Şeful Colterm a prezentat, joi, obiectivul societăţii pe care o conduce în ceea ce priveşte contorizarea în Timişoara. Se doreşte implementarea unui sistem de contorizare pe orizontală, pe fiecare apartament, aşa cum e la gaz sau la curent, a explicat Pampu. Abonaţii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire nu vor fi obligaţi să treacă la contorizarea pe orizontală, putând opta dacă vor dori sau nu să aibă propriul contor.
„Vom trece la contorizarea pe orizontală de anul acesta. Oamenii vor avea posibilitatea să-şi programeze banul pe care îl dau din buzunar, să aibă acelaşi sistem de facturare ca şi la Electrica, ca şi la gaz, adică fiecare să aibă contorul lui. Clienţii vor fi pe propriul lor buzunar. Fiecare va fi pe banul lui, va decide dacă vrea să consume sau să facă economie. Clienţii se vor bucura de independenţă, nu vor mai depinde de vecini. Fac apel la cetăţenii oraşului, cei interesaţi, să ia legătura cu noi dacă ei consideră că această măsură le va aduce mai mult confort”, a declarat Pampu.
Deocamdată nu au fost stabilite condiţiile în care se va putea trece la contorizarea pe orizontală. De exemplu nu s-a hotărât câţi dintre locatarii unui bloc trebuie să fie de acord cu acest sistem pentru a putea fi implementat. Urmează să aibă loc discuţii cu asociaţiile de locatari/ proprietari şi se stabili de la caz la caz.
Cert este că toate investiţiile pe care le va face Colterm vor fi recuperate în timp tot de la consumatori. Iniţial directorul societăţii a avansat termenul de doi ani, după care Pampu a afirmat că banii ar putea fi recuperaţi într-un an. În total cei care vor contor separat ar trebui să cheltuiască aproximativ 5.000 de lei, după estimările lui Pampu.
„Vom face exact ca la gaz, venim cu coloană în casa scării şi de acolo fiecare consumator îşi face perimetru, instalaţia – costurile estimate sunt în jur de 4.000 de lei la o familie, pentru un apartament de două camere -, iar noi punem contorul. Noi ne vom ocupa de contorizare şi de coloană. În jur de 1.000 de lei sau sub va fi partea de contor şi partea de coloană. Investiţia va fi pe o perioadă mai îndelungată ca să fie mai relaxant pentru oameni. (…) Noi o să fim o mică bancă până ne recuperăm investiţia noastră”, a adăugat directorul general al Colterm.
Pampu susţine că acest sistem, contorizarea pe orizontală, nu aduce niciun avantaj pentru Colterm. „Respectăm clientul, fiecare să poată să-şi închidă sau să-şi deschidă căldura, să-şi asigure confortul termic în funcţie de posibilităţile financiare. Noi nu băgăm la nimeni pe gât acest sistem. Atunci când vom reuşi să dovedim eficienţa sistemului centralizat îi aşteptăm şi pe cei cu gaz (…) Momentan suntem puţin peste facturile de la gaz, dar pe viitor va fi preţul mai bun la energia termică în sistem centralizat”, a conchis directorul general al Colterm.
Societatea Colterm Timişoara are în prezent 78.000 de abonaţi, după ce în cursul anului trecut s-a confruntat cu nu mai puţin de 7.000 de debranşări.
Peste 7.000 de cereri de debransare la Colterm
Citiți principiile noastre de moderare aici!