Expoziția de trofee africane și arme din Colecția Sir dr. Pánczél Zoltán Tibor va fi vernisată în data de 31 ianuarie 2014, la ora 14:00, în Castelul Károlyi, Carei.
Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor s-a născut la Satu-Mare, la data de 31 mai 1959. Familia sa işi are originea în localitatea Carei, mama sa, Pánczél (Nonn) Margit, fiind nepoata lui Nonn Gyula, arhitect renumit cu o activitate impresionantă în acest oraș. Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor a urmat studiile generale la Satu-Mare, iar studiile superioare la Politehnica Timișoara, obținând titlul de doctor în științe economice la Budapesta. Și-a clădit o carieră fulminantă în lumea afacerilor, și-a urmat vocația culturală, s-a bucurat de respect în domeniul diplomației, a fost un Mecena al artelor, a realizat o importantă operă filantropică și a fost un pasionat explorator al lumii. Cea mai importantă etapă în viața economică a fost preluarea Fornetti România în 2001. În anul 2009 a fost numit consul onorific al Ungariei la Timişoara. A fost cavaler și Ministrul Economiei în Guvernul Ordinului Suveran Sf. Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta. Inima lui Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor a încetat să bată în dimineața de 28 ianuarie 2013.
Moștenind pasiunea străbunicului său, Nonn Gyula, care a înfiinţat Asociaţia de Vânătoare în Carei, Sir. dr. Pánczél Zoltán Tibor a fost încă din tinereţe împătimit de vânătoare şi arme. A călătorit pe mai multe continente și a creat o prețioasă colecție de trofee și arme, care a putut fi văzută doar de invitații lui în casa din Brebu Nou (jud. Timiş), locul său de suflet și relaxare. Cea mai mare parte a acestei colecții poate fi admirată începând de acum și de publicul larg.
În cele patru săli de expoziţie vor fi expuse diferitele specii africane de ierbivore: antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala, zebra, gnu-dungat, nyala. Între exemplare naturalizate în întregime şi trofee ale vânatului mare din Africa, vor putea fi văzute următoarele: bivol, struţ, girafa, rinocer, elefant, leu, cranii de rinocer, leu, girafă. Pe lângă aceste piese vor mai fi expuse arme de panouri (săbii, cuţite de vânătoare, arme de foc), precum și trofee de animale din Europa (cerb lopătar, cerb carpatin, muflon, capră neagră, mistreţi, blană de urs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!