Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat spun că se va activa planul roșu, dacă o tragedie de acest fel se va întâmpla vreodată în cel mai vestic județ al țării și vor fi activate protocoalele pentru a se gestiona așa cum trebuie o astfel de situație.
„În situația producerii unui dezastru, aici mă refer la un incendiu de mari proporții care poate să surprindă mai multe persoane, peste 50 de persoane, la nivelul județului Timiș este întocmit deja un plan roșu de intervenție. Am desfășurat o serie de exerciții, avem parte de sprijin județean, de mobilizarea tuturor forțelor din Timiș. Avem două spitale mobile, un punct medical avansat pentru asistență medicală pentru 50 de persoane și un punct medical categoria I pentru zece persoane, dar în situația în care suntem depășiți avem parte de sprijin regional și național. În situația unui dezastru foarte mare putem solicita și activarea mecanismului de protecție civilă, solicitarea de sprijin internațional”, a spus Lucian Mihoc, inspector șef Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al Județului Timiș.
În cele două puncte medicale mobile se pot efectua inclusiv operații.
Inspectoratul are o evidență exactă cu discotecile și cluburile din Timiș, iar în prezent toate aceste localuri din Timiș funcționează legal, conform șefului ISUB.
În cazul unei astfel de tragedii, cu zeci de victime, se activează planul roșu de intervenție, iar pacienții sunt duși la mai multe spitale din oraș, regiune, țară sau străinătate, pentru că niciun spital, oricât de mare ar fi, nu are această capacitate, de a trata pacienții cu arsuri grave într-un singur loc. De altfel, când a fost tragedia de la Colectiv, reprezentanții Spitalului Județean Timișoara au oferit sprijin pentru a trata pacienți, iar doctori, asistenți și chiar kinetoterapeuți au plecat spre București pentru a ajuta la tratarea victimelor.
În Timișoara, marii arși, adică pacienții care au arsuri pe mai mult de 50 la sută din suprafața corpului, sunt tratați la Casa Austria. Când vine un astfel de caz este eliberat un salon de trei-patru paturi și pacientul este dus acolo, pentru că acesta, conform normativelor, trebuie să stea singur în salon. Tot la Casa Austria s-a realizat, cu fonduri de la Consiliul Județean Timiș, un centru destinat special marilor arși, care nu este încă funcțional, pentru că nu este dotat încă cu aparatura medicală necesară. Centrul are trei saloane speciale destinate marilor arși și sală de operații. Consiliul Județean Timiș tocmai a lansat licitația pentru a realiza alte două saloane destinate marilor arși (într-un final secția va avea cinci astfel de saloane), dar nu a sosit toată aparatura de la Ministerul Sănătății pentru dotarea a măcar trei saloane din cinci și a blocului operator, pentru ca secția să funcționeze la această capacitate.
„Noi avem și acum internați pacienți mari arși, dar pentru a trata pacienții cu asemenea arsuri trebuie să eliberăm un salon de 3-4 paturi pentru a crea condiții pentru asemenea pacienți. Dacă vin, atunci luăm atitudine, dacă nu atunci rămânem cu pacienții internați. Toți pacienții cu arsuri grave pe care i-am avut au avut evoluție favorabilă”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2136830″]
[related-post post_id=”2136982″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!