Elevii de la Colegiul Tehnic de Vest au învățat în condiții improprii, într-o clădire care are o gaură imensă în acoperiș. Ultimul etaj a stat închis cu lacătul aproape doi ani, iar elevii au fost trimiși la cursuri la demisolul clădirii, un spațiu impropriu. Primăria Timișoara a lucrat mai bine de un an la documentația pentru reabilitarea imobilului, iar zilele trecute a reușit să lanseze licitația.
Se caută așadar firma care să reabiliteze clădirea D+P+2E de pe str. Regele Carol I nr. 11.
„Se vor executa lucrări de refacere și consolidare a șarpantei, reparare a tencuielilor interioare și exterioare, refacere a pardoselilor, realizare de termosistem la pereții exteriori, refacere a elementelor de tinichigerie, montare de centuri de beton armat în zona casei scării în conformitate cu documentația de atribuire, inclusiv avizul din partea Direcției Județene pentru Cultură Timiș”, se arată în anunțul de participare la licitație.
Costul lucrărilor este estimat la 6,2 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 1,3 milioane de euro. Firmele interesate pot depune ofertele până în 7 august la ora 15, iar contractul va avea o durată de 24 de luni.
Liceul Tehnologic de Vest a fost una dintre cele mai afectate școli la furtuna din septembrie 2017, care a măturat orașul în câteva clipe și a ucis cinci oameni în tot județul. Acoperișul a zburat în curtea interioară a liceului, dar și pe trotuarele din față, iar tot ce au putut face autoritățile au fost câteva cârpeli. Cu ajutorul Colterm, municipalitatea a pus un acoperiș de plastic și schele pe exterior, atât pe Bd. Ion Dragalina, cât și pe Bd. Regele Carol I.
Acolo învățau și elevii de la Liceul de Arte Plastice, care au fost mutați imediat după dezastrul din toamna lui 2017 la o altă unitate de învățământ. Potrivit conducerii unității școlare, sute de elevi de la Liceul de Vest învață în condiții improprii, în săli pline de igrasie. Mai mult, tinerii trebuie să treacă zilnic prin curtea școlii printr-un tunel improvizat, ca să nu se trezească cu bucăți din acoperiș în cap. Așa se face accesul la clasele de la demisol, dar și la etajele 1 și 2 din clădirea fără acoperiș. Etajul 2 era ocupat de elevii de la Arte, dar acum stă cu lacătul pe el, iar etajul 1 rămâne deschis doar pentru a permite accesul tinerilor la toaletă. Sălile arată însă ca după o calamitate și par neatinse de mai bine de un an și jumătate: cu parchetul umflat și pereții grav afectați de infiltrații.
O expertiză a arătat că imobilul are probleme de structură după furtună, astfel că documentația trebuia pregătită ca la carte. Va fi reabilitată întreaga clădire, de la fațadă până la acoperiș.
Clădirea despre care vorbim se află situată în situl de monumente istorice numit „Vechiul cartier Iosefin” din Timișoara și are 73 de ani, fiind construită în anul 1946 cu destinația de școală. În singurul liceu cu profil de construcții din județul Timiș sunt pregătiți instalatori, zidari, electricieni constructori, dulgheri, iar de anul școlar viitor vor învăța meserie și tâmplari și zugravi.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/colegiul-de-vest-tot-cu-gaura-in-acoperis-de-la-furtuna-din-septembrie-2017-reabilitarea-costa-16-milioane-de-euro/2220719
Citiți principiile noastre de moderare aici!