Zeci de persoane s-au adunat, de dimineață, la Lloyd, pentru a schimba impresii despre diferite perioade ale istoriei orașului Timişoara sau a României. Dar nu au făcut asta oricum, ci prin intermediul cărților poștale, timbrele sau banii folosiți de-a lungul timpului.
Colecționarii rememorează cum au obținut obiectele istorice pe care le au acum și le evaluează prin prisma atașamentului față de ele.
O vedere care înfăţişează zona centrală a Timișoarei, veche din secolul XIX, valorează pe puţin 300 de lei, estimează unul dintre colecţionari.
„A vrut unul să mi-o cumpere cu 100 de lei, dar n-am putut să o dau. O am de la tatăl meu, care a cumpărat-o dintr-un târg, când eram eu micuț. Cum să o las așa ieftin?”, spune un colecționar în vârstă de aproximativ 50 de ani.
Ce se caută la târgurile de acest gen? Raritatea. „Prețurile obiectelor pe care colecționarii le-au adus aici pot ajunge până la câteva sute de euro. Cel mai important aspect luat în considerare este raritatea obiectului. Contează mult și interesul, pentru că dacă nu-l vrea nimeni, nu valorează nimic, nu? Nu ține de material, de vechime sau de altceva”, explică Andrei Klein, organizatorul evenimentului și colecționar filatelic și numismatic.
Prima ediție din acest an a adunat 40 de colecționari, care au venit la Timișoara din București, Arad, Reșița, din mai multe localități din Timiș și chiar din Ungaria. Cele mai ieftine articole au fost cărțile poștale, unele dintre ele costând 5 lei. Altele aveau prețuri ce treceau de 200 de lei, în funcție de vechime.
Pasiunea pentru timbre şi monede
Un colecționar venit din Ungaria s-a trezit cu noaptea în cap să ajungă la timp în urbea de pe Bega, pentru a etala în faţa vizitatorilor timbre şi monede. Pasiunea o are de când era mic și i-a luat o viață întreagă să adune toate articolele. Are o colecție impresionantă, spune el, acasă. A venit la Timișoara cu doar o parte din ea, cu articolele pe care le consideră mai interesante și atrăgătoare pentru ceilalți colecționari și pentru persoanele care au această pasiune. Participă la Târgul Colecționarilor pentru că dorește să găsească noi piese, care îi lipsesc, dar și să vândă din timbrele sau monedele sale. Imediat după terminarea târgului îl așteaptă un drum de câteva ore cu mașina, dar întâlnirea cu alte cunoștințe cu aceleași pasiuni face ca drumul să merite tot efortul, spune acesta.
Următoarea ediție a Târgului Colecționarilor de la Timişoara va avea loc în data 5 februarie 2011, în același loc.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!