„Nu este prima vizită pe care o fac la acest parchet, însă este prima la bilanţ. În ceea ce priveşte colegii din Timiş, pot să spun că şi anii trecuţi au avut rezultate bune. Anul trecut au avut cel mai mare număr de dosare soluţionate. Am constatat că există o creştere a numărului de rechizitorii şi persoane trimise în judecată, ceea ce înseamnă că colegii din Timişoara au dat dovadă de fermitate. O altă creştere se referă la cea a numărului de dosare care au fost soluţionate”, a spus Laura Codruţa Kovesi.
La capitolul calitate, procurorul general a constatat: “instanţele nu au restituit nicio cauză procurorilor pe motiv că urmărirea penală nu a fost finalizată”.
Potrivit Codruţei Kovesi, situaţia volumului de activitate a crescut destul de mult, cu toate că există un deficit de procurori.
„Ca şi vulnerabilităţi în investigarea dosarelor penale, colegii mi-au spus că au dosare în care o expertiză durează un an sau doi, ceea ce înseamnă că dosarul nu poate fi soluţionat”, a adăugat Kovesi.
În 2010, procurorii din cadrul parchetelor judeţului Timiş au soluţionat 15.273 de cauze penale, cu 5,4 % mai puţin decât anul anterior, când au fost soluţionate 16.138 de cauze. S-a constata însă o creştere a numărului de cauze finalizate prin rechizitorii, acestea fiind de 1.451 în 2010, faţă de 1.130 în 2009.
La bilanţ au participat procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Vasile Bâc şi Ion Braşoveanu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.
Primii la dosare de contrabandă
„Judeţul Timiş se află pe primul loc în ţară la numărul de dosare de contrabandă”, a declarat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, Ion Braşoveanu.
Potrivit procurorului general infracţiunile de evaziune fiscală şi contrabandă sunt o prioritate: „Să nu uităm însă că nu doar Parchetul trebuie să lupte cu contrabanda. Avem organele vamale, Poliţia de Frontieră, cea naţională. Dacă facem o comparaţie între 2009 şi 2010, se observă clar o creştere a volumului de activitate în ceea ce priveşte contrabanda. Sunt convinsă că toţi colegii au înţeles importanţa combaterii acestui fenomen”, a afirmat Kovesi.
Referindu-se la colaborarea cu alte instituţii, Ion Braşoveanu a declarat: „Calitatea informaţiilor primite de la DGA a lăsat de dorit. Pe cazuri concrete nu am avut probleme, iar cu oamenii am colaborat bine”.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!