„Am aprobat Studiul de Fezabilitate pentru reparaţia capitală şi consolidarea clădirii Liceului C.D. Loga. Este unul dintre liceele de elită ale Timişoarei, care a confirmat valoarea sa şi cu ocazia sesiunii din 2012 a examenului de bacalaureat. În alocarea de fonduri, cum am mai spus-o, voi acorda prioritate şcolilor performante. Se vor face lucrări din fonduri locale, pentru că era un proiect care viza repararea liceului Lenau, a liceului Loga şi a liceului Calderon din fonduri europene, numai că vedem că acolo se produc blocaje, durează foarte mult, iar starea în care se află liceul Loga este foarte critică şi nu mai putem aştepta ani până să ajungem la rând cu fondurile europene. Este o urgenţă”, a declarat Robu. Edilul a precizat că, între timp, până se va face SF-ul, pe perioada verii, la Colegiul C.D. Loga vor avea loc lucrări de intervenţie rapidă.
„În timp ce se face SF-ul am aprobat şi lucrări de intervenţie rapidă, pentru că acolo sunt unele lucruri care pot fi făcute acum, cum ar fi crearea a încă două săli de clasă dintr-o sală de sport, mai sunt nişte conducte…”, a adăugat primarul.
Edilul a dat asigurări că proiectele pe fonduri europene iniţiate de Primăria Timişoara îşi vor urma cursul şi vor fi materializate, dar a afirmat că în opinia sa toate programele europene sunt într-un mare pericol în România din cauza oamenilor promovaţi de fosta guvernare care s-au ocupat de gestionarea acestor programe.
„V-o spun nu ca primar, ci ca om care din postura mea de profesor universitar am gestionat proiecte europene. Am fost şi încă mai sunt director de proiect pe Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, care se finalizează în toamnă. Ştiu exact ce înseamnă să concepi un proiect, să aplici şi să faci managementul unui proiect european (…). Proiectul acesta a fost considerat un model la nivel naţional. Cu toate acestea, pe tot Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivătiţii Economice (POS CCE), pe care am aplicat, au apărut probleme acum în urma propagării celor apărute pe POS DRU (n.r. – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Aştept să vină rambursările. Totul e în regulă, dar nu vin banii. Care este explicaţia? Pe programul POS DRU în primul rând, PDL-ul a pus în funcţii de gestiune a proiectelor oameni care în viaţa lor nu au avut în răspundere nici măcar 1.000 de euro, darămite sute de mii sau milioane de euro şi care habar nu aveau ce e aia proiect, şi au ţinut totul pe loc, nu aveau curajul să semneze şi tot le trimiteau înapoi. Şi toate proiectele au fost scoase din graficele lor normale datorită incompetenţei acestor oameni”, a explicat Robu.
Edilul acuză fosta guvernare PDL că a alocat fondurile incorect şi spune că din această cauză s-a ajuns la verificări şi blocaje.
„Pe de altă parte, PDL a dat bani pe programe europene incorect, ori când s-au făcut controale s-a văzut că nu s-a respectat setul de criterii de evaluare şi punctare pe care Uniunea Europeană îl introduce cu rigoare şi s-au blocat banii pe POS DRU şi apoi a apărut întrebarea celor de la Comisia Europeană: <<Oare numai pe POS DRU s-a întâmplat aşa, nu cumva şi pe Programul Operaţional Regional şi POS CCE şi pe celelalte?>> şi au intrat sub audit. Aşa se face că proiectele noastre care sunt pe POR sunt într-o situaţie critică, sper să meargă lucrurile mai departe, dar asta este explicaţia acestor blocaje”, a adăugat Robu.
Proiectele de anvergură pe fonduri europene care ar trebui demarate în acest an la Timişoara vizează reabilitarea centrului istoric al municipiului şi realizarea Complexului Rutier Michelangelo – reabilitarea Podului Michelangelo, realizarea unui pasaj subteran pe relaţia bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu şi a unor pasarele pietonale, la care a pus deja piatra de temelie fosta administraţie în campania electorală…
Cladirea Liceului C.D. Loga din Timisoara, un pericol pentru elevi si profesori
Citiți principiile noastre de moderare aici!