În cadrul acestui sistem de colectare a deșeurilor, cetățenii sunt rugați să urmeze câteva reguli simple, astfel încât fiecare deșeu să ajungă în recipientul care îi este destinat. Fiecare persoană poate contribui, în acest fel, la îmbunătățirea mediului și a condițiilor de viață din județ. În acest fel, mai multe tipuri de deșeuri colectate separat vor fi pregătite pentru reciclare (cum ar fi deșeurile din plastic, hârtie sau carton și metal) și, totodată, se vor reduce cantitățile care vor fi depozitate în Depozitul de Deșeuri Nepericuloase de la Ghizela (“groapă” pentru deșeuri), inclusiv prin intermediul compostării în gospodării.
Beneficiarii serviciului de salubritate (persoane fizice) din localitățile cuprinse în zona operată de RETIM vor fi dotați gratuit cu recipiente de colectare, de culori diferite, așa încât procesul de colectare selectivă să se poată realiza foarte ușor.
În pubela neagră vor fi colectate deșeurile reziduale, cum ar fi: resturi alimentare (ex: carne, pește, produse lactate, etc.) și alte deșeuri ce nu pot fi reciclate (ex: mucuri de țigarete, conținutul sacului de la aspirator, etc.).
În pubela galbenă, destinată zonelor urbane, vor fi colectate doar deșeurile reciclabile golite de conținut: hârtie și carton (cutii, ambalaje alimentare, caiete, cărți, ziare, reviste), plastic (PET-uri, folie de plastic, pungi și ambalaje din plastic, flacoane de șampon, detergent) și metal (doze aluminiu, tetrapack – cutii de lapte, de tomate, sucuri, conserve, tuburi de alimente, folie de aluminiu). Aceleași categorii de deșeuri vor fi colectate și în sacul galben, care va fi distribuit în zonele rurale.
Pentru a reduce volumul deșeurilor din pubela galbenă / sacul galben, este recomandabil ca ambalajele să fie strivite sau pliate, iar sticlele de plastic (PET-urile) depuse fără dop.
Ambalajele din sticlă (sticle și borcane) vor fi depozitate în recipiente de tip clopot, de culoare verde, amplasate în locații cât mai accesibile din fiecare localitate.
În mediul rural, deșeurile biodegradabile (resturi de legume sau fructe, coji de ouă, crengi, frunze, iarbă, fân, etc.) nu se vor colecta, ci vor fi depozitate în compostoarele cu care vor fi dotate gospodăriile. Compostul rezultat va putea fi folosit în gospodărie (de ex. în agricultură).
Deșeurile speciale (voluminoase = piese de mobilier, covoare și mochete, saltele; periculoase = baterii uzate, lacuri și vopsele, medicamente expirate, polistiren, ulei uzat, diverși solvenți) vor fi colectate separat de cele reziduale și de cele reciclabile, în cadrul unor acțiuni trimestriale special organizate și anunțate în prealabil.
Încheierea contractelor de salubrizare și respectarea regulilor de colectare separată a deșeurilor reprezintă o obligație legală pentru toți cetățenii. Nerespectarea lor se poate sancționa conform legislației în vigoare. Puteți citi aici ghidul colectării selective în detaliu.
Zone în care RETIM încheie contracte și distribuie recipiente. În Timisoara, noul contract va intra în vigoare în luna august.
Zona 1: Dumbrăvița, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Moșnița Nouă, Orțișoara, Remetea Mare, Sânmihaiu Român, Șag, Biled, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Giulvăz, Mașloc, Otelec, Parța, Peciu Nou, Săcălaz, Sânandrei, Șandra, Satchinez, Variaș, Becicherecu Mic, Checea, Iecea Mare, Pișchia, Uivar, Săcălaz.
Zona 0: Lugoj, Buziaș, Recaș, Balinț, Bara, Belinț, Bogda, Boldur, Brestovăț, Chevereșu Mare, Coșteiu, Criciova, Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița, Sacoșu Turcesc, Secaș, Știuca, Topolovățu Mare și Victor Vlad de la Marina.
(986487)
Citiți principiile noastre de moderare aici!