Convenția Primarilor este o inițiativă europeană care își propune să implice orașele semnatare să depășească obiectivele UE din domeniul energiei și mediului, așa-numitele obiective „3X20”: reducerea emisiilor de CO2 cu cel puțin 20% până în 2020, reducerea consumului de energie cu 20% și atingerea unui procent de 20% a ponderii energiilor regenerabile în totalul consumului energetic. În România, 62 de municipalităţii au semnat până în primăvara acestui an Convenția Primarilor şi s-au angajat să atingă sau să depăşească ţintele 3X20 până în 2020.
Evenimentul desfășurat la finele săptămânii trecute la Bruxelles, „Renovate Europe Day”, a fost ocazia de a explora beneficiile locale în plan economic şi social ale renovării patrimoniului european şi totodată o excelentă oportunitate de schimburi de experienţă între primari şi viceprimari, aleşi locali, parlamentari europeni şi companii private pentru a găsi elemente comune în acest domeniu.
Un grup de 20 de reprezentanţi ai oraşelor semnatare ale Convenţiei Primarilor s-a reunit la Bruxelles reprezentând interesele şi aspiraţiile celor 4400 de autorităţi locale implicate în îndeplinirea obiectivelor din domeniul energiei şi a schimbărilor climatice. Cei 20 de participanţi acţionează ca reprezentanţi naţionali ai Cluburilor Convenţiei Primarilor – care aduc împreună oraşele semnatare din fiecare ţară.
Dincolo de dimensiunea de reprezentare şi lobby a întâlnirii, viceprimarul Dan Diaconu a avut câteva întâlniri cu diverşi reprezentanţi ai autorităţilor locale, spun oficialii municipalităţii timişorene. Au fost iniţiate discuţii cu reprezentanţii Primăriei Heidelberg în vederea eficientizării energetice a clădirilor de patrimoniu.
„Astfel, au existat discuţii cu primarul oraşului Heidelberg, Eckart Würzner, pe tema formulelor constructive de eficientizare energetică a clădirilor istorice. Domnul Würzner va furniza, în urma discuţiei, soluţiile găsite de municipalitatea din Heidelberg pentru acest domeniu extrem de sensibil pentru oraşele cu un patrimoniu istoric bogat, în plus invitând o delegaţie de specialişti din Timişoara la Heidelberg, pentru urmărirea practică a acestei metode inovative. Au mai existat discuţii cu Gérard Magnin, preşedintele Energy Cities cu privire la fondurile alocate eficientizării energetice a clădirilor în programele europene 2014-2020, precum şi cu referire la Directiva Europeană privind eficienţa energetică”, au arătat reprezentanţii Primăriei Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!