UPDATE. Colterm nu scapă de achiziționarea certificatelor de poluare
Reprezentanții Colterm au venit cu precizări, spunând că ei trebuie să cumpere, în continuare, certificate de poluare.
„Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie din resurse regenerabile, ca susținere pentru investițiile pe care aceștia le fac în astfel de surse, iar populația și agenții economici plătesc, prin facturile emise de furnizorii de energie, o componentă a certificatelor verzi.
Compania de Termoficare Colterm SA este obligată să achiziționeze certificate de poluare (EUA), care nu au nici o legătură cu certificatele verzi”, spun cei de la Colterm.
***
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat ce măsuri suplimentare va lua Guvernul pentru piață, fără să încalce regulile europene:
1. se introducere un impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.
2. se suspendă achiziționarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și se prelungește valabilitatea lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.
3. rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.
Măsurile vor fi implementate după 1 aprilie, premierul spunând că acestea vor oferi stabilitate.
În acest context, conducerea Colterm poate răsufla liniștită. În 2021, societatea de termoficare a Timișoarei a primit o amendă record. Ea trebuie să plătească statului 106,8 milioane de lei, echivalentul a 21,6 milioane euro, pentru că nu a cumpărat certificatele EUA pe anul 2020.
Conform unei hotărâri de guvern din 2006, Colterm trebuie să cumpere certificate de emisii gaze cu efect de seră (EUA) în fiecare an, pentru poluarea produsă, în caz contrar fiind pasibilă de penalități uriașe, de 100 de euro/certificat nedepus. Nu le-a cumpărat pentru anul 2020, a fost amendată. Nu le-a cumpărat nici pentru 2021. Ar fi urmat o nouă amendă, dacă premierul nu anunța aceste măsuri care urmează să fie implementate.
Măsuri pentru protejarea populației
Pentru electricitate:
- la electricitate pentru clienții casnici s-a stabilit introducerea unui tarif social 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest timp de consum.
- alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.
- pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.
- pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este la electricitate de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.
Pentru gaze naturale:
- clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt. Impact estimat – 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
- pentru consumatorii non-casnici (IMM-uri, spitale, școli, grădinițe, primării etc) costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt.
- marii consumatori vor beneficia de scheme separate. Impact estimat – 2.5 miliarde de lei până la sfârșitul anului
- Impactul total estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei.
Trimite articolul
Xin 2023 in EU, gazele vor avea statut special, vor deveni ‘verzi’, ceea ce inseamna adio Certificate Verzi.
Mai un an sa ne taraim….
Tocmai cand sa-i puna fritz si cruce dupa ce l-a bagat in coma, vine guvernu si zice ca sa-l mai tinem pe aparate… sau poate vine totusi latzcau cu solutiile visate pan’ la 3 noaptea?
-
Colterm s-a îmbolnăvit de cancer încet, din cauza tuturor politicilor locale și naționale din ultimii 30 de ani
Nu scapa de achizitionarea certificatelor de carbon . Certificatele verzi nu sunt certificatele de carbon !
pfuuuu, si cum isi mai cumpara bogatii masini electrice si panouri solare mai ieftine acum??? vaaai, va trebui sa scoata bani din propriul buzunar si nu mai vor pomana banului public? nu se poate asa ceva.
Cine vrea piata libera? mai avem votanti de dreapta sau toti is niste pomanagii tari in clantza pana au ei nevoie de plafonari, compensari si ajutoare sociale ca ultimii “needucati, pensionari, ramoliti, sarantoci, betivi, lenesi care nu vor sa si ia la o adica mai multe joburi, ori sa se recalifice conform cu piata muncii ca sa-si permita ce au nevoie, penibilii si necivilizatii votanti de stanga”?