Potrivit administratorului special al Colterm, Alexandru-Cristian Amza, la finalul lunii februarie, societatea de termoficare a Timișoarei avea pe stoc aproape 13.000 de tone de cărbune. Necesarul de gaze naturale pentru luna martie este asigurat prin contractele încheiate cu producătorii interni, iar diferența necontractată prin contractele cu furnizorul de ultimă instanță.
Stocul actual de cărbune este de 12.998 tone, în condițiile în care consumul mediu în luna februarie a fost de 1.078 de tone/zi. Vă reamintim, anul 2023 a început cu temperaturi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, însă în februarie, în Timiș și Timișoara, temperaturile au scăzut și au ajuns la valorile obișnuite. În martie, mai ales după data de 8, vremea va începe să se încălzească din nou, conform celor de la Administrația Națională de Meteorologie.
În perioada iunie 2022 – februarie 2023 s-au cumpărat 146.720 de tone de cărbune, la care se adaugă stocul de cărbune de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 de tone. În total vorbim despre 152.804 tone de cărbune, din care s-au consumat până acum 139.806 tone.
În ceea ce privește stocul de gaz, la ora actuală este înmagazinată o cantitate de 8.085 MWh, care se va consuma în cursul lunii martie 2023, potrivit reprezentanților Colterm. Aceștia mai transmit că întreaga cantitate de gaz înmagazinat este achitată în totalitate.
„Pentru luna în curs, în plus față de cantitatea extrasă din depozite, necesarul de gaze naturale, de 64.700 MWh, este asigurat prin cele opt contracte pentru achiziția de gaze naturale încheiate cu producătorii interni (46.500 MWh), iar diferența necontractată (18.200 MWh), prin contractele cu furnizorul de ultimă instanță – OMV Petrom. Mai precizăm că, pentru necesarul pe luna martie, s-a plătit în avans jumătate, iar cealaltă jumătate a fost agreată cu furnizorii pentru a se achita în tranșe”, spune dministratorul special al Colterm.
Cazanele 1, 2 și 3 de la CET Sud și cazanele de apă fierbinte 2 și 4 de la CT Centru funcționează în parametri optimi. Aici, din când în când, se mai efectuează reparații de mici dimensiuni, necesare pentru a asigura buna funcționare a instalațiilor de producere a energiei termice.
Trimite articolul
XStati linistiti, e groasa.
Coltermul si la 15 grade bagau caldura ca pt -10 grade.