Colegiul Tehnic de Vest, numit oficial Liceul Tehnologic de Vest, a rămas cu o gaură imensă în acoperiș după furtuna din septembrie 2017. Specialiștii primăriei au evaluat atunci reparații de 1,1 milioane de lei, dar și-au dat seama apoi că e nevoie de renovări serioase la clădirea din zona Iosefin în care funcționează singura școală profesională cu profil de construcții din județul Timiș.
Liceul Tehnologic de Vest a fost una dintre cele mai afectate școli la furtuna din septembrie 2017, care a măturat orașul în câteva clipe și a ucis cinci oameni în tot județul. Acoperișul a zburat în curtea interioară a liceului, dar și pe trotuarele din față, iar tot ce au putut face autoritățile au fost câteva cârpeli. Cu ajutorul Colterm, municipalitatea a pus un acoperiș de plastic și schele pe exterior, atât pe Bd. Ion Dragalina, cât și pe Bd. Regele Carol I.
Acolo învățau și elevii de la Liceul de Arte Plastice, care au fost mutați imediat după dezastrul din toamna lui 2017 la o altă unitate de învățământ. Potrivit conducerii unității școlare, peste 500 de elevi de la Liceul de Vest învață în condiții improprii, în săli pline de igrasie. Mai mult, tinerii trebuie să treacă zilnic prin curtea școlii printr-un tunel improvizat, ca să nu se trezească cu bucăți din acoperiș în cap. Așa se face accesul la clasele de la demisol, dar și la etajele 1 și 2 din clădirea fără acoperiș. Etajul 2 era ocupat de elevii de la Arte, dar acum stă cu lacătul pe el, iar etajul 1 rămâne deschis doar pentru a permite accesul tinerilor la toaletă. Sălile arată însă ca după o calamitate și par neatinse de un an și jumătate: cu parchetul umflat și pereții grav afectați de infiltrații.
„Noi am fost împreună cu Arte Plastice, ei au fost la etajele 1 și 2, acolo ploua, nu se putea desfășura activitatea. Atunci, în loc să se treacă la reparații, s-a trecut pe investiții. Cei de la Arte au fost mutați, în februarie 2018 au venit angajații Colterm și au făcut un fel de capac de protecție pentru acoperiș, din plastic, iar noi am pus etajul 2 sub cheie”, ne-a explicat Georgeta Horelu, director Liceul Tehnologic de Vest.
Reprezentanții primăriei spun că s-a descoperit că imobilul are probleme de structură după furtună, astfel că e nevoie de reparații serioase. Va fi reabilitată întreaga clădire, de la fațadă până la acoperiș.
Cauzele degradărilor sunt trecute într-o expertiză întocmită de primărie: vechimea și lipsa de întreținere, furtuna din septembrie 2017, lipsa învelitorii din tablă au cauzat infiltrații majore ale apei pluviale, lipsește sistemul de colectare, dirijare și îndepărtare a apei pluviale, lipsește izolația hidrofugă verticală și orizontală la pereții de la subsol.
La un an și jumătate de la furtună, primăria încă nu a găsit bani pentru refacerea liceului din Iosefin. Primii pași i-a făcut încă din ianuarie 2018, dar procedurile sunt consumatoare de timp. Problema este că acoperișul improvizat a fost desprins în unele locuri de vânt și nu mai prezintă siguranță.
Municipalitatea a lansat în ianuarie 2018 licitația de proiectare, în primăvară a semnat contractul cu proiectantul, iar în octombrie a aprobat indicatorii tehnico-economici și DALI – Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții.
„S-au făcut expertize, clădirea este foarte veche și trebuie să se facă toate lucrările de investiții. Am lansat în ianuarie anul trecut licitația de proiectare, s-a adjudecat prin aprilie-mai, am aprobat indicatorii în octombrie prin HCL și acum mai aveau nevoie de două avize pentru proiectul tehnic, de la ISU și de la Direcția pentru Cultură. Avizul ISU este necesar pentru obținerea autorizației de construire și lansarea licitației de execuție. Măsurile de siguranță la momentul respectiv au fost tunelul făcut de noi și acoperișul provizoriu. Ei nu au cerut să fie mutați. Pentru că este singurul liceu de profil, acesta este și motivul pentru care nu au fost comasați până acum”, ne-a spus viceprimarul Dan Diaconu, care a precizat că elevii nu au fost mutați de acolo pentru că cei din conducerea școlii nu au cerut acest lucru.
Conform documentației, lucrările costă 7,54 milioane de lei cu tot cu TVA, adică aproape 1,6 milioane de euro. Cu acești bani se vor reface complet șarpanta și învelitoarea clădirii, se vor face reparații, înlocuiri, completări la planșeele și pereții de la toate nivelele, iar planșeul de la etajul II se va desface complet, se vor face reparații, înlocuiri, completări la fațadele existente, vor fi făcute toalete separate pentru fete și băieți, se vor amenaja noi scări, necesare pentru evacuarea persoanelor, va fi amplasat un lift pentru persoanele cu handicap, vor fi refăcute complet finisajele interioare, se vor realiza refuncționalizări de spații, vor fi reabilitate complet instalațiile sanitare, termice și electrice, dar se vor face și lucrări suplimentare din cauza stării avansate de degradare a clădirii.
După ce sunt date ultimele avize, primăria poate lansa licitația pentru execuție. Cu condiția să aibă însă buget, la care încă se lucrează. În plus, trebuie să aștepte ca mai întâi să fie votat bugetul județului, iar abia apoi poate adopta bugetul orașului.
Clădirea despre care vorbim se află situată în situl de monumente istorice numit „Vechiul cartier Iosefin” din Timișoara și are 73 de ani, fiind construită în anul 1946 cu destinația de școală. Acolo învață, potrivit conducerii școli, 506 elevi, în 23 de clase, din care cinci profesionale. În singurul liceu cu profil de construcții din județul Timiș sunt pregătiți instalatori, zidari, electricieni constructori, dulgheri, iar de anul școlar viitor vor învăța meserie și tâmplari și zugravi.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/furtuna-puternica-peste-timisoara-tigle-si-caramizi-zburate-pomi-rupti-schele-prabusite/1899327
http://www.tion.ro/timisul-cere-peste-5-milioane-de-lei-guvernului-pentru-reparatiile-la-scoli-biserici-si-alte-institutii-dupa-furtuna/1905065
http://www.tion.ro/timisoara-neputincioasa-pericol-pe-trotuare-inca-atarna-cabluri-la-doua-saptamani-de-la-furtuna/1906466
http://www.tion.ro/imagini-video-cu-momentul-prabusirii-portii-de-intrare-in-timisoara-in-timpul-furtunii/1902796
Citiți principiile noastre de moderare aici!