Codul Roșu va fi valabil sâmbătă și duminică, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Meteorologii avertizează că valul de căldura va continua să se intensifice.
Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, urmând ca „disconfortul termic să fie deosebit de accentuat”. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.
Joi, 11 iunie, în Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36-39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud.
Vineri, în cea mai mare parte a țării, temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei.
Cei mai vulnerabili la caniculă sunt vârstnicii, mai ales cei trecuți de 65 de ani, copiii, femeile gravide, persoanele cu boli cronice sau cele care muncesc în aer liber, în condiții neadecvate.
Pentru a vă proteja de temperaturile extreme, specialiștii de la Departamentul pentru Situații de Urgență recomandă pe platforma Fii Pregătit să reduceți expunerea la căldură, să purtați haine largi de culoare deschisă, să faceți dușuri și să vă hidratați corespunzător.
Locuințele trebuie răcite cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Aerul condiționat trebuie setat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Încăperile trebuie aerisite dimineața devreme sau seara târziu.
Pentru a evita suprasolicitarea sistemului cardiovascular, deplasarea sau activitățile trebuie alternate cu repausul. Este bine să vă odihniți în locuri cu umbră, răcoroase, climatizate.
Sunt recomandate mesele echilibrate și ușoare, precum și evitarea consumului de sare, zahăr și grăsimi.
Ochii trebuie protejați purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
De asemenea, nu uitați de animalele de companie. Nu lăsați niciodată animale de companie (sau chiar oameni) într-o mașină închisă într-o zi caldă. Asigurați-vă că animalele au suficientă apă și umbră.
Pentru evitarea incendiilor, nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol și pe timp de vânt. Nu aruncați la întâmplare resturile de țigări și nu lăsați în interiorul autoturismelor expuse la soare recipiente sub presiune (brichete, atomizoare etc.).
Trimite articolul
XCe rahat de culoare mai inventati la temperaturile peste 50 grade celsius care vor urma?
-
dap, infrarosu