Colterm avea datorii de 197 milioane de lei la 1 iulie 2012, la începutul primului mandat al primarului Nicolae Robu. Șapte ani mai târziu, datoriile societății de termoficare au ajuns la 241,5 milioane de lei, tot la 1 iulie, dar în 2019. Adică au depășit 50 de milioane de euro. Și tot fără a lua în calcul creanțele, ne-au transmis reprezentanții Colterm.
Am încercat să aflăm de la oficialii societății de termoficare cui datorează Colterm bani și care sunt convențiile încheiate cu furnizorii, dar nu am primit răspuns.
„Precizăm că, în conformitate cu art. 70 alin. (1) din Legea 99/2016, fără a aduce atingere celorlalte prevederi ale prezentei legi sau dispozițiilor legale privind liberul acces la informațiile de interes public ori ale altor acte normative care reglementeză activitatea autorității contractante, aceasta are obligația de a nu dezvălui informațiile transmise de operatorii economici indicate de aceștia ca fiind confidențiale, inclusiv secrete tehnice sau comerciale și elementele confidențiale ale ofertelor”, ne-au transmis reprezentanții Colterm.
Primăria Timișoara a întins nenumărate mâini de ajutor către Colterm. A crescut de mai multe ori subvenția pentru căldură, după scumpirea gigacaloriei, pentru ca timișorenii să nu scoată mai mulți bani din buzunare pentru încălzire, i-a cumpărat certificate verzi, i-a acoperit pierderile istorice, a luat inclusiv un credit pentru a achita subvenția în avans și a garantat pentru un altul.
Edilul-șef susține că Primăria Timișoara va susține Colterm atât cât va putea, din mai multe motive. Unul, poate și cel mai important, este că „centralele individuale în număr foarte mare într-un oraș produc o poluare foarte mare, pe care nu o simțim cu dotările noastre senzoriale, dar aparatura o detectează”. El recunoaște că este foarte grea ținerea în viață a societății de termoficare, dar se va ține cont de… rațiune.
„Este o temă de mare interes public, dar aici, dacă tot ar fi de făcut un sondaj, ar trebui să fac un sondaj relevant științific. Pe Facebook, eu întotdeauna am declarat, nu sunt sondaje cu relevanță științifică. Dar ele îmi dau mie o informație pe care altfel nu aș avea-o. Și țin cont de rezultatul acestor sondaje, dar nu înseamnă că eu fac fix ce rezultă din acele sondaje. Deciziile mele sunt întotdeauna multi-criteriale, unul din criteriile pe care le folosesc ca suport pentru decizie este și opinia exprimată de cetățeni pe Facebook”, ne-a explicat primarul.
Cel mai recent, odată cu scumpirea gigacaloriei, consilierii locali au fost de acord ca primăria să crească și subvenția către Colterm, pentru ca timișorenii să plătească același preț la căldură.
Detalii, AICI!
Trimite articolul
XParca zicea Robu ca e pe plus de cand a venit el.
Daca Coltermul polueaza mai putin decit suma centralelor de apartament (extrem de greu de crezut acest lucru, fiindca Coltermul functioneaza non stop pe carbune iar centralele de apartament functioneaza maximum 8 ore pe zi, pe gaz, iar emisiile lor prin lege sint verificate, de Iscir din doi in doi ani), atunci de ce orasul e obligat sa cumpere certificate verzi de la Oradea, in valoare de milioane de euro? Iar daca ar fi poluarea de la centralele pe gaz asa mare, n=ar muri oamenii care locuiesc linga CET Centru de linga Fabrica de Bere? CET-ul ala e cit 10.000 centrale de apartament la un loc…
-
Haideți s-o luăm încet.
1.
Coltermul nu funcționează permanent pe cărbune sau păcură. De unde știm? Pentru că are datorii destul de mari la EON.2.
Orice consumator de combustibil fosil cumpără certificate verzi. Oradea folosește și energie regenerabilă. Probabil de aici provin și ceva certificate verzi.
Oricum, ei au luat taurul de coarne, au avut și au aplicat un plan pe termen mediu și au sistem centralizat. Sperăm că urmează să o facă și alte orașe unde mai există sistemele.3.
Emisiile Colterm sunt monitorizate și ele, și nu la 2 ani cum se întâmplă cu cele de acasă.4.
N-aș băga mâna în foc că poluează mai mult Coltermul în momentul de față, cu tot cu pierderi, cât ar polua centralele individuale.
Dar aș fi curios să văd un studiu serios.Mai există o diferență destul de mare între cele două sisteme.
Evacuarea centralei de acasă este sub nasul vecinului. Nici la sat nu există așa ceva.-
Orice CET polueaza mai mult decat suma centralelor de apartament, deoarece el produce si livreaza mult mai multe gigacalorii decat suma gigacaloriilor produse de centrale individuale.
DA – e vorba ca pe lantul de la CET la apartament sunt multe elemente cu randament mult mai mic decat 100% (de exemplu tevile de la CET la PT), pe cand in apartament randamentul arderii gazelor e 95% si randamentul transferului termic in apa calda e si el mare.Daca nu ar fi asa, nu ar mai fi nevoie de subventie – orice sistem centralizat din Romania, inclusiv mult laudatul sistem de la Oradea, functioneaza pe pierdere planificata, adica cu subventie.
Spun lucruri evidente si oricine le intelege, dar mai sunt destui care nu vor sa inteleaga din simplul motiv ca
subventionarea sistemului centralizat ii scuteste de o investitie relativ mare, de circa 8.000 de lei, pentru castigarea independentei energetice a fiecarui apartament.
-
Groso modo in Timisoara nu cred ca mai sunt 50000 de abonati la Colterm. Daca rimaria ar subventiona montarea centralelor de apartament la 50000 de utilizatori cu aprox 1000 euro / utilizator, bni pe care sa ii esaloneze pe 5 ani ar putea inchide groapa fara fund cre consuma milioane de euro anul de la bugetul local, bani cu care s-ar putea dezvolta infrastructura rutiera a orasului.
-
Pai asta e scopul in administratiile locale:sa existe tot timpul o groapa fara fund din care sa se poate infrupta deplin diversele nomenclaturi!
Robule mai lasa vrajeala ieftina cu centralele de apartament, dupa logica asta ar fi trebuit interzise aragazurile.
Poate timisorenii care nu au nici o legatura cu Coltermul sa dea in judecata primaria. La cati bani ati aruncat cu Coltermul mai bine cumparati centrale de cartier.
Acest lucru se întîmplă deoarece salariile directorilor sînt prea mici , i a maritile de vreo 10 ori , macar , si sa vedeti cum si datoriile vor scădea exponențial , cred ca Romania este unica tara din lume unde o companie are este în stare de faliment poate funcționa pe pierdere de ani buni, pai cu 50 000 000 milioane de euro cumpara centrale de apartament nu tot,orașul Timișoara, ci tot Banatul,si inca mai rămîneau bani , absurdul , prostia sînt la noi la ordinea zilei .
-
Exact asa este cum relatezi!dar administratiile locale nu doresc acest lucru,ptr ca daca fiecare ap ar avea propria centrala,n-ar mai exista CET unde sa poata da gauri de 50 mil euro
Astfel Colterm va ajunge repede in faliment cu ajutorul si sprijinul administratiei Robu!
Hai al vot la alegerile locale in 2020.
Deja exista o norma europeana care interzice centralele vechi conventionale din 2015..in maxim 5 ani vor fii toate in condensare si in Romania.Cele in condensare au clasa de noxe NOX 5 SI NOX 6 adica in traducere polueaza mai putin .Problema cu poluarea e data de zeciile de mii de masini din trafic care zilnic ne intoxica fara ca cineva sa se arate indignat…
Colterm ESTE O SOCIETATE FALIMENTARA ,in 30 de ani au facut 0 schimbari s-au obisnuit sa traiasca din bani de la bugetul local,celor racordati le connvine inca deorece platesc doar o parte din pretul real al gigacaloriei (cu toate ca UE interzice acordarea subventilor in masa,se considera ajutor de sta mascat dat unei companii care e tot de stat)
E poluat creierul lui de nesimțit, care continuă să cheltuie banii publici în van, pe companii falimentare și alte porcarii pe care le visează noaptea. Abia aștept. Alegerile.
Daca Colterm-ul ar fi platit de Retim sau Brantner sa le preia gunoiul, apoi daca ar arde acel gunoi, daca ar face in Sagului si curent electric pe langa caldura (asa cum a fost gandit CET-Sud de pe vremea lui Ceausescu), ar putea probabil deveni rentabil. Poate si vazut daca nu sunt angajati platiti prea mult pentru ce fac si izolate conductele. Desi la lungimea enorma pe care trebuie transportat agentul termic nu prea vad cum poti face asta fara pierderi mari. Pe Aleea Gornistilor de ex. conductele sunt la suprafata si izolatia este rupta. Incalzim strada.
7 ani de guvernare psd,in Bucuresti e ko tehnic,au ruinat tot :)))
-
Toate regiile de stat si institutiile statului sunt capusate si parazitate de sinecuristi copii ale tatilor cu functii in toate partidele si sindicatele
-
Propune o soluție!
De arătat cu degetul toată lumea știe.-
Propune tu, ca tot arati tu mereu cu degetul catre useristi.
-
-
Medicamentu…….
Dacă nu ar fi o grămadă de angajați inutili pe salarii rupte de realitate si s ar renunța la tot feluri de chefuri.prime.bani de vacanta si multe altele…pe care le plătim de fapt noi …nu ar mai avea datorii colosale
lae,(si) de la asta o sa ti se traga…finanteaza pentru centralele de bloc si inchide o data cimitirul comunist care se numeste (inca),COLTERM….
Pai s-au facut afaceri cu firma de partid, directorasii toti au peste 10k. Multumiri multe domnule Ludovic Orban ca ne-ai lasat cu mascaricii astia aici.
La Colterm cum se fac angajarile? Ultimul anunt prin care Colterm angaja personal figureaza din anul 1993. Colterm-ul este un stup de pilosi care fenteaza in stilul fanariotilor concursul, examenul, testul. Sa precizeze conducerea Colterm Timisoara cand va organiza urmatorul concurs.
Să vină cei de la USR cu o soluție.
De fapt, cu ce soluție să vină ? Imediat după alegeri au dispărut din peisaj.
-
psd_ist imputit
-
meeeeedicamenteleeeee ! Iarasi le-ai uitat.
Centralele de bloc. Atat am de spus.Poate afla si Robu de ele.
Eu as vrra sa stiu cati bani publici s-au bagat in Colterm in ultimii 30 de ani. In fiecare an sunt stiri despre noi subventii si bani injectati de primarie (+ guvern + uneori fonduri europene) ca sa tinem in viata un sistem nefintiobal care incalzeste trotuare si are pierderi imense…aryncam bani intr-o gaura neagea si tot degeaba, tot ineficiebt ramane,tot pe moarte si asteptand urmatoarea subventie
DNA nu citeste presa?
Ati inteles . Da? Nu vă spunem exact care este situația datoriilor.. Bai, in ce țară trăim???
Voi v-a spargeti capul aici cu pareri si teorii care mai de care, in loc sa aveti o minte limpede cand votati,la cati bani europeni se pot folosi pentru modernizarea retelei si cate si mai cate,de ce nu se absorb?Pentru ca avand o retea veche poti justifica ”cheltuielile”.Nu exista scuze,ai avut un mandat nu ti-ai facut treaba lasa pe altul.Daca la Oradea se poate cu siguranta se poate si la Timisoara,doar sa se vrea.
-
Zi-mi si mie ce s-a putut la Oradea (si nu se poate la Timisoara)?
Are Oradea gigacalorie ieftina?
NU – e facturata populatiei cu 276 lei
Are Oradea gigacalorie nesubventionata?
NU – pretul real este de 325 lei (cauta HCL Oradea 578/31.07.2019)
Nu sunt avarii la Oradea?
Ba da, sunt.
Sunt oradenii multumiti?
Nu, nici de servicii, nici de preturi.
Sunt nemultumiti pentru ca s-au interzis debransarile.Care este “succesul” termoficarii din Oradea?
A crescut numarul de abonati in ultimii ani.
Dar nu a crescut pentru ca oamenii au dorit sa se aboneze, ci pentru ca dezvoltatorii imobiliari au fost obligati sa branseze blocurile nou construite la termoficare.-
Eu ma incalzesc pe curent, si am boilere pt apa calda. Maj covarsitoare a cunoscutilor au centrale pe gaz. Vreau si eu subventie la kilowat. Poate vor si cei cu centrale subventie la pretul mc de gaz. Si noi suntem masa electorala
-