Primul termen al procesului Colterm împotriva Administrației Fondului pentru Mediu a fost miercuri dimineață. Instanța a decis amânarea. Societatea de termoficare a orașului a mers în instanță și a contestat penalitățile date de AFM pentru lipsa certificatelor EUA pe anul 2020 – puțin peste 106 milioane de lei, echivalentul a 21 de milioane de euro. Datoriile Colterm depășesc însă 400 de milioane de lei.
Numai că situația la Colterm este mult mai complicată și tot mai în ceață. Reprezentanții primăriei speră că salvarea va veni de la experții Băncii Mondiale, cu care PMT poate încheia un contract de colaborare în valoare de 180.000 de euro. Soluția de la Banca Mondială ar urma să vină abia prin 2022, dar până atunci Colterm trebuie să rezolve altă problemă urgentă, cu ANAF.
Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România le transmite colegilor din Consiliul Local Timișoara că ar putea fi trași la răspundere chiar ei pentru ceea ce se va întâmpla la Colterm. Ea spune că societatea a făcut demersuri încă din anul 2019 pentru a beneficia de dispozițiile OG 6/2019, demersuri începute cu acordul consiliului local.
„În decembrie 2020 a fost aprobată de către AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.) documentația aferentă OG6/2019 – HAGA nr. 9/10.12.2020. A fost aprobată și constituirea sursei de finanțare de la PMT de aproximativ 10 milioane de lei, reprezentând, în luna decembrie, datoriile curente către ANAF de la 1 august – 31 decembrie, sumă pe care aveam obligația să o plătim odată cu depunerea documentației pe OG 6/2019. Termen limită, 31 decembrie 2020. Întrucât primăria nu asigură banii necesari, se ia decizia ca societatea Colterm să beneficieze de dispozițiile OUG 19/2021, respectiv de prelungirea termenului de depunere a documentației până la data de 30 iunie 2021. Societatea și consultantul finalizează actualizarea întregii documentații și o trimit spre aprobare CA și AGA în ședința din 17 iunie. De remarcat este faptul că între timp, de la cei 10 milioane lei din decembrie 2020, s-a ajuns la 25 milioane, obligație de plată către ANAF”, precizează avocatul Roxana Iliescu.
Adunarea Generală a Acționarilor a votat încă din decembrie 2020 un plan de restructurare, dar a fost nevoie de o actualizare cu „data de referință a situației patrimoniale” și cu „cuantumul și data de referință a obligațiilor bugetare restante”. S-a votat în Consiliul de administrație al Colterm, iar planul actualizat ar fi trebuit să fie aprobat și de AGA, dar nu s-a mai ajuns acolo.
Planul ar fi trebuit discutat în cele din urmă în ședința AGA din 17 iunie, dar a fost retras de pe ordinea de zi suplimentară. A fost chiar întrunirea în care avocații externi plătiți de primărie pentru Colterm au prezentat un raport preliminar în care le-au explicat aleșilor locali situația.
Nu se știe clar ce se întâmplă mai departe, iar o altă ședință AGA nu a fost programată deocamdată, 30 iunie fiind ultima zi în care puteau fi depuse documentele.
„Neoficial, ni se transmite că se va mai convoca încă o ședință AGA până la data de 30 iunie, când se va supune la vot acest plan. După cum bine știți, nu a mai avut loc nicio ședință, iar astăzi (miercuri – n.r.) este ultima zi în care puteau fi depuse documentele. Să ne înțelegem, acționarul unic, respectiv CL Timișoara, poartă întreaga răspundere pentru această situație. Conform art. 21 din OG 6/2019, organul fiscal competent are obligația de a solicita deschiderea procedurii insolvenței, în condițiile L 85/2014 «în cazul în care debitorul nu depune solicitarea de restructurare în termenul prevăzut», respectiv în 30 iunie 2021”, își atenționează Iliescu colegii din consiliul local.
De la 1 iulie se poate ajunge la executare silită
Potrivit aceleiași surse, „începând cu 1 iulie, ANAF va putea demara în orice moment formele de executare silită a Colterm (poprire conturi etc.).
„În decembrie 2020 aprobăm un plan de restructurare, inclusiv considerentele Testului creditorului privat, care arată faptul că, odată aprobată restructurarea, ANAF își recuperează integral datoria. Iar acum, scoatem din discuție acest plan, punând ANAF, în cunoștință de cauză, în situația în care nu-și va mai putea recupera decât parțial din datorii (în Testul creditorului privat, ca argument în susținerea planului de restructurare, se arată pe cifre cât urmează să încaseze ANAF în fiecare din cele trei situații: restructurare/executare silită/insolvență). Ce trebuie să știți este faptul că începând cu 1 iulie, ANAF va putea demara în orice moment formele de executare silită a Colterm (poprire conturi etc).
Simultan, ce nu cred că știu colegii mei consilieri locali este faptul că există riscul ca ANAF, în baza art. 25 alin. 2^1 din Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, să solicite inclusiv atragerea răspunderii acționarului unic pentru situația descrisă mai sus. Adică a noastră, a consilierilor locali”, mai spune consilierul local.
S-a discutat de mai multe ori despre insolvența Colterm, iar inclusiv avocații externi plătiți de PMT au explicat că asta nu înseamnă că se pune lacătul pe societatea de termoficare a Timișoarei și că timișorenii vor rămâne fără apă caldă și căldură.
„Conturile Colterm au fost blocate o mare parte din această iarnă. Faptul că la cele 300 și ceva de milioane datorie se mai adaugă încă alte câteva milioane nu schimbă situația de fond. (…) Tocmai de aceea am plătit subvențiile în avans, acel cont nu poate fi blocat. (…) Ceea ce intră pe contul de trezorerie sunt bani pe care Colterm poate să-i folosească. (…) Au fost și în trecut aproape săptămânal propriri de conturi”, explica primarul Dominic Fritz, în urmă cu câteva săptămâni.
Ce va face mai exact ANAF nu se știe. Cert este că, dacă s-ar fi finalizat demersurile începute în 2019, obligațiile bugetare ale societății de termoficare, când vine vorba de restructurare, ar fi de peste 109 milioane de lei.
Dacă ANAF merge pe executarea silită sau cere falimentul, atunci sumele pe care ar trebui să le recupereze scad puțin: aproape 97 de milioane de lei pe executare silită și sub 90 de milioane de lei dacă se deschide procedura pentru faliment. Dacă se va alege restructurarea, procedură care permite „menținerea debitorului în circuitul economic”, statul român ar putea cere și obligațiile bugetare curente. Cheia e la ANAF, iar de la primărie nu prea se spune nimic. Ce au explicat însă reprezentanții PMT este că timișorenii nu trebuie să se sperie că vor rămâne fără apă caldă și căldură.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Salvarea pentru Colterm vine abia prin 2022. Ce trebuie să facă Banca Mondială de 180.000 de euro
Trimite articolul
XPai sigur ca dupa capul celor de la Pro Romanika este de vina Primaria si Fritz, ca de obicei, ca Coltermul merge in Insolventa si raman niste barosani fara banii de-i capuseaza de la Colterm.
Bagati odata Coltermul in insolventa, lasati-l fara bani si sa vezi ca dupa cateva luni vor inceta multi sa mai faca galagie, daca vor vedea ca nu mai e bani de papat.
Acuma inca multi mai spera ca Coltermul va merge mai departe asa, cu aspiratorul de bani de la Primarie, buget, nu conteaza. de unde, pricipalul sa curga banul.
-
Ca si Bucurestean viitor Timisorean pot spune ca asa zisul Colterm este groaznic,cat am fost acum 2 ani si acum cateva luni este inacceptabil sa furi banii oamenilor cu pacaleala de asa zisa caldura iarna cu repartitoare,japca pe fata si nici caldura nu primesc oamenii,japca pe fata,furt pe fata mai ales sa stai langa un punct termic si sa ai caloriferele caldute si sa dai cateva milioane bune pentru a tine Directorii pardon capusele din sistemul romanesc in spate,am vazut cu ochii mei cum se carpea o tevuta sparta si pentru aia erau vreo 8 sau 10 pers.Made in Romanica
-
Asemănător cu ce e la București cu apa nova, alta gaura neagra. Trebuie eliminaten odata.
-
daca te rog frumos nu poti renunta sa te muti in tm?ramai te rog in bucuresti…te rog frumos!
-
-
M-am saturat de consilieri care acuza in schimb sa consilieze, nu vad pe unul sa vina cu solutii clare. Doar acuzatii !!
Nu stiu care e situatia cu Coltermul, nu cunosc, nu ma pronunt.
Insa, anaful trebuie sa moara ieri!!! Are o armata de functionari incompetenti si scarbiti de munca, care sustin un sistem atat de incalcit incat sa ai nevoie de ei ca sa poti lucra pe cont propriu si te obliga sa le platesti salarii obscen de mari prin tot felul de plafoane si limite. Sa le dai lor toata munca ta si tu sa ramai pelega. Au infestat totul astfel incat sa-si justifice locul de munca imund pe care-l au. Oamenii aia nu aduc nici un plus de valoare societatii. Jeguri parazitare penale!!! Banditi mafiotarzi cu pretentii de intelectuali.
Irelevant, atata timp cat debransarile s-au facut in proportie foarte mare prin ocolirea regulilor – “ca merge si asa”. Desigur cu acordul tacit, cu indiferenta sau poate cu spaga, de partea celor de la Colterm, care au de pus o stampila pe acele acte.
E usor sa “te descurci” si sa te mai si lauzi cu economii si ce autonom esti, cand ai fentat o parte din costuri la proiectul de debransare, si a doua lunar cand e frig, pentru ca ai pereti, plafon sau podea incalzita de fraierii inca bransati – ca NU a fost reproiectat sistemul de tevi din cladire, pentru ca apare doar pe hartie… in realitate a ramas cum era, se plimba apa calda prin tevi pana la ultimul etaj si inapoi, desi doar pe la mijloc mai sunt niste bransati.
Asta e exact precum strutocamila politica – a nu se respecta decat ce vrem noi, pe alese, dar pe urma, daca a iesit smecheria, mai dam si sfaturi, ne dam mari si ii umilim pe ceilalti, pe care i-am pacalit.
Inainte de a desfiinta Colterm dati-i puterea de a verifica in oras, in imobilele unde mai functioneaza, diferenta dintre ce apare la ei pe foi si realitate!!!
Pentru diferenta gasita – va fi mare! hotarati cum rezolvati modul in care sistemul public de incalzire a fost vandut, din interior, pe bucati, celor care au iesit din el, insa au vrut sa o faca in stil propriu, pe aranjamente, “lasa ca rezolva baiatu’, iti zic la cine sa.mergi de la Colterm” etc.
Fenomenul nu putea merge fara colaborare din interior.
Fenomenul a redus artificial costurile debransarii si a incalzirii autonome in cladiri condominiu in timp ce retelele vechi au ramas cum erau, contribuind la incalzirea celor cu centrale, fara a fi luat in considerare detaliul.
Asta pe langa debransatii care mai sunt “un pic” si bransati, tot asa, sa mai economiseasca, ca, daca nimeni nu verifica se poate orice.
De cand interesul Coltermului s-a oprit la teava care duce agentul termic in condominii, realitatea cu incalzirea este o JUNGLA.
Habar nu au cei care vorbesc altceva, ori stau la case, ori ei au respectat si nu concep ca altii fac dinastea, ori pur si simplu se minte.
O sa ii pese cuiva? Probabil nu, deja Coltermul este in faza la care se aduna corbii, care eventual doar se bucura ca a fost lichidat cat mai eficient.
-
Tataie bați câmpii. Nu ne poți băga pe toți în aceiași oală fiindcă ști tu pe cineva care s-a debranșat ilegal.
Eu și mulți alții ne-am debranșat cu acordul vecinilor, cu proiect și cu o taxă plătită coltermului. Și am pus în loc ceva mai bun și mai eficient.Și din taxele mele suport o parte din subvenția ta la căldură fiindcă nu ești capabil să plătești prețul integral. Încă îl mai aștepți pe Ceaușescu să vină să îți dea…Și de unde naiba ai scos tâmpenia aia cu branșații care incălzesc pe cei cu centrală termică? Dacă eu am 24 de grade si ăla are 19 cine pe cine încălzește? Si când coltermu oprește furnizarea fiindcă pare că a venit primăvara si apoi se intoarce iarna, cine pe cine încălzeste?
-
Bransat legal fiind, tocmai ca ar trebui sa te simti deranjat de cei care au facut-o cu “aranjamente”. Un control, cum am sugerat in comentariu, pe dumneata nu te va deranja, deoarece esti in legalitate, nu? Despre cine incalzeste pe cine, am mai intrebat: Colterm opreste caldura tarziu, dupa regula sa fie minim 3 nopti succesive cu peste 10 grade. Daca unde esti dumneata pe centrala in condominiu e altfel, e pentru ca cei din cladire intervin ei si inchid mai repede pentru acea cladire alimentarea cu caldura centralizata, pentru a face economii.
Cei cu centrale individuale mai au obiceiul ca isi inchid caldura peste zi, pana sunt la lucru, sau cand lipsesc de acasa. Frumos si economic, dar daca reteaua de incalzire termoficata in cladire nu a fost reproiectata dupa debransare, aia bransatii le incalzesc cladirea sa nu le crape tevi sau creasca mucegai pe pereti. Nu mai zic de tevile calde de la termoficarea centralizata care in unele cazuri oricum raman sa treaca prin apartamentele debransatilor sau pe peretii dinspre hol ai lor (acolo e o cota parte achitata la incalzirea holului de debransati, calculata corect, treaba ar fi ok).
Condominiile vechi au fost gandite pentru un trai la semi-comun, cand s-a pus fiecare pentru el a iesit o varza. Stiu oameni care stau la ultimul etaj si sunt pusi sa plateasca doar ei reparatiile acoperisului, pentru ca ceilalti pur si simplu refuza. Dar stiu si cazuri de debransati pe furiş, cu nicio reproiectare instalatie in condominiu, pentru ca daca s-a putut, de ce nu?! Deci nu inteleg de ce te-ai simti vizat sau cu ce te indigneaza ce am scris. Nu am bagat in aceeasi oala, cred aam zis undeva ca sunt oameni care, respectand procedurile, nu pot concepe ce au facut altii, ca sa le ocoleasca-
Nu vad ce importanta are ca cineva care inchide caldura la el in apartament are centrala sau e la comun. Si cei care au caldura de la Colterm pot inchide robinetul la calorifere, nu-i opreste nimeni doar ca la ei nu merge automat si nu se preocupa.
-
-
-
Libertate la debransare sa nu inghete oamenii de frig la iarna, primaria ar trebui sa organizeze un program de echipare a oamenilor cu centrale de apartament, ceva in rate, te debransezi , primesti o centrala in condensatie de apartament si platesti o rata pe luna timp de 2-3 ani, asta ar fi trebuit sa faca Colterm-ul dar nu-i duce capul, ei sa fie primii care sa puna pe butuci sistemul neperformant si sa-l inlocuiasca cu unul mai eficient si mai flexibil
-
e noaptea mintii…e capitalism nu poti avea pretentia sa iti plateasca cineva ca tu ii incalzesti peretii!!eu de exemplu nu doresc sa imi incalzesti peretele comun iarna e dreptul meu sa doresc asta..atunci ce facem?esti idiot rau!
Blocurile de la capatul retelei trebuie debransate si montate centrale in condensatie pe gaz, individuale iar pentru consumatorii apropiati de CET un nou CET mai mic mai compact, mai eficient pe combustibil lichid si gaz, asta e solutia simpla. Pentru marii consumatori scoli spitale… fiecare cu CET-ul lui, pe gaz sau pe combustibil lichid, dar mai mici , mai eficiente , cu tehnologie occidentala de an 2021
Pro Romania e partidul care tocmai si-a cumparat Tesla X din bani publici, 133.000€. Probabil Roxana Iliescu ne va explica cum e Fritz de vina pentru asta.
Dar ce, doar capitala tarii sa treaca prin iarna fara apa calda si caldura? hai si cu capitala Banatului, doar nu suntem mai prejos, vrem si noi sa vedem cum ar fi! ati votat biiineeee!
-
tjmisoara nu e capitala nimanui e un oras trist jegos si plin de olteni
-
Nu suntem rasisti, nu conteaza de unde vii ci faptele tale, faci fapte bune te tinem aproape indiferent de unde vii, esti un mar stricat si incerci sa strici si alte mere te tinem departe indiferent cine esti
-
Mai frate Mihaiu dar tu chiar ai gandire scurta.Dar tu nu te gandesti cate scolii,gradinite,spitale si cati locuitori ai Timisoarei sant racordati la rahatul asta de firma Colterm trei lulele si 7 directori si ramin fara apa calda si caldura?Dar tu latri tare ca Herr Fritz face totul pentru binele Timisorenilor si angajeaza toti membri USR-PLUS la primarie.Si la o adica el nu este vinovat ca Timisoara ramine fara utilitati este vina ANAF Si gata iarasi a “PASAT MINGEA”Usturoi nu a mancat gura nu ii miroase
-
Fiecare cu CET-ul lui fie pe gaz fie pe pacura si gata
JOS LABELE DE PE COLTERM !!! Colterm-ul da apa calda si caldura orasului ! Nu ma intereseaza NIMIC altceva decat bunastarea generala a populatiei orasului meu. Prostilor vreti sa ne intoarcem la epoca de piatra ? Uie atenteaza direct la resursa vitala de existenta a poporului. Hrana, apa si caldura. Puneti altceva in loc si dupa aia inchideti eventual poluatorul.
-
Centrale de apartament pe gaz, te incalzesti cand vrei, cat vrei, poti sa o inchizi daca nu ai bani sa platesti, mai liber si mai eficient de atat nu se poate
Sa reintors Domnul primar Fritz Donimic asteptat cu toate fanfarele militare si supusi lui la aeroport la pelerinajul domniei sale la IMPINS FIZIC LA BUCURESTI si a anuntat ca vezi doamne el a rezolvat problema Colterm la Bucuresti si primeste bani necesari.Asta a fost cu cateva luni in urma.Dupa aceia a venit cu tot felul de”BAZACOVENI”de audit financiar de sute de mii de euro pentru salvarea Coltermului.Dar in loc de “MARILE AJUTOARE”rezolvate de maiestatea sa a venit amenda asta colosala de la Bucuresti.Acuma iarasi se spala pe maini si spune ca nu este vina sa daca ramin Timisoreni inca racordati la Colterm fara apa calda si caldura este vina ANAF Asta este nu fac nimica si tot altul este de vina.Ce am votat asta avem
Lucrurile la comun nu merg bine cel putin la noi. tot timpul e cineva care incearca sa fure, sa triseze, sa fenteze. Coltermul e capusat de cand lumea, cu salarii peste medie si servicii de toata jena. In niciun caz nu poate asigura necesitatile fiecaruia si la buzunarul fiecaruia mai ieftin decat o centrala de apartament. Si aici intra si tot felul de vecini care se duc in subsol de prin martie incepand sa reduca caldura sa nu plateasca ei dar nu le pasa de cei de la etajele superioare. Asa ca mai bine fiecare cu temperatura lui la orice ora.
-
Da, si cu randament de peste 90 %, fara sa mai spargi tot orasul ca sa tragi conducte de termoficare, bagi conducte de gaz si gata, mai ieftin, mai eficient