Vești bune vin din direcția Colegiului Național Bănățean din Timișoara. Instituția de învățământ preuniversitar va fi un adevărat hub de tehnologie, cu ajutorul fondurilor europene. În următorul an se vor amenaja două laboratoare cu tehnologie de ultimă oră, care vor permite derularea orelor într-un format ultra-modern.
Banii vin din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, iar proiectul prevede mai multe obiective:
• Înființarea a două laboratoare inteligente în cadrul Colegiului Național Bănățean care să deservească următoarele discipline: matematică, fizică, biologie, informatică, limbi moderne, științe sociale, arte, robotică, elemente de programare 3D etc;
• Instruirea a 97 de cadre didactice pentru utilizarea laboratoarelor inteligente;
• Peste 900 de elevi/anual care vor avea acces la metodele personalizate de învățare din cadrul laboratoarelor inteligente;
• Îmbunătățirea competențelor digitale pentru minimum 500 de elevi /anual prin acces la educație digitală avansată.
Realizarea obiectivelor proiectului va avea un impact pozitiv asupra actului educațional, învățarea digitală de calitate și inovatoare fiind captivantă și interactivă, completând metodele tradiționale. Proiectul oferă platforme de colaborare și abordări creative ale problemelor din viața reală în însușirea cunoștințelor și deprinderilor, dezvoltând competențele elevilor.
Pentru elevii pasionați de științele exacte, aceste laboratoare vor oferi, practic, oportunități nenumărate, atât la învățare, cât și la experimentarea cu tehnologia.
„Pe partea de STEM de exemplu, aici nu mai zic, este evident că laboratoarele acestea sunt mană cerească. Pe robotică, în special. Facem robotică la școală, de la clasa pregătitoare până la clasele de liceu, însă era nevoie să avem și dotarea adecvată. Până acum, toată dotarea s-a făcut cu resursele proprii ale cadrelor didactice și ale elevilor. Iată că, în sfârșit, reușim ca și școală, să punem la dispoziție cele mai noi tehnologii în domeniul roboticii, în așa fel încât copiii să poată învăța”, punctează coordonatorul proiectului, profesorul Marius Lobază.
Pe lângă avantajul pe care îl va oferi învățământului din aria științelor exacte și ale naturii, laboratoarele vor fi echipate și cu tehnologie care va îmbunătăți enorm și experiențele din sfera umanistă.
„Aceste două laboratoare sunt laboratoare pentru toate disciplinele. Aici se vor putea ține ore, de la cele de artă, care, de exemplu, cu ochelarii VR, vor putea vizita muzee în timpul orei. De asemenea, la geografie vor putea vedea formele de relief, interiorul unui vulcan, în timpul orelor, cu ajutorul ochelarilor VR. Mergând la ore de muzică, în care, datorită sistemului de sonorizare și a accesoriilor, respectiv căști și softuri, se vor putea urmări opere de artă din muzică deosebite. Se va putea, de asemenea, compune. În sala de clasă se va putea face un lucru extraordinar, de fapt” , mai spune profesorul Marius Lobază.
Proiectu este prevăzut să fie finalizat în ianuarie 2025, însă inițiatorii speră ca, peste vară, să reușească să finalizeze amenajările, pentru a le putea utiliza chiar din anul școlar următor.
Trimite articolul
XD-l Ionescu exprofesor la Colegiu a înceout campania electorală ca veritabil candidat PSD la Primăria Timișoara…….
Până și pe banii din PNRR se fac tot ei stăpâni. Cine știe… cunoaște.