„Astăzi, 2 mai 2023, s-a încheiat sezonul de încălzire, urmând ca pe perioada de vară să efectuăm o serie de reparații la instalațiile destinate producerii de energie termică și la rețele, așa încât viitorul sezon de încălzire să înceapă și să se deruleze fără sincope majore”, spun reprezentanții Colterm.
Vă reamintim, Colterm a reușit recent să achiziționeze toate certificatele de poluare EUA, îndeplinindu-și în totalitate obligațiile de mediu privind certificatele aferente anului 2022. Acestea au costat peste 18 milioane de euro. Mai multe detalii, AICI.
La 1 mai, stocurile de combustibil necesar producerii energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum erau, conform celor de la Colterm:
Cărbune în stoc: 6.684,51 tone, în condițiile unui consum mediu de cărbune energetic, în luna aprilie, de aproximativ 682 de tone/zi. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – aprilie 2023 este de 187.608 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de cărbune de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, 193.692 tone cărbune, din care s-au consumat până în prezent 187.008 tone.
Gaz: pentru necesarul de consum curent avem încheiat un contract de furnizare cu firma Lord Energy. Totodată, pentru constituirea stocului necesar sezonul următor de încălzire, a fost încheiat un contract de vânzare gaze naturale cu ROMGAZ SA pentru cantitatea totală de 124.096,21 MWh, cu perioadă de livrare 1.05-31.10.2023. De asemenea, în cursul acestei luni, se va achiziționa cantitatea de 20.907,64 MWh, care urmează să fie înmagazinată, respectiv stocată în depozite subterane, fiind destinată sezonului rece.
De astăzi până vineri, 5 mai, apa caldă de consum va fi livrată de CET Sud, interval în care CT Centru va fi oprit pentru o revizie tehnică a instalațiilor. De vineri, când CT Centru va fi repornit, se va opri activitatea de producție la CET Sud, pentru demararea reparațiilor necesare la cazane, mori și instalațiile interioare.
„Se vor executa o serie de lucrări precum: la cazane – reparații sisteme sub presiune CA 1, 2, 3 și auxiliarele acestora (ventilatoare, electrofiltre, instalații evacuare zgură, instalații evacuare cenușă, pompe alimentare); reparații la morile de cărbune, 12 buc. cu benzile de alimentare; reparații la instalațiile de degazare; reparații la instalația de termoficare interioară cu pompe și boylere termoficare; reparații la instalațiile de tratare chimică a apei și la instalația de desulfurare; reparații la instalațiile de depozitare și alimentare din gospodăria de combustibil (mașini 1200 t și 600 t, benzi, concasoare), reparații la stația de pompe alimentare apă Bega, stație pompe recirculare Utvin, depozit zgură și cenușă Utvin, precum și la turbina 19,7 MW cu instalațiile anexe”, explică administratorul special al Colterm, Alexandru-Cristian Amza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!