Horia Colibășanu a plecat pe 18 martie spre Nepal, în Himalaya, unde continuă proiectul început în 2019, cel de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri, care măsoară 8.167 de metri. Din echipa expediției mai fac parte și Marius Gane – sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine și Peter Hámor – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya.
Duminică, 9 mai, cei trei alpiniști aflați la 6.800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, au fost surprinși de o avalanșă în timp ce se aflau în cort. Au tăiat cortul cu briceagul pentru a putea ieși, apoi și-au găsit adăpost într-o grotă pentru restul nopții.
„Avem vești din expediție și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toți.
Noaptea trecută, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă. Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși.
Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1”, conform informațiilor publicate pe pagina de Facebook a lui Horia Colibășanu.
Horia, Marius și Peter se întorc în tabăra de bază. În funcție de vreme și de celelalte condiții, vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea.
Cei trei sportivi se află la a treia tentativă de a urca pe creasta nord-vestică a muntelui. Horia Colibășanu a urcat prima oară pe vârful Dhaulagiri în 2007, pe ruta clasică, fără oxigen suplimentar. Apoi în 2019 au încercat iar, dar vremea nefavorabilă i-a determinat pe alpiniști să plănuiască întoarcerea acasă.
Puteți urmări expediția pe site, pe Facebook sau pe pagina de Twitter a sportivului. Expediția este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează și monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.
editor Dan Oancia
Articole pe aceeași temă:
Alpinistul Horia Colibășanu, în fața unei premiere mondiale: rută nouă pe Dhaulagiri, în Himalaya
Trimite articolul
XE si asta o boala grea, sa-ti risti viata doar ca sa ajungi la stiri😀
-
John, esti un mare prost !
Horia si toti ceilalti care fac diferite sporturi extreme, nu o fac pentru stiri…ci pentru propria pasiune sau financiar cand este cazul.
Probabil nu ai escaladat mai mult de un deal ca sa simti senzatia de cuceriere a unui varf.
Stai jos…4 !-
De acord cu tine dar fao pe lovelele tale …nu stiu daca sti dar colibasanu isi ia banii de la PMT drept sponzorizare …eu unu fac sport si tot cea ce fac fac pe buzunarul meu …asta e broblem Danny boy ….marsh inapoi in concina usr-ist de tot kktu ce esti
-
Baiatu meu, cand vei face si tu demn de mentionat in sportul ala pe care il practici, poti sa comentezi sau poti si tu sa primesti sponsorizare de la primarie . Dar fa cinste tarii si fa un renume din werner asta. Pana atunci….spor la tras de fiare sportivule :))))
-
-
-
oricine isi risca viata fara a provoca moartea sau accidentarea altcuiva…se bucura de sustinerea mea 100%. Vrei sa umbli pe Everest, sa te droghezi, sa inoti cu rechinii, sa mangai un tigru, parasutism, sa te vaccinezi anti-Covid…ai OK-ul meu!
Astia ce umbla aiurea pah Everest chiar nu sunt o problema…chiar nu fac rau nimanui. Daca ceva iese prost suporta singuri consecintele, nu fac rau unor nevinovati.
Vreau doar sa le transmit urmatorul mesaj…Everest a reprezentat ceva la inceput…sa zicem primele 10 expeditii, deschizatorii de drumuri…merita tot respectul. In ziua de azi oricine are bani si e cat de cat sanatos, daca vrea ajunge pah Everest. Am zero experienta in materie de alpinism, dar daca cineva pune la bataie un premiu de 500000 Euro…GARANTEZ ca dupa 3 luni in care sa-mi fac ceva conditie fizica…ajung no problem pah Everest. Ghizi, echipamente ultra-moderne, franghii pe traseu, scari peste crevase. Chiar si un orb a ajuns pe Everest, cautati pah Google, nu fac misto.-
Vise placute. As vrea sa te vad mergand pe Everest fara oxigen si serpasi cum urca ei muntii. Oricum ce legatura are Everest cu Daulaghiri? Si e vorba de o ruta noua. Intr-adevar se vede ca nu stii ce vorbesti.
-
Săracul de tine, tu vezi ce scrii?!
Condiție fizică? :))))
E usor ce fac ei?!
Creierul tau din nefericire da pe afara de aroganță, prostie si lipsa de neuroni.
De aclimatizare si sanatate ai auzit? Stii ce inseamna sa respiri la 7000 m ( chiar dacă te duce acolo un elicopter)? Stii, Mitrita?! Nu!
Stai jos si tu, 2!
-
Niște oameni de invidiat totuși. Succes pe mai departe!
Vă transmit gânduri bune și încurajări;
Mult succes băieți!
Alături de voi.
Ma gandesc ca are o sotie de aur care il sustine desi stie ca s-ar putea sa nu se mai intoarca acasa deloc. Daca are copii, nici nu vreau sa ma gandesc la ei. (De la anumite altitudini nu isi mai risca nimeni viata ca sa iti recupereze trupul deci ramai acolo iar cei dragi nu isi mai pot lua nici macar adio de la tine.)
In alta ordine de idei, evenimentul asta este un mare avertisment si un om cu capul limpede ar trebui sa il ia ca atare. Al doilea avertisment nu va mai exista.
Nu apreciez deloc aventuri din astea dar ii respect dreptul la libertate. Eu de exemplu am libertatea data de Dumnezeu de a ma sinucide dar cu toate acestea am ales sa nu o fac deci nu ma vaccinez.
-
te dai spirit liber ,da…nu te ajuta ,vezi ca sosiaca are miting la baicoi,pote te lumineaza
-
La fel cum ai ales sa fii prost. Succes in continuare.
Doctore drk te ia daca mori prin muntii pe undeva ca trebuie sa imi termini Dintii …dupa dumnezeu cu mila
O învăţătură sufită spune că înainte de a spune ceva, să trecem acea informaţie prin trei porţi: „este adevărat?“, „este necesar?“ și „o vei spune cu blândeţe?“. Răspunsul „da“ la toate trei dezleagă vorbirea; altfel, nu.