Societatea de termoficare a Timișoarei nu mai are atât de multe datorii ca pe vremuri, dar primește în continuare înștiințări de plată, de exemplu, de la E.ON Gaz. Primarul Nicolae Robu spune că niciodată nu au fost datoriile atât de mici ca acum și că societatea este aproape o companie viabilă, dar mai are nevoie de o mână de ajutor pentru a deveni într-adevăr una viabilă.
„Colterm primește în permanență astfel de înștiințări. Datoriile actuale ale Colterm pentru gaz sunt cele mai mici din istorie, cam 14 milioane de lei. Niciodată nu a avut datorii atât de mici ca acum, dar E.ON și-a schimbat exigențele și pune presiune foarte mare, chiar când este vorba despre datorii atât de mici. Cred că vom ajunge la o înțelegere, pentru că s-a făcut dovada că noi plătim și diminuăm aceste datorii continuu. Noi plătim, Colterm este acum într-o situație limită la trecerea dintre stadiul de companie falimentară la companie viabilă. Trebuie să o ajutăm puțin. Și ajutorul acesta înseamnă o majorare de capital, așa cum am făcut cu SDM”, a explicat primarul Timișoarei.
Robu: Eu am salvat SDM de la un jaf
În urmă cu trei ani, Primăria Timișoara a dat o mână de ajutor și Societății de Drumuri Municipale, societate aflată tot în subordinea consiliului local. Aleșii au adoptat un proiect privind majorarea de capital cu… 4 milioane de lei, adică nici 1 milion de euro, pentru că SDM lucra la amenajarea pasajului subteran de la Michelangelo și nici măcar nu avea bani de ciment.
„Foarte bine că am făcut așa la început de mandat, pentru că SDM ar fi dat faliment, astăzi nu ar mai fi existat, am ajutat-o printr-o majorare de capital și SDM este, la ora actuală, una dintre cele mai competitive firme în domeniul său de activitate, câștigă licitații și face treabă foarte foarte bună și lucrări de foarte bună calitate. Ar fi fost păcat să dea faliment o astfel de firmă, ar fi fost păcat ca tot ce s-a agonisit în sectorul public la primărie, toată tehnologia și tot know-how-ul să ajungă în regim privat, ar fi fost un jaf pur și simplu. Eu am salvat SDM de la un jaf. Colterm este într-o situație asemănătoare. Colterm a avut datorii de 200 și ceva de milioane, la ora actuală, pentru gaz are doar 14 milioane. Vor fi plătite și aceste sume, noi vrem să facem o majorare de capital, după care, în mod sigur, Colterm va fi o companie viabilă. Este o estimare a sumei de care e nevoie, dar nu știu eu, eu discut în principiu”, ne spunea Robu, marți, înainte ca Adunarea Generală a Acționarilor Colterm să se întrunească.
În luna septembrie a anului trecut, când s-a vorbit ultima dată despre datoriile societății de termoficare, Colterm avea de achitat aproape 11 milioane de lei către E.ON Energie. Mai avea și alte datorii, către alți furnizori.
Până la urmă Adunarea Generală a Acționarilor s-a întrunit, tot marți, și a votat într-adevăr o majorare de capital. Cu peste 60 de milioane de lei, bani care ar urma să fie dați din bugetul local. Pentru ca societatea să și primească banii, proiectul trebuie aprobat de consilierii locali și are nevoie de un aviz din partea Oficiului Concurenței.
„AGA de la Colterm a votat o majorare de capital. Suma este în jur de 60 de milioane de lei. Majorarea de capital poată fi făcută numai după aprobarea unei hotărâri de consiliu care să aloce fonduri în acest sens. Este nevoie, de asemenea, de un aviz din partea Oficiului Concurenței. Cred că nu este cazul să nu se poată obține acest aviz, nu se poate pune problema unui ajutor de stat, este o majorare de capital firească, pe care o poate face orice acționar la compania pe care o are, așa cum am făcut și la SDM, în urmă cu trei ani”, a conchis Robu.
Rămâne de văzut ce decizie vor lua consilierii locali când se vor întâlni în ședință.
Articole pe aceeași temă:
Lucrari pe fonduri europene cu societati in stare critica la Timisoara
Colterm anunta ca a facut un profit de aproape 9 milioane de euro, in 2014
Citiți principiile noastre de moderare aici!