Aproape în fiecare lună, cei care deţin sau vor să-şi înceapă o colecţie de numismatică, de filatelie, de cartofilie şi nu numai atât, sunt aşteptaţi la Palatul – actualmente restaurantul – Lloyd, nu întâmplator locul primului congres al filateliştilor de după Unirea din 1918 şi al primei Expoziţii regionale, din 1923.
La Târgul Colecţionarilor a fost forfotă mare sâmbătă. Mii de vederi şi cărţi poştale, clasoare cu timbre, monede şi bancnote vechi sau literatură de specialitate au fost admirate şi, dacă se găsea câte un exponat care să le pice cu tronc, cumpărate de privitorii care, ca de obicei, au avut acces gratuit.
Cum târgul a ajuns la cea de-a IX-a ediţie, mulţi dintre cei veniţi să-şi prezinte colecţiile sunt deja de-ai casei, participanţi fideli ai manifestării.
Majoritatea sunt pasionaţi din zonă dar, tot conform uzanţei, târgul a numărat printre expozanţi şi colecţionari din Ungaria.
„Au lipsit sârbii, deşi am avut câteva confirmări de participare. I-o fi speriat zăpada. Au venit în schimb alţi colecţionari, neanunţaţi”, spune Andrei Klein, organizatorul târgului şi, totodată, cel care a avut iniţiativa unor întâlniri regulate, în cadrul cărora, într-o atmosferă destinsă, colecţionarii să poate face un util schimb de experienţă, dar şi să se despartă de o parte din piese, contra unor sume deloc de speriat.
„Preţurile au mai scăzut, odată cu criza. De altfel, întotdeauna o piesă are valoarea pe care cumpărătorul e gata să o plătească pentru a o obţine”, a explicat unul din participanţí.
Chiar dacă nu e tocmai târgul de la Munchen sau Veneţia, reputate în lumea cartofililor şi numismaţilor, cel de la Timişoara are un nivel destul de ridicat, cel puţin dacă îl raportăm la nivel regional.
„Şi acolo s-a început de undeva. Şi gândiţi-vă că ei organizează târgurile de zeci bune de ani. Oricum, la Timişoara nivelul mediu este foarte ridicat faţă de alte evenimente similare din ţară. Majoritatea pieselor expuse aici sunt de foarte bună calitate, pentru că am dorit să evităm ca Târgul Colecţionarilor să devină un talcioc”, se mândreşte Andrei Klein.
Până să vadă cum va arăta, peste zeci bune de ani, manifestarea pe care a iniţiat-o, Klein le dă întâlnire tuturor pasionaţilor pe data de 16 aprilie, atunci când se va desfăşura, în aceeaşi locaţie, o nouă ediţie a Târgului Colecţionarilor.
Marius Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!