Rudăria, sau Eftimie Murgu, este localitatea cunoscută pentru morile sale, multe dintre ele încă funcționale. Dar în Rudăria sunt și case reprezentative pentru zona Banatului, iar unele au nevoie de… „fărbuială” (vopsire). Sunt aproximativ 700 de case în total, în toată comuna, iar 30 dintre ele vor fi… reîmprospătate cu vopsea…
Proiectul este unul al asociației Acasă în Banat și al Primăriei comunei Eftimie Murgu din Caraș-Severin. Proiectul Color the Village/ Colorează Satul își propune să mobilizeze deopotrivă voluntari și locuitori ai comunei, care să renoveze și văruiască zeci de case. Planul organizatorilor este ca în trei zile să văruiască și să renoveze 30 de case, dar nu se va supăra nimeni dacă lucrările vor dura mai mult…
„Proiectul nostru este simplu pe de-o parte, dar complicat pe de altă parte: vrem să dăm culoare unui sat întreg. Practic, vom lua casă cu casă, vom vărui fațadele și vom vopsi ferestrele și porțile, gardurile, ca să dăm întregii comunități un suflu nou, de sat locuit, cu oameni gospodari. Așa cum, odată de mult, în Banat se „molăreau” (zugrăveau) toate casele o dată pe an, noi vom ajuta la zugrăvirea satului anul viitor. Practic, timp de câteva zile, în iunie anul viitor, vom interveni pentru renovarea fațadelor acestor case, păstrând și punând în valoare elementele arhitecturale și decorațiunile originale. Îi vom coopta pe cei care vor să își refacă fațadele vom încerca să le oferim vopsea, iar celor nevoiași, bătrâni sau persoane care nu se descurcă singure, îi vom ajuta și cu forță de muncă, prin voluntarii noștri. Cum va arăta Eftimie Murgu după aceea? Va fi un sat colorat, plin de viață, un sat reînnoit, de care locuitorii lor vor fi mândri, iar turiștii îl vor vizita cu plăcere.”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.
Proiectul va fi finanțat din donații și sponsorizări, atât în bani, cât și în materiale de construcții, echipamente de lucru, vopsele, ustensile diverse. În acest moment, ținta proiectului este de a fi renovate 30 de case, însă numărul acestora poate fi depășit.
„Eftimie Murgu este unul din puținele sate bănățene cunoscute pe plan național și chiar internațional, mulțumită complexului de mori de apă, vizitat de turiști din toată lumea. Ne dorim ca turiștii să își petreacă mai mult timp în sat, nu doar la mori, iar pentru asta trebuie să îi schimbăm aspectul. Știm că, odată cu zugrăvirea acestor case, totul se va schimba, însă noi ca administrație locală nu putem interveni în mod direct. Așadar, un astfel de parteneriat cu Asociația Acasă în Banat este binevenit”, a spus primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.
Comuna Eftimie Murgu se află la 170 de kilometri de Timișoara și la 85 de kilometri de Reșița, și are aproximativ 1.900 de locuitori. Situată pe Valea Almăjului, în aria protejată Cheile Rudăriei, este și locul unde se află rezervația morilor de apă, unică în această zonă a Europei.
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!