„Aproape 700 de copii vor putea să învețe în prima școală cu clădiri «smart» din Timișoara. Este un prim proiect care trebuia făcut demult și care devine cu atât mai relevant acum, când vedem cât de importantă este energia verde în contextul actualei crize energetice. Clădirile colegiului vor utiliza surse regenerabile de energie obținute prin montarea de panouri solare. Cinci corpuri de clădire vor fi reabilitate termic. Vom reface și toate instalațiile din interior, precum și sistemele de iluminat. Practic, vorbim despre prima instituție cu clădiri inteligente din oraș”, declara primarul Dominic Fritz, în urmă cu câteva luni.
Dominic Fritz a semnat marți, 15 februarie, contractul pentru servicii de proiectare și asistență tehnică privind obiectivul de investiții „Creşterea eficienţei energetice prin reabilitare termică construcții şi instalaţii la Colegiului Tehnic „Henri Coandă“.
Despre reabilitarea Colegiului Tehnic „Henri Coandă” se vorbește de câțiva ani. Administrația condusă de Nicolae Robu voia să obțină fonduri europene, dar nu a mai apucat să-l depună la finanțare pe POR 2014-2020.
Documentația tehnico-economică – faza DALI pentru obiectivul „Creșterea eficienței energetice prin reabilitare termică construcții și instalații la Colegiul Tehnic «Henri Coandă»” a fost aprobată încă din iunie 2019 în Consiliul Local Timișoara.
Documentația tehnică preconizează scăderea anuală cu 52% (312,4 tone) din totalul de emisii de dioxid de carbon pentru corpurile instituției. Se vor face lucrări de reabilitare la clădirea colegiului, clădirea internatului 1, sala de sport, atelierul școlii și la clădirea cantinei.
Obiectivul de investiții prevede îmbunătățirea izolației termice a clădirii și utilizarea de surse regenerabile de energie, prin reabilitarea fațadei și montarea de panouri solare. Scopul este de a reduce costurile pentru energia termică necesară funcționării instituției.
„În 2022 propunem o alocare de 123 de milioane de lei pentru investiții în educație. Sunt conștient că sunt multe clădiri care au avut probleme din cauza instalațiilor extrem de vechi, precum și din cauza lipsei izolației termice, ele fiind mai vulnerabile în timpul acestei crize energetice pe care o traversăm cu toții. Pe aceste clădiri vrem să le reabilităm cât mai repede”, declară viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.
Valoarea proiectului este estimată la 22,9 milioane de lei cu TVA, valoarea contractului fiind de 278.825 de lei (cu TVA inclus). Șase luni va dura elaborarea proiectului tehnic, 24 de luni fiind stabilită perioada de asistență tehnică pentru implementarea lucrărilor la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.
Trimite articolul
XActuali elevii de la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”vor fi deja de mult pensionari pina cand acest liceu cu actualul primar va fi reabilitat.Nici daca mai face vreo 3 mandate nu va reusi cu COMPETENTA lui sa o rezolve.Mai lasane cu necazurile si problemele noastre si dute de unde ai venit HERR DONIMIC FRIG si compania
Bani aruncati pentru o ,, scoala ,, cu rezultate mai mult decit indoielnice.
Chiar foarte indoielnice.
-
Inainte de a va exprima opinia ar fi bine sa cunoasteti realitatea. Colegiul Tehnic Henri Coandă este cel mai bun dintre liceele tehnologice din Timișoara,lucru evidentiat si prin promovabilitatea la examenul de bacalaureat din 2021:72%. Prin urmare nu este nici pe departe o școală “cu rezultate mai mult decât îndoielnice”.
-
Din punctul dumneavoastra această școală nu merita nicio investitie? Lăsăm să se degradeze, să se dărâme o cladire care are o vechime si este amplasată in centrul orașului, pentru că așa suntem obișnuiți să distrugem în loc sa constuim. Ca să știm/aflăm și noi care sunt “acele rezultate îndoielnice?”