Poluarea produsă de Colterm înghite bani grei, de cele mai multe ori chiar din bugetul local. Ca să își spele păcatele, societatea este obligată, conform unei hotărâri de guvern din 2006, să cumpere certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. În fiecare an. În cazul în care nu le cumpără, poate plăti amenzi imense: cam 100 de euro pentru fiecare certificat lipsă.
Anul acesta, Colterm trebuie să cumpere, până în 15 aprilie, peste 270.000 de certificate EUA. A publicat deja un anunț de cerere de ofertă pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice și a pus la dispoziția firmelor interesate două variante de contract.
Un prim contract spune că se cumpără 270.463 de certificate de emisii gaze cu efect de seră – EUA, cu plata în rate care trebuie să ajungă în contul achizitorului până în 15 aprilie. Al doilea spune că se poate accesa „un credit bancar în valoare de 45 de milioane de lei pentru achiziționarea certificatelor”. La această din urmă procedură pot participa bănci comerciale sau de investiții și instituții financiare naționale sau internaționale, în nume propriu sau prin sucursalele ori filialele lor.
Ambele contracte spun că societatea de termoficare va plăti oricum rate pentru certificatele verzi. Au fost depuse patru oferte până la data limită, pentru ambele variante de contracte. Acestea au intrat în evaluare și va câștiga cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere financiar.
În 2020, Colterm a cumpărat certificatele verzi de la o firmă din București, cu 19,7 milioane de lei. Societatea avea nevoie de 170.000 de astfel de certificate, iar singura firmă interesată să i le vândă a fost TDR Energy SRL. Primăria a garantat pentru rate, așa că aleșii locali au aprobat un grafic de plăți și au fost de acord cu „preluarea datoriei Colterm în cazul neachitării la termenele stabilite a sumelor datorate”. În 2019, certificatele EUA au costat 27,2 milioane de lei și au venit de la Termoficare SA Oradea. În 2018, acestea au costat 16 milioane de lei și au venit tot de la Oradea.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XPe lingă faptul ca este poluant sistemul de încălzire centralizat este o gaura financiara fără fund…. Și încă nu s-au făcut investiții… Nu s-a plătit datoria la gaz
N-are cum sa fie eficienta pe infrastructura actuala plus datoriile…
Colterm a platitpentru certificate verzi?…nu a platit nimic..banii s au dat din bugetul primăriei,asa cum s au dat si pentru pierderi asa zis tehnologice an de an..Se lauda ala Serpe ca ei fata de o centrala de apartament nu poluează ,te apuca rasul
Deci toate centralele individuale sunt curate ca lacrima, nu polueaza nimic? Sa intelegem bine, atata timp cat vorbim de privat, nu exista poluare, da? De indata ce ne uitam inspre centrala mare, e atat de poluanta incat are de cumparat obligatoriu certificate kakamakis cu o caruta de bani, plus de platit o haita de sefi, dupa care evident ca e gaura neagra nerentabila bla bla bla. Dar toate hornurile de centrale mici care pompeaza fum sau dioxid de carbon in oras, alea is superok, ca sa mearga smecheria cu centrale, autorizatii, mentenanta, reparatii etc. Vad ca nu se trezeste nimeni. Dupa ce pica de-alde Colterm, o sa vina la rand astia cu centralele, sa cumpere ei certificate verzi, albastre si indigo. Succesuri. O sa ii doara in cot doar pe cei care fac banii usor, gen bugetofagi, ca usor vin, usor se duc, lasa ca oricum vin altii…
-
Centrala de apartament arde gaz metan CH4 si produce CO2 plus H2O sub forma de abur. Arderea e la presiune atmosferica deci e curata spre deosebire de masini. Deci singurul produs este dioxidul de carbon care produce efecte la concentratii mult mai mari. Masinile si chiar sobele pe lemne polueaza mult mai mult. Colterm pe langa gaz arde pacura si carbune care sunt mult mai poluante dar mai ieftine. Din faptul ca are nevoie de mai multe certificate verzi rezulta ca foloseste mai mult combustibil poluant. Deci Colterm-ul e si ineficient din auza pierderilor si a tehnologiilor invechite, si al poluarii de unde de fapt rezulta si pretul real al gigacaloriei pe care nu l-ar plati nimeni daca nu ar fi subventionat. Pur si simplu e nesustenabil pe terment lung si o piatra de moara legata de bugetul orasului.
-
Am zis individuale, nu de apartament. Sunt zone unde nu “miroase” a dioxid de carbon si abur, ci a fum de carbune sau lemn, sau brichete, pelete si ce o mai fi. In oras! E faina aroma, insa ma intreb cate astfel de centrale sunt in TM (e confidential oare?) si cum de pe altarul protejarii mediului se sacrifica mereu doar… ce vor unii. De regula, chestii de uz comun. Ca vad ca bule de plastic la terase e ok, desi e plastic. Centrale individuale inclusiv pe ce am zis mai sus (sau la blocuri noi) e ok. Numa fosta incalzire centralizata, acu capusata, e buna de tras bani publici pe certificate si bazaconii, pana o falimenteaza.
-
termoficarea oradea oare de unde are certificate verzi pentru ea si sa mai si vinda la altii?
sau pe linie de partid pnl, robu il ajuta pe bolojan, si asa unul e performant si cu oras de 5 stele si noi tot ca prostii?
la ce are nevoie colterm de teren de fotbal?
de ce nu turbineaza apa de pe bega?
de ce nu investim in fotovoltaice, decit sa cumparam certificate verzi?
de ce am fost prosti de l am votat pe fritz care pina la virsta asta n a lucrat niciunde?
dece?
dece?
dece?
-
Coltermul din Oradea foloseste pe langa gaz si energie geotermala care este nepoluanta de acolo are certificate verzi pe care le poate vinde poluantilor