Codul portocaliu a intrat în vigoare miercuri dimineață în jurul orei 9 și 10 minute, fiind instituit ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore. Este valabil până miercuri seară la ora 18 și poate fi prelungit în cazul în care situația o impune.
Specialiștii anunță scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, dar și “viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții de dreapta ai râului Timiș aferenți sectorului aval S.H. Caransebeș – amonte confluența cu râul Spaia, Gladna – bazin superior aferent amonte acumularea Surduc, Bega – bazin superior aferent amonte S.H. Făget, județele Caraș-Severin și Timiș”.
Ploaia a început să creeze probleme în județul Timiș încă de vineri seară. Pompierii au fost solicitați să intervină după ce o curte a fost inundată la Lugoj. Tot marți seară, cei de la ISU Banat au intervenit și în Măguri, acolo unde o casă și o curte au fost inundate.
Miercuri dimineață, salvatorii au fost trimiși în localitatea timișeană Coșteiu de Sus, acolo unde drumul comunal de la intrarea în localitate a fost inundat. La fața locului s-au deplasat trei subofițeri cu o autospecială și o motopompă.
“La intervenția cu drumul comunal la intrarea în Coșteiu, nu se poate interveni deoarece apa trece peste drum, nu e o acumulare de apă. Momentan se poate circula pe acel drum, apa are o adâncime de aproximativ 20-30 cm. Pompierii de la fața locului au mers și în localitate pentru a face o recunoaștere. Nu sunt inundate curți sau case. Rămâne să monitorizăm zona”, transmit reprezentanții ISU Banat.
UPDATE. Se umflă apele în Banat
Administrația Bazinală de Apă Banat anunță creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice din Timiș, cu depășiri ale cotelor de inundație. S-au umflat râurile Bega și afluenții săi din Timiș, dar și unele râuri din Caraș-Severin.
„La această oră, cele mai importante depășiri ale cotelor de apărare se înregistrează pe râul Sașa, afluent al râului Bega, la stația hidrometrică Poieni, unde cota este de 112 cm, pe râul Nădag, afluent al Timișului, la s.h. Nădrag, unde cota este de 14 cm și pe râul Bistra, afluent al Timișului, la s.h. Obreja, unde cota este de 226 cm, pe râul Sebeș, afluent al Timișului, la s.h. Turnu Ruieni unde cota este 334, pe râul Rusca, afluent al Bistrei, la s.h. Voislova 238”, anunță reprezentanții ABA Banat.
Potrivit specialiștilor de la ape, se mai înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Bega și afluenții săi, Gladna și Hăuzeasca, din județul Timiș și pe afluenții Timișului din județul Caraș-Severin: Goleț, Bistra. De asemenea, afluentul Bârzavei din Caraș-Severin, Valea Mare, are cota de atenție depășită. Tendința este de creștere, cu excepția râului Goleț care stagnează și râul Hăuzeasca, aflat în scădere, mai spun cei de la Ape.
„Specialiștii ABA Banat monitorizează în permanență debitele şi nivelurile cursurilor de apă, iar formațiile de lucru, cât şi formația de intervenție, sunt pregătite să intervină în cazul în care situația o impune”, transmit oficialii ABA Banat.
UPDATE 2. Pompierii, în alertă. Ridică deja un dig din saci cu nisip.
Grupa operativă a fost activată la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Astfel, turele care asigură permanența la subunitățile din Lugoj și Făget au fost pre-alertate, iar tehnica pentru intervenția în cazul inundațiilor va fi verificată și pregătită.
“În cursul dimineții, pompierii timișeni au fost solicitați la câteva situații punctuale în localitățile Nădrag, Coșteiu de Sus, Crivina și Poieni, în care carosabilul sau gospodării au fost inundate, ca urmare a precipitațiilor abundente și a scurgerilor de pe versanți. De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central. În continuare se monitorizează situația din teren. Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Banat» al județului Timiş este pregătit să intervină pentru a asigura siguranța cetățenilor. Având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, recomandăm populației din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale, să-şi păstreze calmul şi să respecte recomandările autorităților locale”, transmit reprezentanții ISU Banat.
UPDATE 3: Situația s-a agravat; în jurul orei 14 a fost instituit codul roșu de inundații.
Conform avertizării cod roșu de inundații, sunt vizate bazinele hidrografice: Bega – bazin superior aferent amonte S. H. Făget, Nădrag (afluent al râului Timiș), Bistra – curs inferior, județele Caraș-Severin și Timiș. Specialiștii anunță că se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol.
UPDATE 4: Alertă roșie la Detașamentul de pompieri Lugoj.
Începând cu ora 14.30 a fost dispusă măsura de creștere a capacității operaționale nivel IV. Cei de la ISU au transmis un mesaj de avertizare a populației din zonele afectate prin sistemul RO Alert. Mai mult, cei de la ISU Banat au cerut ajutor de la colegii lor din Arad pentru suplimentarea forțelor în Timiș. Prefectul județului Timiș, președintele Consiliului Județean și conducerea ISU Banat sunt în teren pentru analiza situației operative. Comunicațiile GSM sunt posibile, în zona Nădrag, doar în rețeaua Telekom.
UPDATE 5. Cote de pericol depășite pe Bega, Nădrag și Bistra
100 de saci cu nisip au fost așezați să protejeze o casă din localitatea Crivina aflată în pericol de inundare. Specialiștii de la ABA Banat spun că se înregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe râurile Timiș cu afluentul Goleț, Bega cu afluenții Gladna și Hăuzeasca, dar și pe Bârzava, cu afluentul Valea Mare.
Debitele și nivelurile cursurilor de apă sunt monitorizate în permanență, iar atât echipele de la Ape, cât și salvatorii ISU sunt pregătiți să intervină oricând.
După emiterea avertizării de cod roșu de inundații, specialiștii Administrației Bazinală de Apă Banat spun că se înregistrează depășiri ale cotelor de pericol pe râul Sașa, afluent al Begăi, la stația hidrometrică Poieni, unde costa este de 118, tendința fiind de scădere, dar și pe râul Bistra, afluent al Timișului, la s.h. Obreja, unde cota este de 251 cm, cu tendință staționară.
Pe râul Nădrag cota este de 6 cm, dar tendința este de scădere, la fel ca și pe râul Feneș (costa 145 cm) și pe râul Rusca (cota de 240 cm). Pe râul Sebeș, la Turnu Ruieni, cota este de 352 cm, transmit cei de la ABA Banat.
Se intervine așadar și în Caraș-Severin, pentru supraînălțarea digului de pe malul stâng al Bistrei, pe o lungime de aproximativ 60 de metri. Au fost puși saci cu nisip pe ambele maluri ale râului Eruga intravilan Obreja, pentru a evita inundarea a șapte locuințe aflate în pericol. Toate râurile cu probleme sunt monitorizate în continuare.
UPDATE 6. Președintele CJ Timiș: „S-a luat în calcul evacuarea a zece familii”
Președintele Consiliului Județean Timiș, prezent la fața locului, spune că pericolul a trecut deocamdată și că la un moment-dat chiar s-a luat în calcul evacuarea a zece familii din zona Nădrag.
„Era o situație într-o zonă, colonia Nădrag, unde locuiesc cam 10 familii. La un moment-dat, din cauza viiturii foarte mari s-a luat în calcul evacuarea acestor zece familii. Acum lucrurile s-au liniștit, apele au început să scadă, echipele de la ISU sunt la monitorizare. Lucrurile sunt sub control. Au intervenit prompt și echipa de la ISU cât și echipa pentru situații de urgență locală. În zona Poieni, comuna Pietroasa, mai sunt probleme dar și acolo apa e în retragere”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
UPDATE 7. Pompierii militari au fost solicitați să intervină în localitățile timișene
Deși apele sunt în retragere, pompierii militari au fost solicitați să intervină în localitățile Poieni și Crivina de Sus.
UPDATE 8. Au fost emise două avertizări noi de tip cod galben și portocaliu
Ambele vizează județele Caraș-Severin și Timiș. Bazinele afectate sunt Bega – amonte Balinț, Timiș – bazin aval Sadova – amonte Brod.
COD GALBEN
În intervalul 01.05.2019 ora 18.10 – 02.05.2019 ora 09 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte S.H. Balinț, Timiș – bazin aval S.H Sadova – amonte S.H. Brod, județele Caraș Severin și Timiș.
COD PORTOCALIU
În intervalul 01.05.2019 ora 18.10-01.05.2019 ora 24.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega-bazin amonte S.H. Făget, Bistra – curs inferior, Timiș pe sectorul aval confluență Bistra – S.H. Lugoj, județele Caraș Severin și Timiș.
UPDATE 9. Pompierii timișeni au intervenit pentru a debloca circulația pe drumuri comunale și județene
Salvatori intervin în localitatea Poeni pentru evacuarea apei dintr-o curte inundată. Au avut de lucru și pe drumul comunal 100, pe raza localității Margina acolo unde traficul rutier a fost temporar blocat pentru autoturismele mici din cauza apei scurse de pe versanți. Intervin și pe drumul județean 684 B, în localitatea Pietroasa, acolo unde evacuează apa de pe carosabil, traficul rutier fiind blocat. Trafic blocat este și pe drumul județean 681, între Nădrag și Crivina. Apa revărsată de pe versanți a blocat șoseaua pe o porțiune de 200 de metri.
„În acest moment, nivelul apei în amonte este în scădere și nu se mai înregistrează efecte negative. Având în vedere situația operativă din prezent, forțele venite în sprijin din cadrul ISU Arad se retrag la bază, deoarece nu a fost nevoie de intervenția lor. Iar nivelul capacității operaționale a subunităților din Lugoj și Făget revine la normal”, transmit reprezentanții ISU Banat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!