Colterm a mai pierdut un proces cu furnizorul de gaz. Trebuie să plătească penalități de aproape 6,7 milioane de lei, pentru facturi neachitate în perioada 2016-2017. Sentința a fost dată de Curtea de Apel Târgu Mureș și poate fi atacată. E.ON a mai deschis un proces contra primăriei și Colterm, pentru alte penalități, de 6,8 milioane de lei, privind facturile din perioada 2019-2020.
Tactica societății de termoficare este să garanteze plata acestor creanțe cu proprietățile pe care încă le mai are. Vorbim despre clădirea și terenul de pe str. Piatra Craiului 3.
„Se aprobă garantarea plății către EON Energie România cu clădirea și terenul proprietate Colterm SA, situate în Timișoara, strada Piatra Craiului 3, respectiv ipotecarea acestei clădiri în favoarea EON Energie România, până la data plății integrale a facturilor de gaze naturale aferente creanței în sumă de 26,2 milioane de lei”, se arată într-o hotărâre luată în luna iunie de Adunarea Generală a Acționarilor Colterm.
Societatea de termoficare a folosit drept gaj proprietățile pe care le deține și anul trecut, dar și în urmă cu doi ani. În 2018, de exemplu, E.ON a câștigat două procese, pentru creanțe de aproape 14 milioane de lei. În vara aceluiași an, furnizorul de gaz a decis să oprească robinetul și să-i lase pe timișoreni fără apă caldă pentru neplata unor facturi. Tot atunci, Colterm era executată silit, astfel că sediul de pe str. Piatra Craiului a fost scos la licitație, la un preț de pornire de aproape 4 milioane de lei. N-a fost să fie.
Nu există altă variantă
Conducerea Primăriei Timișoara spune că „situația este așa cum este” și că nu există o altă variantă.
„Nu era de unde să se plătească mai mult decât s-a plătit. Cei de la E.ON ar fi trebuit să înțeleagă situația. Au și înțeles multă vreme, pentru că, până la urmă, ori facem un joc din care câștigă ambele părți (…), ori facem un joc din care pierd ambele. Nu există a treia cale. Dacă Colterm intră în insolvență sau în faliment, E.ON cum își recuperează banii? Vinde cazanele sau coșurile, ce valorifică? Că rămâne în pagubă”, a declarat primarul.
Executivul PMT a anunțat recent că instituția are mari probleme cu funcționarea în contextul pandemiei și că cel mai grav este la Colterm, pentru care s-au cerut 100 de milioane de lei de la guvern, din fondul de rezervă.
În ultimii ani, PMT a virat bani frumoși în conturile Colterm: a crescut subvenția la gigacalorie, deci implicit și suma alocată anual din bugetul local, a luat credit de 100 de milioane de lei din Trezorerie, a plătit în avans facturile societății la gaz, a garantat certificatele verzi antipoluare și a acoperit pierderile induse, cu 16 milioane de euro numai în ultima jumătate de an.
Articole pe aceeași temă:
Primăria Timișoara cere ajutorul guvernului. Vrea bani de funcționare, la Colterm e cel mai grav
Trimite articolul
XAstia acusi vor garanta cu cetatenii orsului. Curat murdar.
Coltermul asta ne taxeaza cu mare precizie si nu-si achita datoriile catre altzi parteneri …. Nu vi se pare ca ceva e Putred …
-
TOT
Timisoara are un buget anual de peste €320 000 000 (1.4 miliarede lei)
Managementul defectuos la nivelul PMT si al societatilor subordonate Colterm si STPT vor duce Timisoara in faliment
Sa dea in judecata EON tot si sa ia tot ce a, pamant, cladiri doar asa o sa scapam de ei.
Primaria mai umpic si scoate vinovat pe EON in loc pe cel rau platnic Colterm. Cu toate ca EON le furnizeaza gaz, iar Colterm beneficiaza de el. Dar na nu sunt bani ca salarile sunt mici la Colterm…
Nu de mult Nicolae Robu a amenintat ca va schimba sefii institutiilor de stat din Timis care-i pun bete in roate vis-a-vis de planurile marete de “dezvoltare in forta”. Colterm mananca sute de milioane de lei din bugetul local, banii se risipesc an de an si situatia nu pare sa se imbunatateasca. Multe lucruri bune s-ar putea face cu acesti bani in beneficiul timisorenilor. Si totusi…n-am auzit de nici o schimbare la nivelul conducerii Colterm.