Preţioasa colecţie de artă plastică a fost fondată de avocata Anna Körmendi şi arhitectul Máté Csák, iar apoi îngrijită de fiul lor, istoricul de artă Ferenc Csák .
„Colecţia reprezintă indiferent de preferinţe stilistice, activitatea maeştrilor proeminenţi şi definitorii pentru arta maghiară a secolului XX — Jenő Barcsay, Béla Gruber, Tihamér Gyarmathy, Jenő Kerényi, Mihály Schéner, Gellért Orosz, Oszkár Papp, Lajos Sváby, József Baska, András Rá — evidenţiind curentele dominante ale artei contemporane maghiare şi confruntându-se şi cu lumea creaţiei “maeştrilor solitarii: Zoltán Szabó Angyalföldi, István Birkás, Gábor Dienes, László Fehér, Krisztián Frey, Magda Gádor, László Gyémánt, Zsuzsa Katona, Ignác Kokas, Sándor Nagy, Ildikó Várnag)”, a subliniat curatorul expoziţiei, criticul de artă Wehner Tibor.
Expoziţia de la Timişoara cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură, basorelief, ceramică şi mozaic. Piese din acest veritabil tezaur artistic au fost prezentate publicului în expoziţii –eveniment din ţară şi din străinătate. „Între acestea amintim expoziţia din 1992, de la Wiesbaden, de la Parlamentul Regional Hessen şi de la Bonn, în 1994 de la Hannovra, în Grossburgwedel, în 1997 de la Geneva, la sediul Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale a ONU urmată în 1998 de expoziţia de la Viena, din sediul ONU, urmată în 2001 de expoziţia de la Tallin şi în 2005-2006 de o serie de expoziţii în galerii naţionale şi muzee din oraşele Eisenstadt, Košice, Pilsen, București, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc”, au subliniat organizatorii evenimentul.
Expoziţie va rămâne deschisă la Palatul Baroc până în 31 octombrie 2011.
Citiți principiile noastre de moderare aici!