Obiectul principal al proiectului constă în reabilitarea unor tronsoane de rețea primară și, parțial, a rețelelor secundare de distribuție a energiei termice pentru încălzire, apă caldă de consum și recirculația acesteia, aferente a 25 puncte termice, în vederea creșterii eficienței energetice a sistemului, reducerii emisiilor de poluanți și îmbunătățirii sănătății populației. Mai exact, Colterm vrea să scape de pierderile de aproape 30% pe care le are în momentul de față.
Pentru a merge mai departe cu planul, Colterm are nevoie de aprobarea consilierilor locali. Patru proiecte de hotărâre pe acest subiect au fost pe ordinea de zi suplimentară a ședinței extraordinare de consiliu care a avut loc vineri, 19 octombrie. Ele se refereau la „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timișoara, în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană – Etapa II”. Practic, aleșii locali trebuiau să aprobe studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, dar și proiectul propriu-zis și un plan anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică, precum și disponibilizarea unor terenuri. Consilierii au picat însă ultimul proiect pentru Colterm, cel care făcea referire la terenuri, astfel că acesta va intra din nou în atenția CLT la ședința ordinară care va avea loc miercuri, 24 octombrie.
Banii ar putea veni prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 7. Este vorba despre o valoare totală de 148.118.419 lei cu tot cu TVA, din care 123 milioane de lei înseamnă finanțare nerambursabilă. La cursul valutar calculat în proiect, vorbim despre 28 de milioane de euro bani europeni. Primăria Timișoara ar urma să asigure cheltuielile neeligibile, de 25,58 milioane de lei, iar guvernul va pune 2%.
„Necesitatea reabilitării rețelelor primare și secundare rezultă în principal din următoarele considerente: pierderi mari de căldură, care, în ultimii trei ani, au crescut de la 19,33% la 29,8% din cantitatea de căldură produsă în sursă, tendința fiind una crescătoare; număr mare de avarii care au afectat calitatea serviciului de utilitate publică; lipsa sistemului de detectare și monitorizare a avariilor; pe conductele de branșament ale instalațiilor interioare din blocuri nu sunt montate regulatoare de presiune diferențială și nici robinete de echilibrare”, se arată în documentație.
Investiția presupune reabilitarea a 9.067 kilometri de rețele termice de transport și 20.095 km de rețele termice de distribuție. Totodată, înseamnă și scumpirea gigacaloriei, după cum scrie în Ghidul solicitantului, document care spune că este nevoie de „un plan anual de evoluție a tarifelor, conform rezultatelor analizei cost – beneficiu, aprobat prin hotărâre de consiliu local”.
„Stabilirea planului anual de evoluție a tarifelor s-a făcut în baza analizei de suportabilitate, al cărui scop îl reprezintă stabilirea tarifului maxim ce poate fi suportat de populația beneficiară a serviciului de termoficare, tarif care să acopere atât costul de producere, cât și valoarea investițiilor. Pe baza studiilor relevante din domeniu, raportul mediu de suportabilitate pentru stabilirea tarifelor este de 8,5% pentru gospodăriile cu venituri medii”, mai scrie în documentație.
Ce presupune acest plan tarifar, de fapt? O „explozie” a prețului la gigacalorie, care este estimat să crească cu peste 20% din 2021. Planul anual de evoluție a tarifelor pentru energia termică furnizată în Timișoara gândit de Colterm se întinde din 2018 până în 2040.
Reprezentanții societății de termoficare susțin că prețul gigacaloriei facturate populației rămâne 318 lei sau 68,38 euro până în anul 2020. Din 2021 însă, este prevăzută o creștere cu 20,7%, ajungând la 383,8 lei sau 82,54 euro. Anul 2023 ar veni cu o nouă majorare, de 3,4%, până la 398,6 lei sau 85,72 euro, iar 2024 cu încă o majorare, de 3%, anul 2026 cu alta de 3,1%, iar în 2027 cu încă 3,6%. S-ar ajunge, până în 2027, la un preț de 440,2 lei/Gcal, adică 94,67 euro.
Ar urma alte scumpiri, cu 0,1% până în 2034, după care sunt prevăzute scăderi ale prețului la gigacalorie, cu procente cuprinse între 0,1 și 0,3%. În 2040 se vorbește despre un preț de 447,1 lei/Gcal, adică 96,15 euro.
Societatea de termoficare a orașului are datorii istorice. Primăria Timișoara a întins multe mâini de ajutor către Colterm, mai întâi prin creșterea capitalului social, apoi prin cumpărarea de certificate verzi. Anul acesta, Timișoara a rămas fără apă caldă pentru că reprezentanții Colterm nu au putut plăti la timp furnizorul de gaz. Societatea de termoficare mai are doar aproximativ 60.000 de abonați în Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!