Conform ABA Banat, sunt creșteri de debite și niveluri pe mai multe râuri din spațiul hidrografic Banat, din cauza precipitațiilor căzute în cantități mari în ultimele 24 de ore. Cele mai mari precipitații s-au înregistrat în bazinele Timiș, Bega și Caraș – 73,2 litri pe metru pătrat -30 l/mp.
A fost instaurat un nou Cod Roșu de inundații în intervalul joi, 18 iunie ora 12 – vineri, 19 iunie, ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bega- bazin amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului Sadova – amonte stația hidrologică Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi râul Caraş (judeţul Timiş).
„Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș are la această oră mobilizate pe teren formațiile Lugojel, Surduc Făget, care sunt gata să intervină dacă este nevoie. Pompa de mare capacitate de la Mâtnicu Mic continuă de ieri să funcționeze pentru pomparea apei adusă de pe versanți, iar Centrul de Intervenții Rapide din SGA Timiș este gata de plecare cu o altă pompă de mare capacitate către localitatea Fârdea, pentru a ajuta la evacuarea apei. Preventiv, în zona Nădrag a fost trimisă o mașină cu nisip și 1000 de saci, iar pentru zona Fârdea este pregătită o mașină de încărcat saci cu nisip, pentru a fi folosită la nevoie. De asemena, sunt pregătiți 12 angajați de la SH Bega, care pot pleca în ajutorul colegilor oriunde este nevoie”, transmit reprezentanții ABA Banat.
Și în Caraș-Severin s-au mobilizat toate formațiile de lucru, pe teren.
Cotele apelor:
• în bazinul Timiș (73,4 l/mp la stația hidrotehnică (s.h.) Coștei, 58,2 l/mp la sh Lugoj, 51,3 l/mp la sh Voislova, 48 l/mp la sh Feneș),
• în bazinul Bega ( 50,5 l/mp la sh Balinț, 48,6 l/mp la sh Chizătău, 48,6 l/mp la sh Ghizela, 30,6 l/mp la sh Fârdea),
• în bazinul Caraș ( 51,4 l/mp la sh Vrăniuț, 34,9 l/mp la sh Secășeni, 34,3 l/mp la sh Gârliște)
La ora 11, depăşiri ale cotelor de apărare se înregistrează:
• în bazinul Bega- sh Fârdea, pe râul Hăuzeasca CI+58 cm, sh Fârdea, pe râul Gladna Ci+ 5 cm
• în bazinul Timiș- sh Voislova Rusca, pe râul Rusca CI+6 cm, sh Obreja, pe râul Bistra CI+23 cm, sh Soceni, pe râul Tău ( afluent Pogăniș) CA+36cm, sh Lugoj, pe râul Timiș FI+ 64 cm
• în bazinul Caraș- sh Gârliște, pe râul Gârliște CP+6 cm, sh Carașova, pe râul Caraș, CP+0 cm.
UPDATE. Codul roșu de inundații a fost extins în Timiș și Caraș-Severin. Sute de saci de nisip, pregătiți la Nădrag
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA) Banat anunță că a fost extinsă avertizarea hidrologică cod roșu pentru râul Timiș, județele Timiș și Caraș – Severin (în amonte de stația hidrologică Lugoj), de joi, 18 iunie, ora 15:50, până mâine ora 09:00. Este în vigoare și codul roșu pentru râul Pogăniș, până la ora 24:00.
Personalul tehnic din al ABA Banat intervine cu 7 angajați ai formației Lugojel în localitatea Nădrag, jud. Timiș, în zona primăriei și a parcului, pentru a apăra zona de posibile inundații, pregătind sute de saci cu nisip.
„Formațiile Fârdea și Făget au săpat un canal de dren pentru a evacua apa revărsată din pârâul Hăuzeasca pe străzile localității Fârdea. Apa din Fârdea se evacuează în râul Gladna atât prin pompele de mare capacitate (1400mc/h) ale ABA Banat și ale ISU, cât și prin canalul de dren realizat pentru evacuarea gravitațională a apei acumulate. Directorul tehnic al ABA Banat, Titu Bojin, este în zonă, pentru a coordona situația”, transmite ABA Banat.
UPDATE 2. Noi creșteri de debite, cu depășiri ale cotelor de apărare, pe râuri din Timiș și Caraș-Severin
Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) anunță că se înregistrează noi creșteri de debite pe râurile avertizate hidrologic din spațiul hidrografic Banat.
Precipitațiile abundente căzute în ultimele zile au declanșat viituri, favorizate de scurgeri puternice de pe versanți, conform reprezentanților ABA Banat.
„În bazinul hidrografic Timiș, debitele sunt în scădere în bazinul superior și în creștere pe cursul mijlociu și inferior. Pe cursul superior al râului Caraș, cu cotă de pericol depășită, unda de viitură se va propaga spre stațiile hidrometrice situate în aval. Pe râul Pogăniș avem o tendință de creștere a debitelor pe cursul inferior, iar pe râurile Bârzava și Nera se înregistrează, deasemenea, creșteri de debite, cu depășiri ale cotelor de atenție. Pe râul Bega, în bazinul superior, debitele sunt în scădere, urmând ca unda de viitură să se propage la stațiile hidrometrice din aval”, transmit cei de la ABA Banat.
Specialiştii ABA Banat solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.
La stațiile hidrometrice (s.h.) s-au înregistrat la ora 20.00 noi creșteri de niveluri și debite cu depășiri ale cotelor de apărare în bazinele Timiș, Bega, Caraș, Bârzava, Nera, după cum urmează:
• pe râul Timiș, la s.h Caransebeș, FII (faza de apărare II)+90 cm; s.h. Lugoj, FII+37 cm ; pe râul Sebeș, afluent al Timișului, s.h. Turnu Ruieni, CI+38 cm
• pe râul Bistra, la s.h. Voislova Bucova, CP (cota de apărare)+50 cm; s.h. Obreja, CP+120 cm; pe râul Rusca, afluent al Bistrei, s.h. Voislova, CI+92 cm
• pe râul Pogăniș, la s.h. Brebu, CP+147 cm; s.h. Valea Pai, CI+ 0 cm
• pe râul Caraș, la s.h. Carașova, CP+2 cm; pe râul Gârliște, afluent al Carașului, s.h. Gârliște, CI+12 cm
• pe râul Nera, la s.h. Dalboșeț, CI+45 cm
• pe râul Bârzava, la s. h. Moniom, FI+21 cm
• pe râul Bega, la s.h. Făget, FII+25 cm
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDaca Titu e in zona si coordoneaza, m-am linistit. Apele romane au si facut investitii de miliarde in ultimii ani in diguri, asa ca putem dormi linistiti.