, Arad, Sălaj, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamț și Harghita și zona de munte a județelor Maramureș, Bihor, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș și Bacău. Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore).
În plus, cei de la ISU Timiș au anunțat că în perioada 12 iunie, ora 10:00, până în 13 iunie, ora 10:00, la nivelul județului Timiș va intra în vigoare o avertizare de tip Cod Galben de averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp.
Autoritățile reamintesc măsurile de siguranță în aceste condiții meteorologice:
-
Întrerupeți orice activitate în aer liber.
-
Intrați în casă, într-o construcție ori într-un autoturism.
-
Deconectați de la priză aparatele şi alte echipamente electrice.
-
Dacă vă aflați într-o zonă deschisă, așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
-
Nu vă întindeți pe pământ!
-
În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Vă reamintim că în urma ploii torențiale din 9 iunie, mai multe case, curți și străzi au fost inundate în Timișoara și în câteva localități din județ. Pompierii și echipele Aquatim au intervenit pentru evacuarea apei. Mai mult, mașinile s-au scufundat în timp ce erau în deplasare pe străzi. Pentru o perioadă scurtă a fost în vigoare și un Cod Roșu de averse torențiale.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Ploaia torențială a făcut prăpăd la Timișoara. Case și străzi, inundate
Citiți principiile noastre de moderare aici!