La Colterm, după problemele de anul trecut, pregătirile necesare sezonului de încălzire 2022-2023 au fost demarate încă din primăvară, iar stocurile necesare pentru iarnă ar fi asigurate.
Potrivit reprezentanților Colterm, până acum au fost achiziționate aproape 62.000 de tone de cărbune, din care cca. 10.000 au fost consumate odată cu pornirea căldurii. Astfel, stocul actual de cărbune este de 52.004 de tone (cca. un sfert din cantitatea necesară pentru acest sezon rece), iar trenurile de cărbune din bazinul Motru și din Bihor asigură aprovizionarea constantă.
„La momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune estimată pentru sezonul 2022-2023 (210.000 de tone). Stocul de gaz este de 38.585 MWh (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități), iar întregul necesar de gaze pentru luna noiembrie a fost achitat în avans. De asemenea, au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Mai este încă necesară contractarea cantității de aproximativ 85.000 MWh, pentru care încă nu există contracte încheiate”, a declarat Cristian Amza, administratorul special al societății de termoficare.
Acesta a mai precizat că, în cazul în care Colterm nu va reuși să încheie contracte pentru necesarul de 85.000 MWh rămas descoperit, se va merge pe varianta unor furnizori de ultimă instanță (FUI). Vă reamintim că, la finalul lunii septembrie, cantitatea de gaze înmagazinată era de 22.800 MWh, iar furnizorii de ultimă instanță (cu contracte semnate pe o singură lună) erau singurii dispuși să încheie contracte cu Colterm. Pentru luna noiembrie, compania E.ON este FUI, iar pentru decembrie, furnizor va fi ENGIE.
Din vara acestui an, Colterm a obținut autorizația pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia.
„În momentul de față, un cazan este în funcție, al doilea îl vom porni în funcție de evoluția temperaturilor, iar al treilea va rămâne de rezervă. Furnizăm 38 de grade agent termic pe țevile secundare; din CET Sud pleacă la 80 de grade. Nu putem crește presiunea mai mult din cauza vechimii țevilor. În momentul acesta, stocul pe care îl avem ne dă siguranța pentru a putea trece perioada sărbătorilor și cea din ianuarie, iar după ianuarie continuă livrarea”, a spus Petre Nenu, directorul tehnic al Colterm.
Într-o vizită la Colterm, conducerea a prezentat și elementele uzate, scoase în urma reparațiilor cazanelor, unele vechi de 10 ani, componente care ar trebui înlocuite la 4 ani.
La Colterm continuă lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Retehnologizare rețelei termice secundare este aproape finalizată.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Colterm va furniza căldură de marți. Biomasa, folosită în premieră, alături de cărbune și gaz
Trimite articolul
XDin punct de vedere tehnic, sa produci caldura la marginea orasului si sa strabati zeci de kilometru de tevi, versus o centrala individuala de apartament, care credeti ca este mai eficient ca sistem ? Just saying …..
-
Numa fraierii nu s-au debransat de la colterm, asteapta in continuare pomana de la Fritz🤪
-
mai eficient e cand astepti 30min la parter sa vina apa calda is sa ai caloriferul permanent abia caldut, aia e mai eficient, EVIDENT
-
O centrala pe bloc sau de cartier ar fi cel mai eficient. Desigur, asta necesita investitii si mai mare.
-
Nu stiu boss, dar la Marea Viena s-au conectat la sistemul centralizat peste 15000 de apartamente dupa 2021. Cred ca-s fraieri vienezii aia, altfel nu-mi explic. Acuma drept e ca vor sa treaca si la energie geotermala, pompe de caldura etc. odata cu problema gazului, dar noi putem sa continuam sa fim mai destepti, cu centrale individuale aducatoare de moarte vecinilor(cu randament bun, conform unor studii serioase, nu ca sf-urile smecherilor din administratia romaneasca).
-
Putem compara sistemul din Marea Viena cu cel din Mica Viena, sa vedem daca are la baza tot conceptii comuniste vechi de 50 de ani si mai bine.
-
Vezi ca stii? deci sa modernizam coltermu! Sau numai voiai sa zici ceva cu comunismu? Si cam cat ai plati tu gazul daca n-ar fi pretul compensat/plafonat, ca vad ca de starea de sanatate a vecinilor care inhaleaza niste noxe nu te intereseaza. Probabil nici pe ei de a ta in caz de frig in casa, deci sunteti “chit”. Asadar, gata comparatia? ne zici si noua ce a rezultat?
-
-
asigurarile acestor limbrici sunt egale cu zero. ne asigura ei pe gratis, ce raspundere au?
Doamne da-le sanatate oamenilor cinstiti. Cu cinstea ajungi departe si ajungi sa te si pricepi daca esti de buna credinta.
Si ce e si mai important e ca faci bine si celorlalti
Nu au terminat nimic….din reteaua primara de 70 de km sunt reabilitate pana acum vreo 25 maxim si din aia secundara care arevreo 300 de km maxim vreo 50 si astea facute in 30 de ani..
Pregatiti-va de mirosuri care mai de care, daca au sa arda si biomasa.
-
Nu. Biomasa este frunze, craci de copaci, lemne.
la fel spunea și anul trecut pe vremea asta. si am văzut toți ce a ieșit. și atunci nu era așa rău cu hoții din energie
biomasa… nu stiam de ce primaria taie pomi in oras
-
Mai citeste si tu stirile ca ai ramas in urma!
Peste 175.000 de flori și mai bine de 800 de arbori sădiți în ultima perioadă, la Timișoara-
Saditi? parca era vorba de copaci maturi, merge sa zici ca sadesti un copac matur? Xar robu cati a sadit? si cati a taiat :p ? Dar panselute 😀 ?
-
@Jhon: Propgandă usr-istă. Fritzerul & Lațicăul și-au pus flori pt. viitorii lor colegi de la Popa Șapcă.
-
Da ‘ primu o sa fii tu frumuselule.
-
-