Miercuri, 30 martie, consilierii locali ai Timișoarei s-au reunit în ședința de îndată pentru a dezbate și vota zece subiecte considerate ardente de administrația Fritz.
Două dintre punctele de pe ordinea de zi s-au concentrat pe gestionarea sumei de aproximativ 20 de milioane de lei expediată de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu destinația Colterm.
Astfel, primul pas a fost aprobarea rectificării bugetului local al Timișoarei, absorbind suma primită prin ordin de ministru.
După care a urmat aprobarea Proiectului de hotărâre privind achitarea către Compania Locală de Termoficare COLTERM S.A. a sumelor alocate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în scopul acoperirii creșterii prețului gigacaloriei sub formă de subvenție bugetelor unităților administrativ-teritoriale, la nivelul cărora sunt în funcțiune sisteme de alimentare centralizată cu energie termică.
Vă reamintim că Cseke Attila a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale a celei de-a șaptea tranșe, în valoare de aproape 15 milioane de lei, din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat, pentru sezonul rece 2021-2022.
Această sumă este aferentă consumului de gaze naturale din luna februarie 2022 și va fi repartizată municipiilor Oradea, Brașov, Constanța, Iași și Ploiești.
Pentru Timișoara, ministrul face precizarea că „pentru a veni în sprijinul autorităților administrației publice locale care se confruntă cu situații deosebite în furnizarea agentului termic, generate de scumpirea gazelor naturale”, printr-un ordin de ministru, a fost repartizată suma de 19.570.088,86 de lei. Tot în acest context, Oradea a primit 4.886.661,56 de lei, iar Călărași 384.211,22 de lei.
Încă o dată, primarul Dominic Fritz amintește că salvarea Colterm este statul. Guvernul trebuie să își recunoască responsabilitatea pe care o are față de Colterm și să acționeze în consecință.
Mai mult, spune că măsurile implementate la nivel local de actuala administrație par să își piardă din eficiență de la un an la altul. Se repară și modernizează rețeaua locală de termoficare, dar pierderile înregistrate pe traseu continuă să crească.
„Anul acesta, Colterm a primit 92 de milioane de lei, cumulat de la stat și primărie. Subvențiile de la stat ajută. E interesant că, deși investim în reparația și refacerea rețelelor, pierderile tehnologice cresc an de an. Încă sunt niște semne de întrebare. Sunt sigur că administratorii judiciari, cu marea lor experiență, vor găsi soluții. Această nouă subvenție este pentru ianuarie și februarie. Sper că vom primi și pentru martie.
Este enorm de important ca Guvernul să își recunoască responsabilitatea pentru piața de termoficare. Au dat o Ordonanță de Urgență care plafonează prețul la gaz, care ne ajută foarte mult. Nu vom mai vedea prețurile pe care le-am văzut iarna aceasta. Problema este că trebuie să ne ajute și să încheie un contract cu furnizorii de gaz. Încercăm să obținem un nou proiect cu Romgaz sau cu o altă firmă din România”, transmite edilul Timișoarei.
Pe aceeași temă:
O nouă tranșă de aproape 20 de milioane de lei de la Guvern pentru Colterm
Trimite articolul
XActionarii Colterm aka primaria, n-au dom’le nici o responsabilitate. Doar sa voteze in consiliul de administratie ceva cunostinte platite ca sa faca totul praf.
-
Asa e, Coltermul este condus de un administrator special numit de instanta, nu de consiliul local. Primaria nu are nici o legatura cu colterm-ul niciodata.
-
Eh nah, fix instanta a numit acolo pe presedintele USR Giroc ..
-
Da sigur, primaria nu are nici o legatura cu coltermul, doar ii plateste pierderile tehnologice…
-
Declarat falimentul, debransata toata lumea, centrale individuale pe gaz, in condensatie, randament 99%, am caldura cand vreau eu cata vreau eu, consum cat vreau, caldura de cati bani am, mai eficient decat atat nu se poate, primaria scapa de responsabilitatea caldurii si apei calde pentru oras, o problema in minus pentru primarie.
-
Ai uitat totusi ca sunt si foarte multe institutii de stat care sunt dependente de Colterm. Not a big deal ai putea spune. Dar nu este chiar asa (cu toate ca nu pot sa fiu de acord)….cat timp statul este dependent de stat Colterm va ramane mult si bine (cu functionarea cand si cand la parametrii optimi sau minimi in functie de resurse 🙂 )
-
Lasa gazu ca nu-i bun ( si nu indeplinim normele verzi cu centrale de bloc)
Sa convinga dl. Fritz sa treaca oamenii direct la Pompe de caldura.
Problema este ca, majoritatea oamenilor, nu si-ar permite aceasta investitie. Si ar dura cativa ani buni.
Ani in care cei mai vulnerabili ar avea de suferit. Dar na, in mentalitatea USR, victime colaterale…
copilul e problema, dar si parintii sunt bolnavi la cap si infractori
nu mai pompati bani inutil intr-un colos energofag, investiti in dezvoltare, parcari in zona centrala, transport in comun, ..vreau sa vad gradinite si scoli in satele de langa Timisoara, sa nu mai vad masini pe strada cu oameni care stau cu orele in trafic pentru a-si duce copiii la scoli…investiti in viitor nu in trecut!
-
Deci celor legati la Colterm ( pensionari, scoli si spitale) …ghinion la cei care stau in frig.
Discutia e despre prezent, nu despre viitor sau trecut !!
Acolo tot timpul a fost o mafie…… Toți aveau salarii babane îi dureau în cot de căldură, apă caldă de cetățeni!!!! Lor să le meargă bine !!!! Mai rămâneți la Colterm ca va fi bine !!!!🤪🤪