Luni, 23 octombrie, Colterm a început sezonul de încălzire, momentan doar pe timp de noapte, după ce în ultima lună a făcut probe la rece și la cald. Joi, compania de termoficare a fost vizitată și de viceprimarul Ruben Lațcău. Acesta dă asigurări că stocurile de cărbune și de gaz din prezent ar ajunge, în mod normal, pentru trei luni sau, în cel mai rău caz, măcar pentru două.
„Sezonul de încălzire a început cu stocuri consistente de cărbune și gaze naturale. În prag de noiembrie, avem aproape 90.000 de tone de cărbune, circa 125.000 Mwh gaz înmagazinat, iar aprovizionarea continuă. Dacă iarna e blândă, stocurile sunt deja suficiente pentru trei luni, iar dacă e mai geroasă – pentru două luni. Aprovizionarea continuă. Preocuparea mea este să trecem iarna fără probleme, fie că este vorba despre stocuri, cazane, puncte termice sau plăți, astfel că discuțiile cu conducerea și angajații Colterm sunt la ordinea zilei”, a anunțat Lațcău pe pagina sa de Facebook.
În urmă cu trei ani, „doar datorii”
Cantitatea de combustibil cu care Colterm intră în luna noiembrie 2023 este ceva mai mare decât cea pe care o avea în aceeași perioadă anul trecut, aproximativ 62.000 de tone. Cu un an mai înainte, la începutul lunii noiembrie 2021, cu puțin după ce a fost declarată insolvența, compania avea un stoc de doar câteva sute de tone, după cum atrăgea atenția consiliera locală Roxana Iliescu. Lațcău, însă, ține să amintească de situația companiei în 2020, când Primăria Timișoara a fost preluată de actuala administrație.
„În noiembrie 2020, în primele zile ale mandatului de viceprimar, la Colterm rezerva de cărbune asigura doar cinci zile de încălzire. Contractul pentru gazele naturale era doar pentru trei zile. Iar în hârtii, doar datorii! În 2015, 2016, 2017 și 2018, administrația Robu a consumat gaze pe «caiet». Am plătit deja aproximativ 70 de milioane de lei pentru gazul luat pe caiet și mai avem încă vreo 40 de milioane. Asta pe lângă facturile curente pentru combustibili”; a mai scris viceprimarul pe rețeaua de socializare.
Vă amintim, aceasta ar putea – sau ar trebui, mai bine spus – fi ultima iarnă în care Colterm se ocupă atât de producția, cât și de transportul și furnizarea agentului termic. De la anul, potrivit planului aprobat și de municipalitate, și de creditorii societății, Colterm va rămâne doar cu producția, celelalte componente urmând a fi preluate de o altă societate, cel mai probabil una tot municipală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!