Colterm și Primăria Timișoara implementează de ceva timp deja proiectul pentru „Retehnologizarea gospodăriei de combustibil CET Sud pentru utilizarea de combustibil alternativ – biomasă”. Societatea de termoficare a cumpărat de un an și jumătate un tocător în acest sens, dar a avut nevoie de aviz de la Agenția de Mediu pentru a-l folosi. În autorizație, cei de la Mediu au trecut câteva condiții, astfel că a fost nevoie de un proiect mai complex.
„Investiția vizează adaptarea la folosirea de combustibil adițional, biomasa, ce va înlocui parțial combustibilul primar (cărbune) necesar funcționării cazanelor CA1,2,3 din CET Sud, astfel încât cazanele de abur existente să poată să funcționeze cu biomasă. Gospodăria de biomasă va asigura prepararea biomasei rezultate din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din municipiu. Materia primă (crengi, ramuri, fragmente mari de lemn) vor fi transportate, după ce sunt cântărite, către gospodăria de biomasă”, ne informează reprezentanții Primăriei Timișoara.
Colterm va amenaja o hală la CET Sud și mai trebuie să cumpere câteva utilaje, dar și un tocător mai performant pentru a putea utiliza biomasă. Există o problemă însă: societatea de termoficare va trebui să cumpere materia primă de la… primărie, prin firmele care întrețin spațiile verzi din oraș. Sau cel puțin așa spune conducerea Colterm.
„Acum nu se pot arde deșeurile din parcuri și grădini”
„Acord de mediu avem, ni s-au lăsat niște măsuri, le-am luat pe toate, urmează să vină agenția în control, după care primim autorizația de mediu. Și putem arde. Singura problemă este că în momentul de față că nu se pot arde deșeurile din parcuri și grădini. Astea aveau ca destinație stația de compost (care nu există în Timiș – n.r.), conform planului de gestionare a deșeurilor pe Timiș”, ne-a explicat Emil Șerpe, directorul Colterm.
Specialiștii societății de termoficare mai au în lucru un proiect, pe POIM, pentru un incinerator de biomasă. Numai că și aici este nevoie de avize de la Agenția de Mediu, care spune că deșeurile vegetale ar trebui duse în stația de compost.
„Problema este că în momentul de față nu ne vin în stația de sortare deșeurile verzi. Ele teoretic ar trebui să meargă la stația de compost, care nu există. Avem acceptul consiliului județean, ADID (Agenția de Dezvoltare Intercomunitară a Deșeurilor Timiș – n.r.), dar Agenția de Mediu nu ne dă autorizația, pentru că ei spun că deșeurile vegetale trebuie să meargă la stația de compost. Noi, în mod normal putem arde doar biomasă achiziționată de la un producător de biomasă”, ne-a mai spus Șerpe.
Ce se întâmplă acum cu copacii uscați
Ce înseamnă acest lucru? Colterm ar trebui să cumpere copacii uscați și crengile uscate. Nu se știe încă dacă și cum va putea achiziționa materia primă de la firmele care au în întreținere spațiile verzi și parcurile din Timișoara. Adică de la primărie, care plătește pentru acest serviciu. Deocamdată, deșeurile vegetale din parcuri sunt… depozitate de firmele contractate de primărie, iar doar o parte din ele merg la cazurile sociale. Primăria caută o soluție.
„În următoarele săptămâni se va emite o hotărâre de consiliu local care să stabilească modalitatea de transfer a masei lemnoase și a resturilor vegetale către această societate”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu, cu mențiunea că transferul nu înseamnă că deșeurile vor ajunge la Colterm cu titlu gratuit.
Se stă după avize, mai e mult până la arderea biomasei
Revenind la retehnologizarea CET Sud pentru biomasă, Colterm va ridica o hală, pe structură metalică, de 5x6m, cu o înălțime de 4 metri.
„Masa lemnoasă disponibilă pentru preluare din toaletare va fi de 10.140 t/an, capacitatea de depozitare temporară a gospodăriei de biomasă va fi de 4 zile (cu posibilitate de extindere), banda de transport cărbune va avea o capacitate de 1.200t/h, modul de funcționare al benzii de cărbune va fi intermitent (½-1 h transport la 6 ore), procentul maxim al biomasei în fluxul de cărbune va fi de maxim 10% aport caloric”, se arată în documentația primăriei.
Valoarea totală a investiției este de 2,265 milioane de lei cu tot cu TVA, iar finanțarea vine de la bugetul local și bugetul de stat. Lucrările vor trebui finalizate în opt luni, dar va mai trece ceva timp până să înceapă. Primăria are deocamdată doar un studiu de fezabilitate, adoptat în 4 iunie de consilierii locali. Se așteaptă după avize de la MDRAP și ANRE, pentru eficiență energetică, iar abia apoi poate fi lansată licitația pentru proiect tehnic și execuție.
Poluare mai puțină
Cu ce îi ajută acest proiect pe timișoreni? Deocamdată nu putem vorbi despre facturi mai mici.
„Peste tot în UE se întâmplă, nu se mai arde combustibil convențional, clasic, ci se trece pe biomasă și pe alte tipuri de deșeuri regenerabile. Noi avem un proiect cu un preț mic de plătit pentru a arde împreună cu cărbunele o cantitate de biomasă. În actualele cazane de cărbune, de la producător putem arde împreună cu cărbunele o cantitate de 10% biomasă. Putem ajunge la peste 10.000 de tone de biomasă care să înlocuiască peste 10.000 de tone de cărbune. Una este cenușa rezultată din arderea cărbunelui, alta e cenușa de la biomasă”, ne-a mai explicat directorul Colterm.
Scade și poluarea, iar deși biomasa este de trei ori mai scumpă decât cărbunele, ar ieși mai ieftină decât combinația cărbune plus certificate de CO2 obligatorii achiziționate de societatea de termoficare. Doar că în momentul de față nu se poate vorbi despre o scădere a prețului la gigacalorie, cu tot cu această investiție.
Articole pe aceeași temă:
Colterm viseaza la o centrala termica noua, pe biomasa sau deseuri menajere
Trimite articolul
XAstfel primarul drujba are un motiv sa rada toti copacii din oras…
Sa inceapa defrisarea pe bani multi! Hoti ordinari!
SA ARDA GUNOIUL menajer,
scapam de doua dintr-un foc
si de gunoi si de gropile de gunoi
… ce retardati tehnic sant cei din colterm !
filtre de aer si gata, nu este mai nociv decat continentalul
Ioi….cata prostie ….. pe bune ? Cat va fi pomul vandut de primarie , ar putea cumpara si de la populatie 🙂
Doaamnee,mare-i gradina Domnului!
Stați liniștiți. Nesimtitul din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui vor da gratuit lemnul rezultat din toaletări către falimentării aia. Le-a dat o căruță de bani până acum doar să nu intre în faliment și o să mai des și de acum înainte, tot din banii publici. Trebuie să ieșim la vot și să-l înlăturăm pe gunoi de acolo, că a distrus acest oras.!
Stire de times new roman… pentru o clipa am crezut ca citesc de acolo….
Sper ca viitorul primar va desfiinta aceasta gaura neagra unde an de an se ingroapa sume de ordinul multor zeci de milioane de euro,sa scrie cineva aici citi bani sau cheltuit cu acest urias cu picioare de lut numai in ultimii 10 sau 15 ani.
-
Raspuns scurt: cel mai probabil nu
Raspuns lung:
Am rasfoit putin pe site-ul lui ce propune el si zicea la sectiunea “Viziune” punctul 4:“Vom restructura sistemul centralizat de termoficare al orașului. Actualmente o gaură neagră, îi vom reda un nou început, atât tehnologic, cât și managerial.”
Din aceasta declaratie deduc ca va pompa si el bani in acest mort numit colterm.